Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 12

Latvijos pajūriu žygiavo tūkstančiai žmonių: nuotaikos nesugadino net chuliganai

Jūrą – tarsi ilgesys – užklojęs rūkas. Trupiniai saulės, vėjas ir drėgmė, o prie kranto – jūros išmestas negyvas ruonis. Vandenyje – vaiduokliški fortų griuvėsiai, kai atrodo, jog atsidūrei kino filmo filmavimo aikštelėje. Laukinė Latvijos pajūrio gamta. Tokie vaizdai lydėjo tuos, kurie gegužės 11-ąją susitiko Liepojoje, pėsčiųjų žygyje „Coastline Trek’19 Liepāja with Gjensidige“. Pernai džiuginusi vasariškai saulėtu savaitgaliu, šįkart Liepoja parodė kitą savo veidą – drėgmę, vėją ir šiek tiek lietaus.
Pėsčiųjų žygis Liepojoje
Pėsčiųjų žygis Liepojoje / „TrenkTuro“ nuotr.

Daugiau žygeivių iš Latvijos

Didžiausi žygių organizatoriai Baltijos šalyse „TrenkTuras“ Latvijoje žygį organizavo jau antrą kartą. Tęsdami kryptingą plėtrą į užsienį šiemet Latvijoje jie prisistatė tarptautiniu vardu „TrekTours Latvia“.

Žygeiviai galėjo rinktis 15, 25, 50, 75 arba 100 kilometrų atstumus.

Tradicija tampantis pėsčiųjų žygis šiemet subūrė beveik 4 tūkstančius aktyvaus laisvalaikio mėgėjų iš Lietuvos ir Latvijos. Organizatorių teigimu, šių metų žygyje dalyvavo apie 700 latvių – trečdaliu daugiau, nei pernai.

Nemažai lietuvių, ypač atvykusių iš toliau, iš anksto pasirūpino nakvyne, tad žygio savaitgalį visi mieste esantys viešbučiai buvo pilnai užimti.

Populiariausias maršrutas – 25 kilometrai

Žygyje šiemet dalyvavo ir 25 kilometrų atstumą įveikė Beata Tiškevič su draugu Saulium Baradinsku, kurie aktyviai pasakojo įspūdžius savo sekėjams socialiniuose tinkluose. Pėsčiųjų žygius B.Tiškevič atrado prieš kelis metus, o šiemet prisijungė prie gausiausios žygeivių bendruomenės.

„TrenkTuro“ nuotr./Beata Tiškevič
„TrenkTuro“ nuotr./Beata Tiškevič

„Eiti pėsčiomis yra dažniausia mano transporto priemonė, nes automobilio vairuoti vis dar nemoku“, - prieš žygį Liepojoje sakė B.Tiškevič.

Pajūriu žygiavo ir Liepojos meras bei vicemeras su visa šeimyna.

Ilguosius maršrutus – 75 ir 100 kilometrų – rinkosi tik keli šimtai dalyvių, iš kurių penktadaliui finišą pasiekti pritrūko jėgų. Negalėjusius tęsti žygio į finišo vietą parvežė organizatoriai.

„TrenkTuro“ nuotr./Pėsčiųjų žygis Liepojoje
„TrenkTuro“ nuotr./Pėsčiųjų žygis Liepojoje

Beveik pusė dalyvių ėjo populiariausiu maršrutu – 25 kilometrus per pusdienį. Šį atstumą įveikė ir vyriausia dalyvė iš Lietuvos, kuriai netrukus sukaks 76 metai.

Žygeiviai startavo nuo 7 iki 14 valandos – priklausomai nuo pasirinkto maršruto ilgio. Einantys trumpuosius atstumus finišavo dar su šviesa, tuo tarpu didžioji dauguma 100 kilometrų distancijos žygeivių finišą pasiekė tik sekmadienį anksti ryte.

Sugadino trasų ženklinimą

Neišvengta ir nesklandumų. Kažkas iš vietinių chuliganų piktybiškai net kelis kartus sugadino maršruto ženklinimą, dėl to daliai žygeivių teko paklaidžioti.

„TrenkTuro“ nuotr./Pėsčiųjų žygis Liepojoje
„TrenkTuro“ nuotr./Pėsčiųjų žygis Liepojoje

Operatyviai padėjus vietos policijos pareigūnams, nemalonią situaciją pavyko išspręsti. Organizatoriai skubiai atnaujino ženklinimą, ir visi dalyviai toliau saugiai tęsė žygį.

Šiemet maršrutai buvo atnaujinti ir sudaryti aštuoniukės principu. Tai paįvairino ėjimą, nes trasos pakaitomis driekėsi paplūdimiu ir mišku, o atgauti jėgas žygeiviai galėjo poilsio ir pagalbos vietose.

„Eglės“ sanatorijos punkte norintieji su specialiais masažiniais volais mokėsi savimasažo technikų, kituose punktuose buvo galima pasimatuoti pulsą ir kraujospūdį, pasipildyti vandens atsargas, pasistiprinti užkandžiais, o ilgųjų distancijų ėjikams – tiekiamas karštas maistas.

Kaip visuomet, dalyviai galėjo užsisakyti nemokamą „Gjensidige“ žygeivio draudimo paketą nuo nelaimingų atsitikimų.

Varžėsi dėl nueitų kilometrų

Stengiantis saugoti gamtą, „TrenkTuras“ toliau siūlo ekologines iniciatyvas. Šiame žygyje visuose punktuose įrengti atliekų rūšiavimo konteineriai, o dalyviams su savo puodeliais bei indais karštas maistas bei arbata buvo dalinami be eilės.

Žygio aprangos bei avalynės partneris „Hiatus“ ne tik gelbėjo tuos, kurie pamiršo tinkamus rūbus ar kojines, tačiau ir organizavo atidarymo bei uždarymo vakarėlius.

Taip pat „Hiatus“ įsteigtoje komandinėje rungtyje dalyvavo šimtai draugų bei įmonių kolektyvų.

Daugiausiai kilometrų, kaip ir praėjusiame žygyje, nuėjo „Gjensidige“ 190 darbuotojų komanda, suburta iš visų trijų Baltijos šalių. Antroje vietoje liko Liepojos miesto savivaldybės komanda, trečioje – „Hiatus“ jungtinė komanda.

Renginio metu Liepojos miestui įteikta Mėlynoji vėliava už paplūdimius, atitinkančius švaros, patogumo ir kitus kokybės reikalavimus. Šia vėliava žymimi geriausi pasaulio paplūdimiai, o programą koordinuoja tarptautinė nevyriausybinė organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas