Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 12

Lėktuvų paliktos baltos juostos vėl gąsdina: bijo ir saulės užtemdymo, ir ligų

Sąmokslo teorija apie vadinamuosius chemtreilus (iš tiesų – lėktuvų paliktą kondensato pėdsaką) vis įgyja „naują kvėpavimą“. Vienai lietuvei internete paskelbtus kelias baltų juostų danguje nuotraukas, komentaruose užvirė diskusija apie tai, kuriose šalyse taip ir dar kitokiais būdais „nuodijami žmonės“, kad taip barstomi virusai ar bandoma uždengti saulę.
Lėktuvų paliktos žymės danguje vis dar kursto sąmokslo teorijas
Lėktuvų paliktos žymės danguje vis dar kursto sąmokslo teorijas / Eglės Zicari / 15min nuotr.

Nepatikėjo, kad mato ledo kristalus

11 dangaus, išraižyto baltomis juostomis, nuotraukų prieš kelias dienas paviešino viena „Facebook“ vartotoja. Kaip galima suprasti, fotografuota jos, komentaruose nurodyta, kad Bavarijoje (nors ji pati savo paskyroje skelbiasi gyvenanti vakarinėje dalyje, arčiau sienos su Belgija.

Kadruose matyti baltos juostos danguje: vienos – ryškesnės, kitos – išplaukusios, susikryžiuojančios ar sueinančios į vieną tašką. Kai kuriose užfiksuoti patys lėktuvai, nuo kurių kaip tik ir driekiasi juostos.

Moteris pridėjo tik lakonišką ir nieko nesakantį aprašymą: „Va kas šiandien (fotografijos paskelbtos sausio 6 d. – red. past.) darės.“ Tačiau iš jos ir kitų parašytų komentarų galima suprasti, esą danguje matyti „chemtreilai“ – tariamai į orą purškiami chemikalai, skirti susargdinti žmones, kuo nors apnuodyti juos ar gamtą.

Nuotraukų autorei nurodžius, kad matyti Vokietijos dangus, iškart pasirodė komentaras: „Kiek teko būti Vokietijoje, ten žiauriai tręšia. Rudenį, kai buvau, vienas (lėktuvas) taip žemai praskrido palikdamas ružavus šleifus.“

Kiti vaizdų komentatoriai neatsiliko: „Todėl masiškai visi serga, spėkit, ką barsto. Ogi tai, kuo vėliau žmonės serga… Nes juk graži diena, kaip gerai eiti pasivaikščioti“, „Ir pas mus mieste (Lietuvos vidury) skersai išilgai purškė tuos nuodus. Tuoj prasidės žmonėms sveikatos problemos“, „Vidurio Lietuvos vaizdas nė kiek ne kitoks“, „Čia bus naujo viruso atmaina“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lėktuvų paliktos baltos juostos danguje įplieskė diskusiją apie jų tariamai daromą žalą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Lėktuvų paliktos baltos juostos danguje įplieskė diskusiją apie jų tariamai daromą žalą

„Kas keisčiausia, ir Anglijoj šiandien purškė, netingėjo. Ryte dangus buvo giedras be debesėlio… Ir staiga kokių kelių sekundžių skirtumu visi skridę lėktuvai pradėjo purkšti. Po kelių valandų pradėjo lyti aliuminio lietum“, – pasakojo vienas.

Taip pat skaitykite: Taip, B.Gatesas finansuoja Saulės prislopinimo tyrimus, ne, milijardierius nenori jos užtemdyti

Pati nuotraukas paskelbusi moteris iškėlė versiją, esą „taip stengėsi saulę pakavoti“. Tariamai tokiu būdu bandoma sukelti klimato kaitą: „Keičia ir būtent iš tos pusės daugiausia, kur saulė.“

Viena komentatorė pareiškė kartą nufotografavusi lėktuvo skrydį „be chimtreilų (ji parašė taip, kaip šis žodis skamba rusiškai – химтрейл, tad tikėtina, kad informacijos apie juos ieško rusiškuose šaltiniuose, o Rusijoje ši sąmokslo teorija itin paplitusi – red. past.) – uodega trumpa ir greitai išsisklaidė, kaip suprantu, dar ne visi norime matyti tiesą“.

Taip pat skaitykite: Baltos juostos danguje vėl paskatino svaičiojimus apie chemikalus

Kai kitas „Facebook“ vartotojas replikavo, kad aukštai ore matomi paprasčiausi ledo kristalai – panašiai kaip debesys, ji ėmė ginčytis, kad kristalai „valandų valandas“ neišsilaikytų.

Mokslininkai jau paneigė

Panašios diskusijos socialiniuose tinkluose įsiplieskia nuolat. Pavyzdžiui, prieš porą metų „Facebook“ buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame įamžintas lėktuvų išraižytas dangus virš Vilniaus. Įrašo autoriai stebėjosi, kad tai vyksta, nors oro uostai per pandemiją buvo uždaryti, ir spėjo, kad purškiami chemikalai.

Tačiau danguje matomos baltos juostos nėra ženklas, kad į orą purškiami chemikalai, nors panašios istorijos apie „chemtreilus“ pasakojamos daugiau nei ketvirtį amžiaus. Esą vyriausybės įgyvendina slaptus projektus žmonėms pakenkti, orams kontroliuoti ar užsiima geoinžinerija ne tik kad sustotų klimato kaita, bet ir kad būtų lengviau kontroliuoti visuomenę.

Baltos juostos yra iš lėktuvų variklių išsiveržęs karštas ir dideliame aukštyje į ledo kristalus sušalęs oras. Teoriją apie sąmokslą, kad lėktuvai į orą leidžia chemikalus ar biologinius agentus (bakterijas, virusus, parazitus ir pan.), mokslas atmeta.

VIDEO: Kas yra „chemtreilai“?

Jos ištakos siejamos su 1996 m. paskelbta JAV oro pajėgų (USAF) ataskaita, kurioje buvo pasakojama apie bandymus daryti įtaką orams. Pavadinimas „chemtreilai“ atsirado pakeitus žodžio contrail – taip vadinamas lėktuvų paliekamas kondensacijos pėdsakas (angl. condensation + trail) – pradžią.

Stipriausio smūgio šios teorijos šalininkai sulaukė 2016-aisiais, kai į jų skelbiamus duomenis gilinosi 77 atmosferą studijuojantys mokslininkai. Ekspertų išvada buvo vieninga: nėra įrodymų, leidžiančių teigti, jog vykdoma slapta visuotinė atmosferos veiksnių valdymo programa.

Tik vienas nurodė atokaus regiono dirvoje aptikęs daugiau bario, nei tikėtasi. Vis dėlto masinės kontrolės sąmokslo teorijos nepatvirtino niekas.

Tikintieji „chemtreilais“ atkreipia dėmesį, kad prieš kelis dešimtmečius tokių baltų juostų danguje nebūdavę. Jie neatsižvelgia į faktą, kad tuomet nebuvo nei fotografuojančių telefonų, kuriais padarytas nuotraukas iškart galima išplatinti tūkstančiams žmonių, nei socialinių tinklų, kur galima dalintis ne tik savo ar kitų įamžintais vaizdais, bet ir įvairiomis, net mažiausiai tikėtinomis teorijomis.

Netiesa, kad anksčiau lėktuvai tokių žymių nepalikdavo, – jos matyti net šiose Britanijos mūšio, vykusio per Antrąjį pasaulinį karą, nuotraukose.

VIDEO: Kodėl lėktuvai danguje palieka baltas žymes

Beje, orus keisti žmonės nuo seno ne tik moka, bet ir bando. Leningrado lietaus institutas Sovietų Sąjungoje buvo įkurtas dar 1932. Kinijos valdžia prieš 2008 metų olimpinių žaidynių atidarymą griebėsi debesų sėjos technologijos, kad lytų kur nors kitur, tik ne renginio vietoje.

Geoinžinerija – tikslingas kišimasis į Žemės natūralias sistemas, kad būtų pasipriešinta klimato kaitai, – yra nauja tyrimų sritis. Tiesa, nors apie tai daug kalbama, iki šiol ne taip daug padaryta. Vienas iš išbandytų projektų – purkšti į atmosferą mažas šviesą atspindinčias daleles, kad planetą pasiektų mažiau saulės spindulių ir ji šiek tiek atvėstų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas