Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 03 /13:16

Liberalai iš stalčiaus traukia pataisas dėl amžiaus cenzo: į Seimą – nuo 21-erių

„Mes, kaip visuomenė, tikrai pribrendome patraukti kai kurias dirbtines kliūtis iš jaunimo kelio“, – sako Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Praėjusiais metais ji parengė ir su kitais tautos atstovais registravo Konstitucijos pataisas, kuriomis siūloma leisti į Seimą kandidatuoti nuo 21 metų. Pataisos praėjo pateikimo stadiją, bet toliau Seime nebuvo svarstytos. Liberalų sąjūdis idėją jauninti kandidatavimo amžių gaivina ir viliasi, kad dar iki pavasario sesijos pabaigos ji ims realizuotis Seimo posėdžių salėje.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiuo metu į Seimą galima kandidatuoti nuo 25 metų.

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje dalyvavusi V.Čmilytė-Nielsen teigė, jog amžiaus cenzo mažinimas rinkimuose yra pats tiesiausias būdas parodyti jauniems žmonėms, jog valstybė jais pasitiki.

„Gerai žinau šios idėjos kritikų požiūrį, kad neva tokie jauni žmonės dar nėra pasiruošę priimti svarbių sprendimų. Tačiau mes šiuo atveju kalbame apie rinkimus, ne apie paskyrimą į Seimą.

Pakeitus kandidatavimo amžių jauniausiems kandidatams dar reikės pelnyti savo rinkėjų pasitikėjimą, įrodyti, kad jie yra verti“, – komentavo Seimo pirmininkė.

Pasitikėti jaunimu – brandžios valstybės bruožas

Ji pažymėjo, kad daugelyje Europos Sąjungos valstybių į parlamentus gali būti išrinkti 18–21 metų piliečiai.

„Manau, kad jauni Lietuvos žmonės nesiskiria nuo daugelio Europos Sąjungos valstybių jaunų žmonių“, – pridūrė politikė.

Ji taip pat pažymėjo, kad pajauninus kandidatavimo amžių savivaldos rinkimuose, Anykščių rajonas į tarybą išrinko 18-metį:

„2018 metais pajauninus kandidatavimo į savivaldybių tarybas amžių, kitais metais anykštėnai į tarybą išsirinko 18 metų politiką. Pirmas žingsnis buvo žengtas, mes turime patį jauniausią savivaldybių tarybų politiką Lietuvoje.“

„Tai yra brandžios valstybės bruožas – vienodai gerbti visų amžiaus grupių politikus, pasitikėti jų gebėjimu prisiimti atsakomybę“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Jos įsitikinimu, parodžius pasitikėjimą jaunimu, jie „lengviau matys kelią į politiką – tiesesnį, paprastesnį“.

Siūlo kompromisą

Paklausta, kodėl pasirinkta būtent 21-erių metų amžiaus riba, o ne kokia kita, Seimo pirmininkė teigė, jog tai – kompromisinis variantas.

„Tai yra kompromisinis siūlymas. Buvo bandoma praeitose kadencijose pajauninti kandidatavimo amžių iki 23-ejų metų ir eiti visai palaipsniui, bet buvo akivaizdu, kad pasiūlius 18 metų, būtų sunkiau rasti palaikymo tokiam sprendimui.

Tie argumentai, kurie dabar naudojami „prieš“, atrodytų dar svaresni“, – dėstė ji.

V.Čmilytė-Nielsen atkreipė dėmesį, kad ir į Europos Parlamentą gali kandidatuoti asmenys nuo 21 metų, tad suvienodinti tvarkas esą būtų logiška.

Kandidatai, kurie jau yra dalyvavę Europos Parlamento rinkimuose, paskui turi sėsti ant atsarginių suolelio.

„Tai čia vėl yra tam tikra logika, mes suvienodiname kandidatavimo amžių su Europos Parlamentu, nes tai, ką turime dabar, išties yra keista ir nelogiška: tie kandidatai, kurie jau yra dalyvavę Europos Parlamento rinkimuose, tokių pavyzdžių turime, paskui turi sėsti ant atsarginių suolelio ir keletą metų laukti savo eilės kandidatuojant į nacionalinį parlamentą“, – dėstė ji.

Tiesa, pati politikė teigė, jog pritartų siūlymui leisti į Seimą kandidatuoti ir nuo 18 metų:

„Mano galva, 18 metų taip pat būtų geras sprendimas, bet mes turime žiūrėti į realią situaciją.“

Sako, kad koalicijoje sutarimas yra

Tikslą priimti įstatymų pakeitimus, leidžiančius įteisinti kandidatavimą į Seimą nuo 21 metų, valdantieji Liberalų sąjūdis, Laisvės partija ir Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai įsirašė į koalicijos sutartį.

Tiesa, partijos taip pat pažymėjo, kad šiuo klausimu jų frakcijose Seime gali rastis skirtingų nuomonių.

Liberalų sąjūdžio pirmininkė patikino, jog didelio pozicijų išsiskyrimo koalicijos partnerių gretose dėl žemesnio amžiaus cenzo rinkimuose nėra.

„Su partneriais šiuo klausimu didelio išsiskyrimo tikrai nėra, bet šiuo atveju reikia pagalbos iš visų, ir mes užsitikrinę šį įstatymo projektą atnešti į Seimo posėdžių salę“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Ji reiškė viltį, kad tai įvyks dar šioje Seimo sesijoje iki birželio 30 dienos: „Tikiuosi, kad tai įvyks iki Seimo pavasario sesijos pabaigos.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Konstitucija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Konstitucija

Norint Seime priimti Konstitucijos pataisą, už ją du kartus turi balsuoti ne mažiau kaip 94 parlamentarai iš 141.

Tarp šių balsavimų daroma ne mažesnė nei trijų mėnesių pertrauka.

Per pateikimą palaikymą reiškė ir „valstiečiai“

Konstitucijos pataisos dėl amžiaus cenzo Seimo rinkimuose pateikimo stadiją praėjo praėjusių metų birželį. Tuomet už jas balsavo 63 parlamentarai, 45 susilaikė, prieš balsavusių nebuvo.

Palaikymą pataisoms reiškė dalis šiuo metu opozicijoje veikiančių „valstiečių“, keli socialdemokratai.

O tarp konservatorių buvo ir skeptikų – 3 balsuodami susilaikė.

Kaip balsavo kiekvienas Seimo narys, galite patikrinti čia.

Pataisas toliau turėjo svarstyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas ir Konstitucijos komisija. Taip pat buvo paprašyta Vyriausybės išvados.

„Valstiečių“ suformuota, Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė siūlymui jauninti kandidatavimo amžių į Seimą iki 21 metų tuomet išsakė pritarimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas