Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 06 19

Lenkijos URM: Lietuvos veiksmai reaguojant į Juzefo Pilsudskio kapo išniekinimą yra tinkami

Lenkijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad jos vertinimu, Lietuvos valdžia tinkamai sureagavo į tarpukario laikotarpio vadovo Juzefo Pilsudskio širdies ir jo motinos kapo Vilniuje išniekinimą.
J.Pilsudskio širdies ir motinos kapas gausiai lankomas lenkų turistų.
J.Pilsudskio širdies ir motinos kapas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Mūsų vertinimu, Lietuvos vadovų, tiek policijos, tiek politikų, veiksmai yra tinkami, vertiname, kad padaryta žala buvo greitai panaikinta. Tikimės, kad kaltininkai bus greitai sulaikyti, o chuliganų išpuoliai ir tokio pobūdžio vandalizmas nepasikartos“, – Lenkijos URM atstovą spaudai Marciną Bosackį cituoja dienraštis „Rzeczpospolita“.

Lenkijos Seimo užsienio reikalų komisijos pirmininkas, valdančiosios Piliečių platformos atstovas Robertas Tyszkiewiczius pažymėjo, kad įtampa Lietuvos ir Lenkijos santykiuose tampa gera terpe chuliganams.

„Mes turime palaukti tyrimo rezultatų. Mūsų pusėje buvo lietuviškų užrašų tepliojimas bei paminklo išniekinimas Seinuose. Ką gi, įtampa Lenkijos ir Lietuvos santykiuose sudaro gerą terpę chuliganams. Ne diplomatinės notos, o teisėsaugos veiksmai bus tinkamas atsakymas“, – teigė R.Tyszkiewiczius.

Opozicinės konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ atstovas, Seimo Ryšių su užsienyje gyvenančiais lenkais komisijos pirmininkas Adamas Lipinskis dienraščiui teigė, jog yra svarbu, kad tokios vietos, kaip Rasų kapinės, būtų ypatingai saugomos.

Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius, Seimo pirmininkė Irena Degutienė ir užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pirmadienį pasmerkė incidentą, kai buvo apipaišytas tarpukario Lenkijos vadovo J.Pilsudskio ir jo motinos kapas Vilniaus Rasų kapinėse.

Sekmadienį buvo pastebėta, kad ant antkapio abiejų pusių dažais buvo nupiešti Gediminaičių stulpai. Policija pirmadienį pranešė, kad dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau, pasak prokurorų, įtariamųjų dėl šio nusikaltimo kol kas nenustatyta.

Lenkijoje J.Pilsudskis aukštinamas dėl indėlio atkuriant nepriklausomą Lenkiją po Pirmojo pasaulinio karo, bet Lietuvoje jo atminimas yra kontroversiškas dėl Vilniaus krašto užgrobimo jėga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas