Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 23 /21:20

Legioneliozės smūgį išgyvenusi kauniečių pora: „Vietoj vestuvių vos neturėjome laidotuvių“

Kauniečiai Ričardas ir Laura gyveno artėjančių vestuvių nuotaikomis, kai visus planus sumaišė liga. Pasijutęs itin prastai, 29-erių metų Ričardas D. kreipėsi į gydytojus, tačiau deramo dėmesio nesulaukė. Kauno klinikinės ligoninės atstovai išsiuntė jį namo. Būklei blogėjant, vyras galiausiai atsidūrė reanimacijoje. Trūko pusdienio, ir besilaukianti jo būsima nuotaka būtų rengusi laidotuves.
Santariškių klinikose
Ligoninėje/ Asociatyvi nuotr. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Penktadienį Lietuvą apskriejo žinia, jog Kaune užfiksuotas pirmasis legioneliozės šiame mieste atvejis. Įvyko jis dar gegužę, tačiau į viešumą ilgai neiškilo. Žudančios legionelės bakterijų aptikta Kauno Raudondvario plento 182-uoju numeriu pažymėtame daugiabutyje.

„Ričardas blogai pasijuto gegužės 8 d. Krėtė šaltis, kamavo aukšta temperatūra, jautė bendrą silpnumą. Reiškėsi visi legioneliozės požymiai, tačiau to mes tuomet dar neįtarėme. Galvojome, kad gripas. Dar tą pačią dieną jis apsilankė pas šeimos gydytoją. Tyrimai parodė uždegimo požymius, tad ko liepė gerti priešinfekcinius vaistus. Išgėrė Ričardas tik kelias tabletes, bet temperatūra tik kilo. Supratome, jog reikia ieškoti infekcijos priežasčių.

Gegužės 10 d. iškviečiau greitąją pagalbą. Kauno klinikinėje ligoninėje gydytoja paklausė plaučius ir patikino juose nieko negirdinti. Dar perklausiau, ar yra įsitikinusi, jog tai – ne plaučių uždegimas. Ji atsakė, kad nėra tikra. Patarė vykti pas šeimos gydytoją, kuris – už 100 km, nes ligoninėje reikėtų ilgai laukti. Neva jei pasidarys blogai, pagalbos sulauksime poliklinikoje. Absurdas. Tyrimams reikalingi įrengimai buvo visai šalia, čia pat už durų. Galėjo padaryti bent jau plaučių nuotrauką“, – gydytojų abejingumu stebėjosi pati akušere dirbanti Laura.

Išleisto namo Ričardo būklė tik blogėjo. Temperatūra pasiekė 40 laipsnių. Po dviejų dienų jis grįžo į ligoninę ir, atlikus pirminius tyrimus, į ją paguldytas buvo dėl plaučių uždegimo. Netrukus sutriko kvėpavimas – jis buvo prijungtas prie deguonies aparato.

NVSC nuotr./Laboratorija, kur tiriamos legionelės
NVSC nuotr./Laboratorija, kur tiriamos legionelės

Tuomet vienas draugas paskambino kažkokiam Dievui, ir prasibrovėm šiaip ne taip į reanimaciją, – istoriją pasakojo 25-erių mergina.

„Ėmė kvėpuoti kaip šuniukas, kaip žmogus prieš mirtį. Jis nebepajėgė nueiti iki tualeto, sutriko motorika, dinamika. Tuo metu laukiausi 3,5 mėnesio. Gerai, kad buvo pasibaigęs pirmasis trimestras, kitaip nežinau, ar būčiau ištvėrusi. Buvau šoke, visa drebėjau. Išsigandusi sukėliau visus gydytojus naktį ant kojų. Liepiau iš naujo daryti tyrimus. Vien CRB rodė 350. Reikalavau guldyti vyrą į reanimaciją. Tačiau to nesutiko daryti, kadangi kraujo dujų tyrimas buvo geras. Tuomet vienas draugas paskambino kažkokiam Dievui, ir prasibrovėm šiaip ne taip į reanimaciją“, – istoriją toliau pasakojo 25-erių mergina.

Reanimacijoje buvo diagnozuota legioneliozė, skirti vaistai, kurių neskiria skyriuje, todėl situacija kardinaliai ėmė keistis. Taip, kaip žaibiškai ji blogėjo, staiga žaibiškai ėmė gerėti. Pabėgti iš mirties guolio Ričardui prireikė 4 dienų. Reanimacijoje jis išbuvo savaitę. Dar tiek pat išgulėjo skyriuje, kol galiausiai, po trijų savaičių gydymo, buvo išleistas į namus.

Prabėgus savaitei Laura ir Ričardas vis dėlto spėjo iškelti vestuves, kurias tikriausiai prisimins ilgiau nei bet kuri kita sutuoktinių pora.

123rf.com nuotr./Legionellaceae šeimos lazdelės
123rf.com nuotr./Legionellaceae šeimos lazdelės

„Jis būtų miręs skyriuje. Ir reanimacijoje davė mažai šansų. Koks pusdienis liko. Ir vietoj vestuvių, kurias atšventėme birželio 16 d., būčiau rengusi laidotuves. Legioneliozės atveju kritiškai svarbios pirmosios dvi dienos. Juk bakterija žaibiškai plinta, atsisako plaučiai, įvyksta šokas ir žmogus miršta. O per tas svarbias pirmąsias dienas mes nesulaukėme jokios pagalbos.

Iš pradžių jie nenorėjo sakyti mano kaimynams apie legioneliozę. Liepė jų negąsdinti. Tačiau aš netylėjau, – pasakojo Laura.

Šiuo metu mano vyras jaučiasi gerai. Tačiau imunitetas nusilpęs. Silpnas ir maniškis – juk laukiuosi. Į butą negrįžome nuo pat paguldymo į ligoninę. Negrįšiu ten, kol nebus pakeista vandens šildymo sistema. Glaudžiamės pas mano tėvus. Sekmadienį išskrendam į povestuvinę kelionę. Bent šiek tiek atsikvėpsim“, – tikino moteris.

Kai Ričardui galiausiai buvo diagnozuota legioneliozė, ligoninė apie tai pranešė atitinkamoms institucijoms. Lauros ir Ričardo daugiabutyje buvo atlikti tyrimai ir rasta bakterija. Namo administratorius „Kauno butų ūkis“ atliko termošoką, tačiau Laura jo efektingumu netiki. Mano, jog vandens temperatūra 1960-ųjų metų statybos name nebuvo pakelta iki maksimumo.

„Iš pradžių jie nenorėjo sakyti mano kaimynams apie legioneliozę. Liepė jų negąsdinti. Tačiau aš netylėjau. Tame daugiabutyje gyvena daug senyvo amžiaus žmonių. Juk jų imuninė sistema taip pat prasta. Kodėl ligoninė ir visos institucijos tylėjo? Nes medikai, mano nuomone, padarė daug klaidų. Tik vėliau buvo surengtas susirinkimas. Prakalbta apie vandens šildymo sistemos keitimą. Tačiau kai aš paklausiu, kaip dėl to einasi reikalai, atsako, jog viešųjų pirkimo procesas ilgas. Jie žaidžia žmonių gyvybėm. Tai vos nekainavo būsimo vyro ir tėčio gyvybės. Norim grįžti į savus namus“, – susijaudinusi kalbėjo Laura.

21.20 val. Ligoninė kaltinimus neigia

Kauno klinikinė ligoninė penktadienio vakare išplatintame komentare pateikė kitokią įvykių versiją. Jos atstovas teigė, kad pacientas ir jo artimieji net buvo atvykę į ligoninę padėkoti medikams už išgelbėtų gyvybę. „Dėl to esame nustebę dėl pasklidusios informacijos netikslumų“, – rašoma pranešime.

Pablogėjus paciento būklei, jis buvo perkeltas į Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių, bet tai lėmė paūmėjusios paciento indikacijos, o ne kokios nors kitos priežastys, apie kurias užsimenama tekste, – tvirtinama pranešime.

„Norime pabrėžti, kad Kauno klinikinė ligoninė tuojau pat, kaip ir priklauso pagal reglamentą, informavo apie legioneliozės atvejį Nacionalinį sveikatos centrą, o gydytojai infektologai hospitalizavus ligonį iškart įtarė, kad jį užklupo būtent ši liga ir imtas taikytas būtent jai skirtas gydymas. Pablogėjus paciento būklei, jis buvo perkeltas į Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių, bet tai lėmė paūmėjusios paciento indikacijos, o ne kokios nors kitos priežastys, apie kurias užsimenama tekste“, – tvirtinama pranešime.

„Taip pat norime paneigti, kad pacientui nebuvo siūlyta ištirti plaučius rentgeno aparatu. Pacientas pats to atsisakė ir norėjo vykti namo, kai sužinojo, kad tyrimų rezultatai negaunami iškart po procedūros ir tenka palaukti porą valandų. Tuo metu jo indikacijos nebuvo tokios, kad jį reikėtų skubiai hospitalizuoti, todėl pasiūlyta toliau stebėti sveikatos būklę ir, jei ji pablogės, skubiai atvykti vėl“, – rašoma ligoninės komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas