Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
09:42 /12:46

Kova be taisyklių: rinkimų prievaizdai mato, kad manipuliacija gali užsiimti ir konservatoriai, ir Laisvės partija

Laisvės partija apkaltino konservatorius, kad jie bando manipuliuoti Seimo rinkimais ir planuoja masinius pavežėjimus į Seinus balsuoti už Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų kandidatę. Dėl to partija kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), kuri paskelbė fiksuojanti pažeidimų apraiškas ir gali kreiptis į teisėsaugą. Komisija pabrėžia, kad turi duomenų, jog manipuliacija gali užsiimti abiejų partijų atstovai. Konservatoriai kaltinimus atmeta ir vadina juos absurdu. Kad balsuos Seinuose, 15min prisipažino konservatorius Seimo narys Vilius Semeška.
Dalia Asanavičiūtė ir Aušrinė Armonaitė
Dalia Asanavičiūtė ir Aušrinė Armonaitė / 15min montažas

Kaltinimai manipuliacija

Laisvės partija skelbia turinti įrodymų, kad ateinantį sekmadienį, kai vyks antrasis Seimo rinkimų turas, planuojama organizuoti nuolatinių Lietuvos gyventojų pavėžėjimus į Seinus balsuoti už Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) kandidatę Dalią Asanavičiūtę.

Ji antrajame ture Pasaulio lietuvių apygardoje varžosi su Laisvės partijos lydere Aušrine Armonaite.

Laisvės partijos įsitikinimu, tokie veiksmai daro žalą rinkimų sąžiningumui, skaidrumui ir kompromituoja patį balsavimo užsienyje procesą.

„Pasaulio lietuviams atstovaujantį Seimo narį turi rinkti užsienyje gyvenantys lietuviai. Įstatymai leidžia ambasadose balsuoti ir rinkimų metu užsienyje laikinai esantiems Lietuvos gyventojams. Tačiau jei rinkimuose balsuos TS–LKD organizuotai į Seinus atvežami rinkėjai, ši išlyga virs farsu, o rinkimų rezultatai bus suklastoti“, – sako Laisvės partijos vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

Greta. Skaraitienė/BNS/Vytautas Mitalas, Aušrinė Armonaitė, Tomas Vytautas Raskevičius
Greta. Skaraitienė/BNS/Vytautas Mitalas, Aušrinė Armonaitė, Tomas Vytautas Raskevičius

Po pirmojo Seimo rinkimų turo, kuriame D.Asanavičiūtė surinko šiek tiek mažiau balsų, socialiniuose tinkluose pasirodė Seimo kanceliarijos darbuotojos Audronės Bielinienės raginimai D.Asanavičiūtės rėmėjams važiuoti balsuoti į Seinus. Iškart po to pradėjo augti Seinų konsulate užsiregistravusių balsuoti nuolatinių Lietuvos gyventojų skaičius.

Seinuose pirmajame rinkimų ture balsavo apie 50 žmonių. Laisvės partijos žiniomis, šiuo metu balsuoti užsiregistravę mažiausiai 20 su TS–LKD kandidate tiesiogiai susijusių asmenų ir šis skaičius kasdieną auga. Tarp užsiregistravusių yra Seimo nariai, Seimo narių padėjėjai, Seimo kanceliarijos darbuotojai, TS–LKD kandidatai į Seimą, šių asmenų sutuoktiniai ir vaikai bei kiti su partija ir kandidate tiesiogiai susiję asmenys.

„Lietuvos konsulate Seinuose paprastai balsuoja tik šiame krašte gyvenantys Lietuvos piliečiai. Tačiau jau pirmajame rinkimų ture buvo pastebėti bandymai pakeisti rinkimų rezultatus, o dabar šis procesas be Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įsikišimo gali tapti nevaldomas“, – sako V.Mitalas.

Rinkimų kodeksas draudžia Lietuvos piliečiams keisti vienmandates apygardas tarp pirmojo ir antrojo turo. Balsuoti užsienyje dėl rinkėjų patogumo ribojimų nėra, nes anksčiau nebuvo bandymų tokiu būdu paveikti rinkimų rezultatus.

Laisvės partija prašo VRK riboti nuolatiniams Lietuvos gyventojams galimybę balsuoti Seinuose ir tokiu būdu užtikrinti rinkimų sąžiningumą.

Seimo kanceliarijos atstovė spaudai Justė Radzevičiūtė-Laugalienė informavo 15min, kad A.Bielinienė nebedirba kanceliarijoje nuo spalio 11 dienos.

D.Asanavičiūtė: pavežėjimo neorganizuoju

Tuo metu TS–LKD atstovė Raminta Keršytė į Laisvės partijos nuogąstavimus sureagavo lakoniškai.

„Jei skundas yra, VRK įvertins“, – 15min sakė partijos atstovė.

D.Asanavičiūtė teigia, kad rinkėjų pavėžėjimo į Seinus neorganizuoja.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Dalia Asanavičiūtė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Dalia Asanavičiūtė

„Atsiprašau, aš pavėžėjimo neorganizuoju, nes aš tuo metu būsiu Dubline, Airijoje. Sekmadienį tik apie pietus grįšiu į Kauną, vėliau – į Vilnių. (...) Ką 20 balsų galų gale pakeistų, kam stengtis dėl to 20 balsų?“ – sakė D.Asanavičiūtė.

„Aš tikrai atmetu šitą absurdą. Norėčiau pasakyti, kad aš tikrai su tuo nesusijusi.

„Aš tikrai atmetu šitą absurdą. Norėčiau pasakyti, kad aš tikrai su tuo nesusijusi“, – pridūrė ji.

Konservatorė tvirtino mačiusi raginimus „Facebook“ vykti į Seinus ir balsuoti už ją, tačiau tikina, kad su tuo nėra niekaip susijusi.

„Žmonės patys sugalvoja, tikrai su tuo nesu susijusi. (...) Partijos struktūros, kaip tokios, šitoje vietoje negirdėjau, kad dalyvautų“, – aiškino D.Asanavičiūtė.

M.Lingė atmeta kaltinimus

Konservatorių rinkimų štabo vadovas Mindaugas Lingė taip pat atmetė „laisviečių“ kaltinimus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Mindaugas Lingė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Mindaugas Lingė

„Visiškai noriu atmesti bet kokius kaltinimus partijai, kad kas nors organizuoto daroma, o bet kokius skundus vertins VRK“, – BNS kalbėjo M.Lingė.

„Partija tikrai jokių organizuotų veiksmų, kaip pavėžėjimai ar dar kas nors, tikrai neorganizuoja“, – pridūrė jis.

Jis „laisviečių“ kreipimąsi į VRK pavadino „rinkiminės įtampos insinuacijomis“.

„Kiek žinau, pačių Laisvės partijos kolegų yra komandiruotėse ir tai galima daryti irgi kokias nors išvadas, jeigu vienas ar kitas Seimo narys išvykęs į Sakartvelą ir, kad jis balsuos Sakartvele ir tai nėra sąmoningai organizuota komandiruotė, mes neisime iki tokio lygio spekuliacijų ir absurdų“, – teigė M.Lingė.

Mato abiejų kandidačių kolegų ketinimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) svarsto pradėti tyrimą dėl galimai pažeidžiamų sąžiningų ir garbingų rinkimų principų Pasaulio lietuvių apygardoje ir gali kreiptis į teisėsaugą.

Kaip ketvirtadienį pranešė VRK, yra indikacijų, kad Lietuvoje gyvenamąją vietą deklaravę ir pirmajame rinkimų ture Lietuvoje balsavę rinkėjai registruojasi balsuoti netoli Lietuvos sienos esančiose diplomatinėse atstovybėse ir papildomose balsavimo vietose taip galimai piktnaudžiaudami rinkėjo teise.

Matome, kad tarp jų yra abiejų kandidačių kolegų, buvusių kandidatų su šeimos nariais, ir tai leidžia mums spėti, kad galbūt jie nori balsuoti užsienyje ne todėl, kad negali balsuoti Lietuvoje, o todėl, kad nori paremti vieną iš kandidačių.

„Matome visas užsienyje užsiregistravusių asmenų pavardes, kurie nori balsuoti užsienyje, ir tikrai matome, kad tarp jų yra abiejų kandidačių kolegų, buvusių kandidatų su šeimos nariais, ir tai leidžia mums spėti, kad galbūt jie nori balsuoti užsienyje ne todėl, kad negali balsuoti Lietuvoje, o todėl, kad nori paremti vieną iš kandidačių“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė VRK pirmininkė Lina Petronienė.

„Iš tiesų, mes komisijoje niekas nepamename tokios situacijos, kad tai būtų daroma specialiai tam, kad kurį nors kandidatą paremtų, o ne todėl, kad keliauja“, – kalbėjo L.Petronienė.

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Lina Petronienė
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Lina Petronienė

Ji neįvardijo, kokie politikai ar buvę kandidatai ketina balsuoti už kolegas netoli Lietuvos esančiose balsavimo vietose.

Pasak VRK pirmininkės, naujai balsuoti šioje apygardoje užsiregistravo nedaug žmonių, reiškinys nėra masinis.

„Labai panašiai tiek Rygoje, tiek Seinuose. Po keturiolika“, – teigė L.Petronienė.

Jos teigimu, jei komisija užfiksuotų didesnius balsuojančiųjų srautus, turėtų informacijos apie specialiai organizuojamus balsavimus, neatmetama galimybė kreiptis į teisėsaugos institucijas.

Ar pradėti tyrimą, VRK ketina spręsti penktadienį vyksiančiame posėdyje. Vis dėlto L.Petronienė pridūrė, kad tai priklausys ir nuo didėjančių ar mažėjančių balsuojančiųjų skaičių.

VRK pirmininkė sakė, kad Rinkimų kodekse numatyta galimybė anuliuoti balsus, jei negalima nustatyti tikrų rezultatų.

„Bet tikrai reikia įvertinti visas aplinkybes, šiandien per ankstyva“, – teigė L.Petronienė.

VRK kreipiasi į abiejų partijų atstovus ragindama juos stabdyti galimas piktnaudžiavimo rinkėjo teisėmis apraiškas ir laikytis sąžiningų bei garbingų rinkimų principų. Balsavimas užsienyje yra skirtas rinkėjams, kurie rinkimų teise negali pasinaudoti Lietuvoje.

Komisija primena, kad ketvirtadienį visi rinkėjai gali pasinaudoti rinkimų teise Lietuvoje balsuodami iš anksto ir išreikšti savo pilietinę valią visose Lietuvos savivaldybėse ir papildomai įsteigtose balsavimo vietose.

Tie rinkėjai, kurie naujai užsiregistravo balsuoti užsienyje, pasikeitus planams gali kreiptis į VRK ir jiems bus sudaryta galimybė balsuoti Lietuvoje, rinkimų apygardoje pagal jų deklaruotą gyvenamąją vietą.

Komisija kreipiasi į abiejų partijų atstovus ragindama juos stabdyti galimas piktnaudžiavimo rinkėjo teisėmis apraiškas ir laikytis sąžiningų ir garbingų rinkimų principų.

Pirmajame rinkimų ture Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė surinko 29,75 proc. rinkėjų balsų, D. Asanavičiūtė liko antra su 29,18 proc. balsų.

Seinuose balsuos V.Semeška

Kad balsuos Seinuose, 15min prisipažino konservatorius Vilius Semeška.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilius Semeška
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vilius Semeška

„Važiuosiu su šeima į Lenkiją, tai taip, taip. Vaikų atostogos prasideda“, – pasakojo parlamentaras.

Vis dėlto, jis neigė, kad su juo balsuoti į Seinus vyks ir jo patarėjai, o visą Laisvės partijos iškeltą problemą pavadino „keistu šaršalu“.

V.Semeška sakė užsienyje balsuojantis jau ne pirmą kartą. Tą yra daręs Moldovoje ir Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento