Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 10 22

Latvijos ir Lietuvos ginčai netrukdys ambasadoriaus darbui

Premjeras Gediminas Kirkilas teigė, kad naujuoju Lietuvos ambasadoriumi Latvijoje skiriamas A.Valionis šioms pareigoms tinka ir padės išspręsti visas su Latvija kylančias problemas, ginčus dėl jūrinės sienos ir dėl Švedijos projekto „Swedlit“.
A.Valionis
A.Valionis / A.Ufarto/BFL nuotr.

„Aš galvoju, kad jis yra vienas labiausiai patyrusių ambasadorių, jau nekalbant apie tai, kad jis kelias kadencijas buvo Užsienio reikalų ministru. Kalbant apie „Swedlit“, situacija yra šiek tiek kitokia. Šį projektą globos Europos Komisija. Jau priimtas sprendimas dėl Baltijos jungčių plano sudarymo (Baltic Interconnection plan). Jis turi būti sudarytas iki gruodžio 10 dienos. Tikimės, kad su EK pagalba tą projektą mes pradėsime, nes aiškiai pasakėme, jog Lietuva nuo šiandien pasiruošusi projektą pradėti“, – teigė G.Kirkilas.

Kitą savaitę premjeras vyks į Suomiją, kur vyks kasmetinis Šiaurės ir Baltijos šalių premjerų susitikimas. G.Kirkilas tikisi pasikalbėti su Švedijos premjeru ir jam pranešti apie Lietuvos pasirengimą pradėti projektą. Ši jungtis turės sujungti trijų Baltijos šalių elektros energetikos sistemas.

Lietuvos Vyriausybė neseniai paskelbė, kad Latvija pagaliau sutiko, jog kabelis būtų nutiestas į Lietuvą, tačiau vėliau Latvijos premjeras I.Guodmanis tvirtino, kad Latvija tam nei pritaria, nei atmeta.

„Mes tikrai esame pasiruošę“, – tikino G.Kirkilas. Pasak premjero, net ir tuo atveju, jei Latviai keistų savo poziciją ir siūlytų alternatyvą, ji nebūtų pradėta iš karto, nes ir jai reikėtų atlikti komercines ir technines studijas bei užtikrinti finansavimą. EK palaiko Lietuvą ir taip pat nori pradėti projekto įgyvendinimą. Tikimasi, jog jungtį Lietuvos nacionalinė energetikos bendrovė „Leo LT“ nuties iki 2016 metų.

Po Vyriausybės posėdžio G.Kirkilas pabrėžė, jog Lietuvos ir kaimynės Latvijos santykiai yra normalūs.

„Tai normalūs ginčai. Dėl jūros sienos jie vyksta senokai. Tačiau tai yra Latvijos vidaus problema“, – teigė G.Kirkilas ir pabrėžė, jog situacija neturėtų apsunkinti būsimojo ambasadoriaus veiklos.

„Manau, kad Antanas Valionis įtikino savo darbu, būdamas Užsienio reikalų ministru Lietuvai lemiamais metais – integracijos į ES ir NATO – nemanyčiau, kad praeitis kaip nors trukdytų jam dirbti Latvijoje“, – aiškino premjeras.

Nors premjeras įsitikinęs, kad ambasadoriui Latvijoje darbas eisis kaip iš pypkės, akivaizdu, kad kitoje užsienio šalyje A.Valionis nepageidaujamas. Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM) ieško naujo kandidato į ambasadoriaus Minske pareigas vietoje numatyto buvusio užsienio reikalų ministro Antano Valionio. Baltarusijai jis būtų nepageidautinas ambasadorius, mat prezidento Aleksandro Lukašenkos režimo kontroliuojama valdžia  mano, jog A.Valionis prisidėjo prie masinių riaušių pavasarį, prieš prezidento rinkimus Baltarusijoje.

Nors rugsėjį URM buvo patvirtinusi A.Valionio kandidatūrą į Lietuvos ambasadoriaus postą Baltarusijoje, tačiau sutikimo rašto, vadinamojo agremanu, A.Valionis iš ten nesulaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas