Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 06

Lenkų tyrėjai pasakoja apie ypatingą radinį: išskirtinėje Vilniaus vietoje atkasti karių palaikai

Lenkijos tautos istorinės atminties instituto (IPN) Paieškų ir identifikacijos biuro darbuotojai Vilniaus Kalvarijose atrado 9 lenkų karių palaikus. Jie žuvo 1944 m. mūšyje su vokiečiais prie Vilniaus esančiuose Kriaučiūnuose, operacijos „Aušros vartai“ metu, buvo palaidoti Kalvarijose. Kaip teigiama, sovietai 1979 m. čia palaidotus karių palaikus ekshumavo, tačiau tai padarė itin nekruopščiai.
Vilniaus Kalvarijose atrasti karių palaikai
Vilniaus Kalvarijose atrasti karių palaikai / ipn.gov.pl nuotr.

Tai jau antrasis IPN biuro darbų etapas Vilniaus Kalvarijų teritorijoje ir šįkart skelbiama apie sėkmę – surastus žuvusių karių palaikus.

Kaip rašoma instituto interneto svetainėje, Armijos Krajovos kariai buvo palaidoti Vilniaus Kalvarijose bendrame kape, po Dievo Motinos skulptūra. Įvairių šaltinių duomenimis, čia buvo palaidota nuo 30 iki 76 asmenų.

Per maždaug 20 metų po karo sovietai sunaikino Kalvarijų teritoriją, nugriaudami koplyčias ir kitus religinės paskirties objektus.

ipn.gov.pl nuotr./Vilniaus Kalvarijose atrasti karių palaikai
ipn.gov.pl nuotr./Vilniaus Kalvarijose atrasti karių palaikai

1979 m. karių palaidojimo vietoje vykdyta ekshumacija. Surasti palaikai buvo perkelti į netoliese esančias kapines šalia Vilniaus Kalvarijų bažnyčios. Tačiau atminimo ženklas atsirado tik 1990 m. lapkritį, Lietuvai jau atgavus Nepriklausomybę. Tuomet akmeninėse lentose iškalti apie 40 žuvusių karių vardai ar pseudonimai.

Tačiau tame mūšyje žuvusių karių artimieji seniai kartoja, kad ekshumacija buvo atlikta tikrai nepakankamai kruopščiai. Tad įsiklausant į jų prašymus ir buvo pradėti archeologiniai tyrimai.

Jau pirminiai tyrimai ir duomenų analizė specialistams leido pateikti kur kas ilgesnį mūšyje prie Kriaučiūnų žuvusių karių sąrašą, jų pavardės nebuvo iškaltos lentose 1979 m. ekshumuotų palaikų palaidojimo vietoje. Nors istoriniai šaltiniai teigė, kad ekshumuojant buvo iškasti visi čia palaidoti žmonės.

Archeologinių tyrimų pirmojo etapo metu rugsėjį paaiškėjo, kad kariai laidoti didesnėje teritorijoje, negu yra įamžinta dabar. Tad skubiai nuspręsta darbus tęsti, kadangi baimintasi, jog palaikai bus pažeisti parko tvarkymo darbų metu.

Antrojo darbų etapo metu spalį IPN tyrėjai atrado vieną kapą, kuriame – iš dalies sunaikinti lenkų karių palaikai. Tik vieni iš devynių atrastų griaučių buvo nepažeisti.

ipn.gov.pl nuotr./Vilniaus Kalvarijose atrasti karių palaikai
ipn.gov.pl nuotr./Vilniaus Kalvarijose atrasti karių palaikai

Kape surasta ir daugybė kitokių artefaktų – karinės aprangos sagų, erelio formos ženkliukų, medalikėlių, mundurų fragmentų, batų.

Šie tyrimai, kaip teigia IPN, tik patvirtino, kad 1979 metais atlikta ekshumacija buvo atlikta neteisingai. Tuomet palaikai ekshumuoti kasant ekskavatoriumi, todėl žmonių kūnai perkelti į kapines tik iš dalies.

ipn.gov.pl nuotr./Vilniaus Kalvarijose atrasti karių palaikai
ipn.gov.pl nuotr./Vilniaus Kalvarijose atrasti karių palaikai

Kitų metų pavasarį šioje vietoje darbus žadama tęsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas