Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 13

Lapkričio 14-oji, diena kai pastatai nušvinta melsva spalva

Kasmet lapkričio 14-ąją minima Pasaulinė diabeto diena. Ne išimtis ir Lietuva, mėlyna spalva, simbolizuojančia diabetą, nušvis Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčia.
Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčia nusidažė Prancūzijos vėliavos spalvomis
Kauno Kristaus prisikėlimo bažnyčia / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ši diena taip pat yra kanadiečio Frederiko Bantingo gimimo diena. Jis kartu su Džonu Makleodu atrado būdą insulinui gaminti. F.Bantingą ieškoti vaistų nuo diabeto paskatino jo vaikystės draugo mirtis nuo šios ligos.

Prieš 98 metus F.Bantingas pirmą kartą išgelbėjo diabetu sergantį 14-metį, suleisdamas jam insulino, o 1923 metais jam už tai suteikta Nobelio premija.

Diabeto diena minima, siekiant atkreipti visuomenės ir vyriausybių dėmesį į ligą, jos kontrolę, komplikacijas bei prevenciją.

„2020-ieji metai išskirtiniai savo iššūkiais. O mūsų pacientams iššūkiai gerokai didesni, nes net 10 procentų COVID-19 atvejų sudaro diabetu sergantieji. Tad mūsų visų palaikymo reikia dar daugiau nei įprastai. Geroji žinia, kad gera diabeto kontrolė, ženkliai pagerina virusinės ligos išeitis“, – sako endokrinologė Evalda Danytė.

Pasaulinės diabeto dienos simboliu patvirtintas mėlynas diabeto ratas, kuris žymi vienybę, simbolizuoja gyvybę ir sveikatą, o mėlyna spalva atspindi dangų, po kuriuo gyvena visos pasaulio tautos. Mėlynas ratas reiškia, kad pasaulinė diabeto bendruomenė turi vienytis kovoje su diabetu. Kasmet per Pasaulinę diabeto dieną yra apšviečiami įvairūs paminklai, pastatai, kurie yra vilties simbolis diabetu sergantiems milijonams žmonių visame pasaulyje. Šiais metais lapkričio 14 dieną, 18 valandą Kaune mėlynai nušvis Prisikėlimo bažnyčia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas