Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 15

Laivais plaukioti mėgstantys kauniečiai keiksnoja Baltarusiją

„Negalime nuleisti laivų į vandenį. Vandens lygis Kauno mariose per keletą pastarųjų savaičių „nukrito“ daugiau nei metrą. Niekas neatsimena, kad vanduo būtų tiek nusekęs. „Nusėdęs“ ir Nemunas. Negalime normaliai plaukioti“, – skėsčiojo rankomis prie Kauno marių įsikūrę vandens sporto entuziastai.
Kauno marių krantai
Kauno marių krantai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Jie įsitikinę, kad dėl to kalta ne gamta, nes pastaruoju metu didelių karščių nebuvo, lijo lietus, o Baltarusijoje statoma Gardino hidroelektrinė, kurios baseinas dabar pildomas Nemuno vandeniu. Šį įsitikinimą patvirtina ir Kauno marių regioninio parko specialistai. Tiesa, oficialių žinių iš kaimyninės šalies, su kuria po „pliušinių meškiukų“ istorijos santykiai su Lietuva yra įtempti, kol kas nesulaukta.

Vidaus vandens kelių direkcijos generalinis direktorius Gintautas Labanauskas sakė, kad Nemuno lygis ties Kaunu 6-7 centimetrais žemesnis nei įprasta vasarą. Specialistas taip pat svarsto, kad vanduo nusekti galėjo dėl dviejų priežasčių: arba dėl meteorologinių sąlygų, o tai – mažai tikėtina, arba dėl žmogaus veiklos, t.y. dėl to, kad Baltarusijoje pildomi naujos hidroelektrinės vandens rezervuarai.

Vadinamoje Kauno motorlaivių klubo įlankoje, kurioje taip pat įsikūrę ir Kauno vandens sporto ir turizmo klubas „Žuvėdra“, Turistinių burlaivių savininkų asociacija, pavieniai vandens sporto entuziastai vasarą, dabar kasdien budi žmonės, saugantys teritoriją, stebintys vandens lygį.

„Baiminamės vagysčių, todėl ir budime“, – sakė visą naktį bluosto nesudėjęs laivo savininkas Gerdas Beinaravičius. Jis pasakojo, kad vienas žmogus ketino ištraukti iš vandens katerį ir vežtis jį į pajūrį, tačiau, pamatęs kiek nusekęs vanduo, šio sumanymo atsisakė.

G.Beinaravičiaus teigimu, dabar ne tik sudėtinga laivus, vandens motociklus nuleisti ir ištraukti iš vandens, bet ir plaukioti mariose, nes rizikuojama siekti dugną, o tai reiškia sraigtų sulankstymą, kitų dalių sugadinimą.

Nors neįprastai žemas vandens lygis Kauno mariose, Nemune sukelia nemažai nepatogumų, specialistai tragedijos dar neįžvelgia. Kol kas tai neturi įtakos ir Kauno  hidroelektrinės darbui, nors veikia tik viena iš keturių elektrinės turbinų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento