Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 10 17 /21:29

Liberalai iškėlė R.Šimašiui ultimatumą: arba komitetas, arba partija

Liberalų sąjūdžio valdyba panaikino Vilniaus miesto skyriaus sprendimą savivaldos rinkimuose dalyvauti ne su partijos, o rinkimų komiteto sąrašu. „Partijos valdyba priėmė sprendimą naikinti Vilniaus skyriaus sprendimą kaip neatitinkantį partijos valdybos ir kitų norminių aktų“, – pranešė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas. Už tokį nutarimą buvo 11 Liberalų sąjūdžio valdybos narių, prieš – 6, du susilaikė.
Eugenijus Gentvilas
Remigijus Šimašius ir Eugenijus Gentvilas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

R.Šimašius, sulaukęs Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyriaus pritarimo, nusprendė rinkimuose dalyvauti su visuomeniniu komitetu, kaip pats sakė, kad galėtų burti platesnį ratą žmonių. Jis pristatė ir savo programą: 12 ambicijų Vilniaus miestui, kurios apima švietimą, Naujininkų ir Stoties rajonų pritraukimą prie centro, taip pat gyvenamųjų rajonų atnaujinimą ir judėjimą.

E.Gentvilas įpykęs

Tačiau toks dalies Vilniaus skyriaus sprendimas (skyrius tam pritarė ne vienbalsiai) gerokai įpykdė Liberalų sąjūdžio pirmininką Eugenijų Gentvilą. Jis iš karto po oficialaus sprendimo pristatymo pareiškė, kad R.Šimašius, ir Seimo narė, Vilniaus skyriaus pirmininkė Aušrinė Armonaitė turėtų trauktis iš jo pavaduotojo pareigų.

Anot E.Gentvilo, R.Šimašius ir A.Armonaitė pažeidžia partijos įstatus ir partijos valdybos sprendimą.

Asmeninio archyvo nuotr./Aušrinė Armonaitė su Remigijum Šimašium
Asmeninio archyvo nuotr./Aušrinė Armonaitė su Remigijum Šimašium

Antradienio vakarą „Delfi dėmesio centre“ dalyvavęs E.Gentvilas Edmundui Jakilaičiui sakė: „Praėjusiuose rinkimuose matėme jau ne vieną komitetą: Matijošaičio, Grigaravičiaus ir t. t. Štai dabar unikalus eksperimentas – partiją paverskime komitetu. Ta pati panelė – kita suknelė. Aš esu išrinktas partijos pirmininku ir turiu tam tikrą misiją prieš partijos narius.

Kai mano pavaduotoja A.Armonaitė Vilniaus skyriaus posėdyje prieš penkias dienas pasako: „Liberalų sąjūdis yra grandinė Remigijui, nuimkite tas grandines“ – kaip man jaustis? Mano vicepirmininkė šitą mūsų partiją laiko kažkokiomis grandinėmis. Kaip kitaip tai interpretuoti? Tai, gerbiamoji, bent jau prašau – nu, nebūk mano vicepirmininke. Nevaidinkime, kad mes dabar kuriame Lietuvą kartu.“

Narystė bus stabdoma automatiškai

E.Gentvilo pyktis virto partijos valdybos sprendimais. Trečiadienio vakarą susirinkusi Liberalų sąjūdžio valdyba sostinės liberalams nurodė iki spalio 31 dienos persvarstyti šį savo praėjusios savaitės nutarimą.

Liberalų sąjūdžio valdybos nuomone, sostinės liberalų apsisprendimas rinkimuose dalyvauti visuomeninio rinkimų komiteto forma pažeidė partijos įstatus, valdybos sprendimus.

Be to, šios opozicinės partijos vadovybė nutarė, kad visų savivaldos rinkimuose ne su partijos iškeltu kandidatų sąrašu dalyvaujančių liberalų narystė Liberalų sąjūdyje bus stabdoma automatiškai.

„Partijos narių dalyvavimas visuomeninio rinkimų komiteto steigime ir jo veikloje yra nesuderinamas su partijos įstatuose įtvirtintais partijos veiklos tikslais ir nario pareigomis, todėl šio komiteto steigime ir veikloje gali dalyvauti tik asmenys, kurių narystė partijoje yra sustabdyta“, – teigiama sprendime.

„Jeigu mes tą būtume priėmę gal rugpjūčio mėnesį, gal nebūtų čia tų krizių“, – trečiadienį svarstė E. Gentvilas. Anot jo, jeigu R. Šimašius nepaklus valdybos nuomonei, jo narystė Liberalų sąjūdyje bus sustabdyta iki rinkimų kampanijos pabaigos.

R.Šimašius iš pavaduotojų pasitraukė

Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Eugenijus Gentvilas

Per posėdį sostinės meras R.Šimašius pasitraukė iš partijos pirmininko pavaduotojo pareigų: „Man nepriimtina būti partijos pirmininko pavaduotoju. Atsistatydinau iš pavaduotojų dėl daugybės dalykų, kurių nenoriu visų vardinti, įskaitant ir partijos politikos formavimo reikalų, nesitarimo ir keistų kai kurių dalykų.“

R.Šimašius tvirtino neatsisakąs planų į merus kandidatuoti su buriamu rinkimų komitetu. „Skyriaus sprendimas yra teisėtas, pagrįstas, logiškas, teisingas. Natūralu, kad ruošiuosi jo laikytis ir vykdyti skyriaus sprendimą, o ne kažkokius valdybos sugalvojimus“, – sakė jis.

Aš labai gerai žinau, ko reikia vilniečiams, kaip reikia eiti ir parodyti vilniečiams buvusius ir būsimus darbus, – sakė R.Šimašius.

„Vilniaus skyrius sprendimą yra priėmęs. Didžiajai daliai atrodė, kad Vilniaus skyriaus sprendimą reikia kažkaip pakeisti, padaryti įtaką, modifikuoti. Man tai atrodo neteisinga. Aš labai gerai žinau, ko reikia vilniečiams, kaip reikia eiti ir parodyti vilniečiams buvusius ir būsimus darbus“, – kalbėjo meras.

Liberalų sąjūdžio Vilniaus skyriaus vadovė parlamentarė A.Armonaitė teigė kviesianti skyriaus prezidiumą ir skųsianti partijos valdybos sprendimą Etikos ir skaidrumo komisijai.

Tame nutarime yra pasakyta, kad jeigu mes neįgyvendinsime tų punktų, bus svarstoma mūsų narystė partijoje, – teigė A.Armonaitė.

„Nėra jokio pagrindo sakyti, kad Vilniaus liberalų visuotinis susirinkimas buvo sušauktas kaip nors netvarkoje, kad priimtas sprendimas yra neteisėtas. Man kelia didelių abejonių, ar čia, už šitų durų, priimtas valdybos sprendimas pats neturi problemų su partijos įstatais, nes man nėra tekę girdėti, kad valdyba naikintų visuotinio skyriaus susirinkimo sprendimus ir numatytų kažkokią pirmininko pareigą“, – žurnalistams sakė A.Armonaitė.

Ji pati kol kas neatsisakė Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojos pareigų, bet sakė dar galvosianti, ką daryti. Pasak A. Armonaitės, jai po valdybos sprendimo išvis gresia pašalinimas iš partijos.

„Tame nutarime yra pasakyta, kad jeigu mes neįgyvendinsime tų punktų, o pagrindo tiems punktams įgyvendinti aš nematau, bus svarstoma mūsų narystė partijoje. Trauktis iš partijos aš neplanuoju, neturiu pagrindo. Valdyba turės patraukti jėga“, – teigė Seimo narė.

Tikisi, kad susiprotės

Vilniaus meras R.Šimašius iki valdybos posėdžio likus kelioms valandoms žurnalistams sakė nežinąs, koks bus valdybos sprendimas, bet jam partijos pirmininko pozicija atrodanti keista.

„Tikiuosi, kad susiprotės ir sugrįš į protą, jeigu ne – bus tada blogai, blogiau nei yra. Bus blogai partijai. Aš turiu savo tikslus, labai aiškius, dėl Vilniaus juos pristačiau pirmadienį. Matome, kad reikia sutelkti plačius visuomenės sluoksnius iš įvairių socialinių grupių už tas idėjas, kurios man brangios. Man labai norisi, kad partija irgi būtų toje linijoje, partijos pirmininkas kol kas eina arba bando eiti kiek kitu keliu. Tikiuosi, kad atsipeikės“, – sakė R.Šimašius.

Atvykęs į Liberalų sąjūdžio valdybos posėdį Seime R.Šimašius žurnalistams sakė kol kas nesvarstęs galimybės stabdyti narystės partijoje.

„Esu liberalas ir būsiu liberalas. Tikiuosi, kad partija sveiką protą išlaikys“, – teigė jis.

Meras tvirtino žinąs savo kelią ir neketinąs jo keisti. Anot jo, nuo partijos ir jos vadovo priklauso, ar Liberalų sąjūdis bus šalia jo, ar nebus.

Tuo metu dalis Vilniaus liberalų žada teikti atskirą partinį sąrašą.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai vyks kitų metų kovo 3 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas