Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 27 /18:46

Susipyko dėl debatų: Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis apsižodžiavo

Valdančiosios koalicijos partijoms rugpjūtį sutarus LRT debatuose dalyvauti kartu, Liberalų sąjūdis iš susitarimo pasitraukė ir sudarė atskirą susitarimą su keliomis opozicinėmis partijomis, antradienį pranešė „Delfi“. Dėl to kilo žodžių mūšis tarp Laisvės partijos ir Liberalų sąjūdžio atstovų.
Vytautas Mitalas, Viktorija Čmilytė-Nielsen
Vytautas Mitalas, Viktorija Čmilytė-Nielsen / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Anot portalo, trys partijos priešrinkiminiuose debatuose kartu dalyvauti sutarė rugpjūčio viduryje įvykusiame koalicinės tarybos posėdyje. Pagal Rinkimų kodeksą, partijos gali susitarti kartu dalyvauja debatuose, o jei tokių susitarimų nėra, traukiami burtai.

V.Mitalas: liberalai bijo debatuoti su laisviečiais

Pasak Laisvės partijos atstovo Vytauto Mitalo, susitarimu tarp valdančiosios koalicijos siekta į debatus eiti kartu su opoziciniais socialdemokratais ir Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ arba Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Vis dėlto susitarimas žlugo Liberalų sąjūdžio atstovams pasirašius kitą susitarimą be Laisvės partijos. Jame numatyta, kad Liberalų sąjūdis debatuose dalyvaus su socialdemokratais, „valstiečiais“ ir demokratais. Susitarimą buvo siūloma pasirašyti ir konservatoriams, tačiau jie to padaryti nesutiko.

„Atrodo, kad LSDP nelaukdama rinkimų rezultatų sėkmingai įtraukė LRLS į savo glėbį. Neatsitiktinai Vilija Blinkevičiūtė užakcentavo – tiek LRLS, tiek „Nemuno aušra“ bus (ar jau yra?) jų partneriai.

Gal tokia yra taktika: dalintis dar nesumedžiotą briedį anksčiau laiko? Mano galva – gerokai per ankstyva. Nepaisant to, bent būtų tiesiai savo matymą į akis pasakę. Nepasakė.

Matyt nepasakė ir dėl kitos priežasties – iš kai kurių opozicijos atstovų išgirdau, kad LRLS kaip velnias kryžiaus debatuose bijo akistatos su Laisvės partija. Nesmagu jiems bus aiškintis, kodėl pačių programoje įrašyti liberalūs pažadai nesulaukia palaikymo net jų frakcijoje“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė V.Mitalas.

Kaip portalui teigė Liberalų sąjūdžio atsakingasis sekretorius Antanas Martusevičius, partijai su koalicijos partneriais nepavyko pasiekti susitarimo, kuris buvo aptartas.

V.Čmilytė-Nielsen: nuolatinė isterija

Liberalų sąjūdžio lyderė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen savo paskyroje „Facebook“ pareiškė, kad ją nustebino V.Mitalo priekaištai.

Net apmaudu, kad laisviečiai, atėję į politiką su partnerystės ir žmogaus teisių pažadu, per šiuos ketverius metus savo skiriamuoju bruožu padarė nuolatinę isteriją.

„Su nuostaba perskaičiau Vytauto Mitalo pasvarstymą apie Liberalų sąjūdžio „debatinę išdavystę“. Net apmaudu, kad laisviečiai, atėję į politiką su partnerystės ir žmogaus teisių pažadu, per šiuos ketverius metus savo skiriamuoju bruožu padarė nuolatinę isteriją.

Visgi kelis dalykus norisi paminėti, nepaliekant pernelyg daug erdvės koalicijos partnerių klaidingoms interpretacijoms.

Koalicijoje buvome aptarę, kad kartu galėtume dalyvauti dvejuose VRK organizuojamuose debatuose. Suprantama, jei atsiras dvi kitos opozicinės partijos, kurios norės debatuoti tokiame formate. Toks susitarimas nebuvo Liberalų sąjūdžio iniciatyva.

Paaiškėjus, kad kitos opozicinės partijos į tokį susitarimą eiti nėra linkusios, koalicijos koleges informavau, kad laikytis jo nebematau prasmės. Vargu ar žmonėms įdomu būtų stebėti trijų koalicijos partijų lyderes debatuojant tarpusavy.

Beje, šio vakaro duomenimis, patvirtinome dalyvavimą 20-yje debatų įvairiausiuose formatuose.

Tikiu, kad jų nevengs ir laisviečiai, ir galėsime pratęsti neseniai Liberalaus jaunimo Vasaros akademijoje pradėtą prasmingą diskusiją apie idėjas ir tai, ką liberalai šiandien gali pasiūlyti Lietuvai, o ne debatuoti apie debatus“, – rašo liberalų lyderė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas