Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 26

Lėtai vakcinuojančio Visagino meras tikisi daugiau sprendimo laisvės: skiepai garbės piliečiams ir dvasininkams būtų geras pavyzdys

Kol vienos savivaldybės paskiepijo beveik penktadalį savo gyventojų, kitos sunkiai velkasi iš paskos. Visagino, vienos lėčiausiai vakcinavimą vykdančių savivaldybių, meras mano, kad problema vis dar yra prastas „AstraZenecos“ įvaizdis, bei teigia, kad savivaldybės pačios turėtų nuspręsti, ką skiepyti atlikus vakcinų. Esą gyventojus skiepytis paskatintų garbės piliečių, dvasininkų ir kitų gerbtinų žmonių pavyzdžiai.
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės medikų vakcinacija nuo COVID-19
Vakcinacija / Sauliaus Žiūros nuotr.

Kol vienos savivaldybės jau paskiepijo nuo 15 iki 20 proc. savo gyventojų, kitos niekaip negali pasivyti.

Penktadienį Lietuvos statistikos departamento skelbtais duomenimis, prasčiausius skiepijimo rezultatus demonstruoja Šalčininkų rajono (4,97 proc. paskiepytų gyventojų) ir Visagino (5,93 proc. paskiepytų gyventojų) savivaldybės.

Kodėl pastarosios – kaip užburtos?

Visagino savivaldybės meras Erlandas Galaguz 15min teigė, kad problema išlieka ta pati – neigiamas „AstraZeneca“ vakcinos įvaizdis, kurį sukūrė netinkama komunikacija.

„Kol kas „AstraZeneca“ bent jau mūsų mieste yra tikrai nepopuliari“, – komentavo jis.

Bei pridūrė, kad tai ne tik Visagino, bet ir visos šalies ar net Europos problema.

Asmeninio archyvo nuotr./Erlandas Galaguz
Asmeninio archyvo nuotr./Erlandas Galaguz

Daug persirgusių

Atkreipus dėmesį, kad Visagine, palyginus su kitomis šalies savivaldybėmis, vakcinavimo tempai vis tiek krinta į akis kaip itin maži, miestelio meras ragino žiūrėti į kitą rodiklį – koronavirusu persirgusių gyventojų skaičių.

Jų savivaldybėje esą yra itin daug.

„Jeigu žiūrėtume mūsų imunizaciją, esame vieni iš pirmaujančių, turime beveik 14 proc. imunizaciją. Todėl ir į tai reikėtų žiūrėti. Nes skaičiuojant vakcinavimą, procentas skaičiuojamas nuo gyventojų skaičiaus, bet ne nuo neimunizuotų žmonių. Čia klausimas, kur tie procentai teisingesni“, – svarstė E.Galaguz.

Tiesa, prieš savaitę Vyriausybės patvirtinta nauja tvarka, leidžianti laisviau pereiti prie kitos prioritetinė grupės atlikus vakcinų, mero teigimu, duoda savo vaisių – ilgai sandėlyje kaupta „AstraZeneca“ vakcina pagaliau pradėta skiepyti jos neatsisakančius gyventojus iš kitų prioritetinių grupių.

„Mes pradėjome naudoti „AstraZeneca“ ir vis dėlto perkopėm tūkstančio skiepų skaičių, todėl matome, kad šie pokyčiai Vyriausybės sprendime turi tikrai teigiamą įtaką“, – kalbėjo jis.

E.Galaguz penktadienį ir pats žadėjo pasiskiepyti šia vakcina.

Iš viso savaitės pabaigoje Visagino savivaldybės sandėliuose liko 700 „AstraZeneca“ vakcinos dozių. Nuo savaitės pradžios panaudotas šimtas dozių.

Pavyzdį parodytų garbės piliečiai

E.Galaguz teigiamai vertino ir tai, kad pavyzdžiui parodyti „AstraZeneca“ pasiskiepijo aukščiausi šalies pareigūnai, leista skiepytis ir savivaldybių merams. Tačiau, jo nuomone, to nepakanka.

Visagino savivaldybės mero teigimu, savivaldybėms paliekama per mažai laisvės nuspręsti, ką, atlikus vakcinų, reikėtų paskiepyti pirmiausia.

„Manau, nepakankamai laisvės turime, vis dėlto, turint perteklių arba nepanaudotų vakcinų kiekį, galėtume pasiūlyti visiems norintiems, nepriklausantiems prioritetiniam sąrašui.

Galėtume padaryti ir viešus skiepus saivaldybėje nusipelniusių žmonių, garbės piliečių, kurie sutiktų, tų pačių dvasininkų. Tai tikrai turėtų didelį poveikį bendram nusiteikimui“, – tikino jis.

Kartu E.Galaguz sakė pritariantis vakcinų perskirstymui – kad vienoms savivaldybėms nespėjant skiepyti, vakcinos keliautų į kitas.

Galėtume padaryti ir viešus skiepus savivaldybėse nusipelniusių žmonių, garbės piliečių, kurie sutiktų, tų pačių dvasininkų.

„Kai bendras visos valstybės interesas kuo greičiau susitvarkyti su šia liga, pandemija, ir jeigu vienoje savivaldybėje yra trūkumas, o kitoje – tiesiog sandėliuojamos vakcinos, neabejotinai jos turėtų gana lanksčiai migruoti. Jeigu sandėliuojame, tikrai turime padėti kaimynams, kurie vakcinų esą pritrūkę“, – pažymėjo jis.

Skiepija savaitgaliais

„AstraZenecos“ likučiai iššūkis yra ir Klaipėdos savivaldybėje.

Čia šio gamintojo vakcinų dozių savaitės pradžioje buvo užsilikę apie 3 tūkst., todėl buvo nuspręsta gyventojams siūlyti skiepytis savaitgaliais.

„Mes darome savaitgaliais akciją, visiems senjorams pasiskiepyti – kas atidėliojo ar dar nespėjo dėl tam tikrų priežasčių, pasinaudoti gyvosios eilės principu“, – 15min komentavo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Jo teigimu, taip norima kaip įmanoma greičiau suskiepyti sandėliuose tebesančias vakcinas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas

V.Grubliauskas taip pat teigė, kad sandėlius ištuštinti būtų galima dar greičiau, bet sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui atnaujinus prioritetinę vakcinavimo eilę, teoriškai nebegalima skiepyti policijos pareigūnų, kurie yra linkę skiepytis būtent „AstraZeneca“ vakcina.

Tiesa, meras pažymėjo, kad per pastarąsias dienas į skiepų eilę užregistruoti policijos pareigūnai Klaipėdoje vis tiek bus paskiepyti.

„Mes turime suprasti vieną dalyką, vakcina, kuri guli šaldytuve sandėlyje, yra iššūkis, o vakcina, kuria yra paskiepytas žmogus – yra sprendimas.

Bet jeigu tarp iššūkio ir sprendimo atsiranda įvairūs prioritetiniai sąrašai, grupės, profesijos ar kiti parametrai, kaip „Eurovizija“ ar olimpiečiai, tada atsiranda disproporcija tarp iššūkio ir rezultato, kurio visi siekiam“, – griežtai pasisakė V.Grubliauskas.

Vakcina, kuri guli šaldytuve sandėlyje, yra iššūkis, o vakcina, kuria yra paskiepytas žmogus – yra sprendimas.

Šalčininkų rajono, lėčiausiai gyventojus vakcinuojančios savivaldybės, atstovai 15min į klausimus penktadienį neatsakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas