Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 28 /14:36

Liberalai šokiruoti: jų Seimo vicepirmininką parinko „valstiečiai“, o frakcija nė nesipriešino

Ketvirtadienį Seimui priėmus statuto pataisas, kurios leido sugrąžinti septynias vicepirmininkų pozicijas, Liberalų sąjūdis nusitaikė į opozicijai skirtą vietą. Tiesa, liberalams teko praryti karčią piliulę – „valstiečiai“ pasirinko jiems palankų 66 metų Trakų rajono politiką Joną Liesį. Frakcijos lyderio Eugenijaus Gentvilo teigimu, jis šioje pozicijoje norėjo matyti Aušrinę Armonaitę.
Jonas Liesys
Jonas Liesys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Už „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio kandidatūrą per slaptą balsavimą penktadienį balsavo 76 Seimo nariai, prieš buvo 12 ir 18 parlamentarų susilaikė.

J.Liesys į vicepirmininkus paskirtas 76 balsais „už“, dešimt „prieš“ ir 21 parlamentarui susilaikius.

Kalbėdamas prieš Seimą J.Liesys sunkiai rinko žodžius ir temą kreipė ne į būsimus savo darbus naujame poste, o į švietimo ir kelių problemas.

„Manyčiau, kad reikėtų daug dėmesio skirti regionams, vien todėl ir keliams, turėtų opozicija ir pozicija susitarti, kad kelių būklė Lietuvoje būtų geresnė, kad geltoni autobusiukai galėtų važiuoti ne vien žvyruotais kaimo keliukais, kad jie nelūžtų ir nereikėtų jų taisyti, išleisti papildomai pinigų. Jeigu keliai bus geri, tai mes nematysime degančių žvakučių pakelėse“, – dėstė J.Liesys.

Buvęs Liberalų ir centro sąjungos narys, 2013 metais tapęs Liberalų sąjūdžio nariu, Seime neišsiskyrė savo aktyvumu ir buvo priskiriamas provalstietiškam savo frakcijos triumviratui. Neabejojama, kad palankumas „valstiečiams“ ir dažnas balsavimas pagal valdančiųjų valią lėmė tai, kad J.Liesys tapo kandidatu į naujai atsiradusią poziciją.

E.Gentvilas: J.Liesys turės įrodyti, kad yra liberalas

Kad jo frakcijos nariui trūksta liberalizmo supratimo, pripažino ir frakcijos bei partijos lyderis Eugenijus Gentvilas. Jo teigimu, J.Liesiui šis postas bus tikras vertybinis išbandymas.

„Mes nutarėme nebalsuoti frakcijoje. Kitos išeities Seimo pirmininkas nedavė. Vakar Seimo salėje jis perėjo per frakcijos narius ir mums su Armonaite pasakė: nepykit, bet jūsų negalėsiu teikti“, – pasakojo E.Gentvilas, primindamas, kad statute parašyta, jog Seimo pirmininkas kandidatą siūlo pasitaręs su frakcija ir atsižvelgęs į jos nuomonę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

„Jis vakar pasakė, kad bus siūlomas Liesys iš jo pusės, nes nėra aptarta statute, kas parodo iniciatyvą – ar frakcija siūlo kandidatą ir derina su Seimo pirmininku, ar Seimo pirmininkas pasirenka“, – sakė liberalas.

„Seimo pirmininkas jau net nepasitaręs buvo paruošęs teikti potvarkį Seimo plenariniam posėdžiui ir atėjęs į mūsų frakciją pasakė: aš siūlysiu Liesį“, – pažymėjo E.Gentvilas.

E.Gentvilas pripažino, kad Seimo pirmininkui būtų siūlęs Aušrinės Armonaitės kandidatūrą, bet ji iškart pateko į „valstiečių“ „juodąjį sąrašą“.

„Pritarėme be balsavimo Jono Liesio kandidatūrai. Praktiškai šnekant, jei nepalaikytume jo, tai koks nors, pavyzdžiui, socialdemokratas būtų pasirenkamas“, – situacijos keblumą apibūdino jis.

Paklaustas, ar laiko J.Liesį tinkamu opozicijos atstovu Seimo valdyboje, E.Gentvilas pripažino, kad jo frakcijos kolegai trūksta liberalizmo žinių.

„Jei klausiate, ar laikau jį rimtu liberalu, tai sakau – ne. Nepakankamas liberalas“, – pripažino ilgametis liberalų lyderis.

E.Gentvilas tikino, kad bandys suturėti J.Liesį nuo pasidavimo „valstiečių“ įtakai. „Aš jau šiandien frakcijoje pasakiau: Jonai, dar vienas tavo balsavimas už valstiečių biudžetą bus traktuojamas, kad tu už postą parsidavinėji“, – sakė E.Gentvilas.

„Jis dabar turi tapti liberalu, rodyti, kad yra opozicionierius. Jeigu jis tik sėdės kaip nežinau kas, tai mes patys reikšime nepasitenkinimą. Šioje situacijoje mūsų pasirinkimas buvo toks – arba mūsų Liesys, arba jokio liberalo valdyboje“, – konstatavo politikas.

Aušrinė Armonaitė: kaip čia atrodo, spręskite patys

Galima kandidate į Seimo vicepirmininkes turėjusi tapti A.Armonaitė piktinosi „valstiečių“ vienpusišku sprendimu, kuris lėmė J.Liesio paskyrimą.

„Visų pirma, nuosekliai pasisakiau už tai, kad opozicija turėtų bent 2 atstovus Valdyboje (šiuo metu tik viena Irena Degutienė). Kaip ir pasisakau už opozicijos lyderį ir manau, kad ta tema neturėtų būti uždaryta. Antra, pagal Seimo statutą, būtent Seimo Pirmininkas pasitaręs su frakcijomis teikia kandidatūras. Ar buvo kokių užkulisinių susitarimų? Nežinau, juose nedalyvauju", – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė A.Armonaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Trečia, vakar koridoriuose nuskambėjo viena konkreti J.Liesio pavardė, kurią Seimo Pirmininkas teiktų. Nuskambėjo ir pora konkrečių pavardžių, kurių Seimo Pirmininkas jokiu būdu ,,negali teikti". Tai buvo E.Gentvilo ir mano pavardės“, – pažymėjo ji.

„Šiandien 8.30 val. susitikome aptarti situacijos ir kandidatūrų. Pakvietėme ir Seimo Pirmininką. Tik įspūdinga buvo tai, kad nutarimo projektas su konkrečia pavarde jau buvo užregistruotas prieš mums susėdant. Tai, kaip čia atrodo, spręskite patys“, – savo įrašą pabaigė liberalė.

Arūnas Gelūnas: tai tikras mūsų fiasko

J.Liesio paskyrimu nepasitarus su liberalų frakcija piktinosi ir A.Gelūnas. Jo teigimu, toks sprendimas yra liberalų fiasko.

„Manau, kad tai tikras mūsų fiasko. LIBERALAMS Seimo pirmininkas parinko atstovą į vicepirmininkus, ir frakcija nuolankiai pakluso. Nebuvo jokio „pasiūlo – atmetam, pasiūlo – atmetam, patinė situacija – velniop tą postą“. NE: sako, parinkom jums atstovą, tiks? Aha, gerai, Tamsta Pirminyke, ačiū labai“, – ironizavo jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arūnas Gelūnas

„Ir dar: viltis turėti opozicijos lyderį palaidota iki kitų rinkimų. Nuojauta sako, kad tai tikroji pabaigos pradžia. Bet nuojauta taip pat sako, kad partijoje dar esama sveiko proto ir savigarbos, kuris, bent iš pagarbos savo rinkėjams, nuo šito dugno atsispirs ir judės toliau“, – tamsiai būsimą politinę ateitį tapė A.Gelūnas.

Seimo pirmininkas tikina pasirinkęs „aukštos vidinės kultūros ir moralės žmogų“

J.Liesio kandidatūrą pasirinkęs Seimo pirmininkas tikino, kad sprendimą lėmė Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovo politinė patirtis ir asmeninės savybės.

„Seimo Pirmininkas į pavaduotojo poziciją rinkosi kandidatūrą iš antros pagal dydį opozicinės frakcijos Liberalų sąjūdžio. Jono Liesio kandidatūra buvo pasirinkta dėl politinės patirties ir aukštos vidinės kultūros ir moralės, žmogus, su kuriuo galima dirbti ieškant kompromisų“, – teigiama V.Pranckiečio sekretoriato atsiųstame paaiškinime.

„Su Liberalų frakcija ši kandidatūra buvo aptarta, nesutikimo nesulaukta, jai pritarė ir Seimas“, – priduriama atsakyme 15min.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas