Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 07

„Leiskit per šoną“: G.Pangonis kaltinamas, kad tiesiogiai davė nurodymą leisti nevalytas nuotekas į Kuršių marias

„Leiskit per šoną“, – tokio nurodymo tuometinis Klaipėdos kartono gamyklos vadovas teigia sulaukęs iš „Grigeo“ prezidento Gintauto Pangonio per komandiruotę Italijoje prieš pusketvirtų metų. Šis liudijimas – vienas iš svarbių epizodų, kuriais teisėsauga grindžia kaltinimus, kad G.Pangonis asmeniškai pavedė „Grigeo Klaipėdos“ vadovams biologiškai nevalytas nuotekas slapta naktimis leisti į Kuršių marias.
„Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis
„Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis

15min redakcija susipažino daugiau kaip su 300 puslapių kaltinamuoju aktu sausį teismui perduotoje baudžiamojoje byloje dėl Kuršių marių taršos. Be kitų duomenų, prokurorai kaltinimus G.Pangoniui grindžia liudytojų parodymais, slapta užfiksuotais pokalbiais ir susirašinėjimais.

Šie duomenys skelbiami pirmą kartą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis

G.Pangoniui nepalankius parodymus davė buvęs „Grigeo Klaipėdos“ generalinis direktorius Vidas Beržonskis ir buvęs gamybos vadovas Jonas Garalis. Jie buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės už pagalbą atskleidžiant nusikaltimus.

Pats G.Pangonis būtent šiuos du vyrus laiko atsakingais už taršą.„Grigeo“ prezidentas teigia ne tik nedavęs jokių neteisėtų nurodymų, bet ir nežinojęs, jog nepilnai išvalytos nuotekos nuo 2012 iki 2020 metų būdavo leidžiamos į Kuršių marias.

Šiaulių apygardos teismą Kuršių marių taršos byla pasiekė praėjusį mėnesį. Joje kaltinimai, be G.Pangonio, pateikti dar trylikai esamų ir buvusių įmonės darbuotojų bei pačiai įmonei „Grigeo Klaipėda“.

„Nu, vyrai, ir planuojat jūs“

Apie G.Pangonio nurodymus leisti tinkamai neišvalytas nuotekas į Kuršių marias teisėsaugai paliudijęs V.Beržonskis „Grigeo Klaipėdai“ vadovavo 2013–2019 metais.

„G.Pangonis buvo tiesiogiai davęs nurodymą išleisti nevalytas nuotekas“, – tokie V.Beržonskio parodymai užfiksuoti ikiteisminiame tyrime.

V.Beržonskio teigimu, G.Pangonis ne kartą atmetė jo siūlymą investuoti į nuotekų valymą, motyvuodamas pernelyg didelėmis išlaidomis.

Kaip teigė V.Beržonskis, vienas iš tokių pokalbių vyko 2018 metais per komandiruotę Italijoje, kur jiedu su G.Pangoniu ir dar keliais bendradarbiais domėjosi popieriaus gaminimo ir valymo įrenginiais.

Pasak jo, parodoje lietuviai klausė italų, ar gali tokie valymo įrenginiai, kuriuos jie turi, išvalyti tokį kiekį teršalų, kuriuos išleidžia gamykla. Italai, susipažinę su pateiktais skaičiais, atsakę, kad tokių valymo įrenginių niekaip negali pakakti.

„Po parodos buvo diskutuojama dėl įmonės negalėjimo išvalyti visas nuotekas ir tuomet oro uoste G.Pangonis aiškiai išsakė pakartodamas: leiskit per šoną“, – tokius parodymus davė V.Beržonskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas