Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 10 13

Laisvės alėjoje Kaune pristatytas naujas meninis akcentas – šviesos instaliacija „Liepa“

Kaune įžiebtas ir viešai pristatytas naujas šviesos kūrinys „Liepa“. Šimtamečių medžių įkvėpta instaliacija taps ilgalaikiu miesto meno objektu. Idėjos sumanytojai atviri – pagrindinė instaliacijos misija – nuteikti pozityviai, ypač – tamsiuoju metų laiku.
Kauno Laisvės alėjoje – naujas šviesos kūrinys „Liepa“
Kauno Laisvės alėjoje – naujas šviesos kūrinys „Liepa“ / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Spalio 12–osios vakarą, skambant kompozitoriaus Patrio Židelevičiaus muzikinei kompozicijai, įkvėptai Kauno Laisvės alėjos garsų, ant Laisvės alėjoje įsikūrusio 18 numeriu pažymėto pastato fasado įžiebta meninė šviesos instaliacija „Liepa“.

Martyno Plepio nuotr./Kauno Laisvės alėjoje – naujas šviesos kūrinys „Liepa“
Martyno Plepio nuotr./Kauno Laisvės alėjoje – naujas šviesos kūrinys „Liepa“

Daugumai kauniečių neatsiejama miesto peizažo dalimi tapęs medis tapo nauju, pastebimu ir dinamišku svarbiausios Kauno pėsčiųjų gatvės akcentu.

Instaliaciją sukūrė menininkė Kotryna Čalkaitė.

Anot kūrėjos, šviesos objektai pakeičia erdvės suvokimą naktyje, stimuliuoja fantaziją, o, galiausiai, žiūrovui suteikia galimybę matyti aplinką nekasdieniškai.

„Didžioji dalis mano šviesos instaliacijų yra labai spalvingos, ryškios, kontrastingos, turinčios daug detalių. Ši yra visai kitokia – šiltos baltos spalvos, išgrynintų formų, minimalistiška, organiškai įsiliejanti į urbanistinę erdvę. Labai džiugu, kad šis projektas bus ilgalaikis,“ – žiniasklaidai išplatintame pranešime spaudė teigė menininkė.

„Tai ne tik stilistiškai su pastatu idealiai deranti kompozicija, bet ir legendinio Laisvės alėjos simbolio įprasminimas bei istorijos tęstinumas. Tikimės, kad neblėstanti meno kūrinio šviesa leis su miestiečiais dalintis džiaugsmu, optimizmu, pozityviomis emocijomis,“ – pritarė ir vienas iš idėjos sumanytojų, nekilnojamo turto bendrovės „Etapas Group“ bendrasavininkas Donatas Miškinis.

Įgyvendinti šią iniciatyvą, taip tęsiant pradėtus pokyčius, išsaugant suintensyvėjusį kultūrinį ritmą, paskatino ir praėjusių metų projektas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“.

Tvarumas, išliekamoji ir estetinė kūrinio vertė buvo pagrindiniai akcentai, į kuriuos orientavosi projekto sumanytojai.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr./Kauno Laisvės alėjoje – naujas šviesos kūrinys „Liepa“
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr./Kauno Laisvės alėjoje – naujas šviesos kūrinys „Liepa“

Instaliacijos formos atkartoja paties namo vertikalių, horizontalių ir įstrižų elementų formas, tuo pačiu savo vitražiškumu fasadui suteikia gyvumo ir dinamiškumo. Aktualus buvo ir objekto funkcionalumas – šaltuoju metų laikotarpiu, kai mažai saulės spindulių, o medžiai numeta lapus, instaliacija mieste kurs jaukų apšvietimą.

Instaliacijoje simboliškai įkomponuotas „Kaunas 2022“ ženklas – meno kūrinys yra inspiruotas projekto tematikos bei logotipo, kurį kūrė dizaineriai, architektai Rokas Sutkaitis bei Julius Seniūnas.

Martyno Plepio nuotr./Kauno Laisvės alėjoje – naujas šviesos kūrinys „Liepa“
Martyno Plepio nuotr./Kauno Laisvės alėjoje – naujas šviesos kūrinys „Liepa“

Anot buvusios „Kaunas 2022“ vadovės Virginijos Vitkienės, matyti, kaip mieste ilgam laikui įsikuria projekto įkvėpta instaliacija – itin džiugu.

„Niekas nesibaigia: nei festivaliai, nei bendruomenių iniciatyvos, net ir verslo partnerystės,“ – patikino V.Vitkienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius