Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 28 /12:21

I.Šimonytė raginama neatiduoti Aplinkos ministerijos vairo S.Gentvilui ir liberalams

Į naujai formuojamą valdančiąją koaliciją besijungiantis Liberalų sąjūdis deklaruoja sieksiantis, kad jos pasiūlytas kandidatas vadovautų Aplinkos ministerijai. Įvardytas ir galimas kandidatas – partijos pirmininkės pavaduotojas Simonas Gentvilas. Tačiau Labanoro klubo prezidentas Andrejus Gaidamavičius internete sukūrė peticiją, kuria kandidatės į premjeres Ingridos Šimonytės prašoma neatiduoti Aplinkos ministerijos Liberalų sąjūdžiui ir neskirti ministru S.Gentvilo.
Simonas Gentvilas
Simonas Gentvilas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Virtuali peticija interneto svetainėje peticijos.lt sukurta antradienį. Ją trečiadienį iki pietų buvo pasirašę per 600 žmonių.

Joje rašoma, kad pasibaigus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos valdymo laikotarpiui labai tikėtasi, kad pagaliau pasibaigs Lietuvos gamtos naikinimas.

„Bet Jūsų suburtos koalicijos partneriui LR Liberalų sąjūdžiui viešai pareiškus, kad jie pageidauja Aplinkos ministerijos portfelio ir ketina į ministrus deleguoti Seimo narį Simoną Gentvilą, esame labai sunerimę, ar vėl 4 metus neteks organizuoti protesto akcijų dėl Lietuvos miškų, ypač esančių saugomose teritorijose, išsaugojimo“, – nurodoma virtualioje peticijoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrejus Gaidamavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrejus Gaidamavičius

Joje sakoma, kad galbūt yra sričių, kurias galima liberalizuoti, bet gamtosauga jau ir taip yra per daug liberali: miškai saugomose teritorijose kertami lygiai, kaip ir nesaugomose, europinės svarbos saugomoms rūšims nustatomos maksimalios kvotos medžioklei, o aplinkos apsaugos kontrolė – minimali.

Teigiama, kad iš Liberalų sąjūdžio kandidato į aplinkos ministrus S.Gentvilo viešų pasisakymų esą girdėti, jog Lietuvos miškai kertami per silpnai, kad vienam vertingiausiam Europoje miškui – Punios šilui –nereikia rezervato statuso, o papildomi kirtimų apribojimai, tokie kaip plynų kirtimų užraudimas saugomose teritorijose, – nepriimtini.

Raimundo Eremino nuotr./Punios sengirė
Raimundo Eremino nuotr./Punios sengirė

Peticijos autorius A.Gaidamavičius nurodo, kad atlikti partijų programų vertinimai rodo, kad Liberalų sąjūdis neigia biologinės įvairovės nykimo problemą, nors akivaizdu, kad yra priešingai.

Pabrėžiama, kad Europos Komisija, skatinanti valstybes nares įgyvendinti „Žaliąjį kursą“, ypatingą dėmesį kreipia į biologinės įvairovės ir natūralių gamtos buveinių spartų nykimą.

„Todėl kyla klausimas, ar Liberalų sąjūdis ir jų siūlomas kandidatas į aplinkos ministro postą gyvena toje pačioje realybėje, kaip ir didžioji dalis visuomenės, kuri kasdien mato, kaip naikinamas šalies kraštovaizdis ir gyvoji gamta. Vien tik draustinių per praėjusią Seimo kadenciją leista iškirsti beveik 7000 ha. Dar daugiau plynėmis paversta kitų miškų, esančių regioniniuose ir nacionaliniuose parkuose. Siekiant sustabdyti saugomų teritorijų naikinimą, buvo parengta daug Miško įstatymo pakeitimo variantų, bet visi jie, dėka tokių Seimo narių kaip S.Gentvilas ir Kęstutis Mažeika, ilgiems metams įstrigo Aplinkos apsaugos komitete“, – pažymima virtualioje peticijoje.

Kyla klausimas, ar Liberalų sąjūdis ir jų siūlomas kandidatas į aplinkos ministro postą gyvena toje pačioje realybėje, kaip ir didžioji dalis visuomenės, kuri kasdien mato, kaip naikinamas šalies kraštovaizdis ir gyvoji gamta.

Joje taip pat rašoma, kad XXI amžiuje, kai pasaulis kenčia nuo klimato kaitos padarinių, miškai tapo pagrindiniu gelbėjimosi ramsčiu.

Raginama, kad Seimo rinkimus laimėjusi Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai imtųsi lyderystės aplinkosaugoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis

„Juolab kad turite kompetentingų ir sąžiningų kandidatų(-čių), tinkamų užimti aplinkos ministro ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko postus. Kartu pareiškiame, kad nei Liberalų sąjūdis, nei jų siūlomas kandidatas S.Gentvilas neturi mūsų palaikymo užimant šias pozicijas“, – rašoma A.Gaidamavičiaus sukurtoje virtualioje peticijoje.

S.Gentvilas: „Frazė ištraukta iš konteksto“

Pats S.Gentvilas 15min teigė, kad ši peticija – nebaigtų spręsti konfliktų pasekmė.

„Tai ir žaižaruoja, tos anglys, kibirkštys kibirkščiuoja. Visuomenė tikrai turi didelį lūkestį, kad saugomos teritorijos būtų plečiamos ir Europa mums grasina sankcijomis ir tie dalykai nėra išspręsti“, – kalbėjo jis.

S.Gentvilas sakė, kad jam priskiriamos citatos iš diskusijos dėl urėdijų reformos. Anot jo, tuomet jis nusistebėjo, kad Kauno urėdas pareiškė, jog reikia stabdyti kirtimus, nes lietuviškos medienos per daug eksportuojama. Anot politiko, jis tik nusistebėjo tokiais pareiškimais, o iš Labanoro klubo prezidento esą galima būtų suprasti, kad jis kalbėjo apie Labanorą.

„Kalbėjau tik apie ūkinius miškus, tai iš konteksto ištraukta frazė“, – sakė jis.

S.Gentvilas teigė, kad Aplinkos ministerija – interesų ministerija: „Čia yra be galo daug konfliktinių situacijų, tarkime, gyvūnų mylėtojai ir gyvulininkystė, karjerų kasėjai ir kraštovaizdžio specialistai ir miškininkai, verslo interesai dirbti ir gyventojų interesai, kad tas verslas nebūtų priešais juos. Tai yra visada konfliktuojančios zonos. A.Gaidamavičius atstovauja tam lūkesčiui, kad mūsų saugomos teritorijos yra neapsaugotos ir aš dėl to sutinku (...) Tikrai įsipareigoju dirbdamas aplinkosaugos srityje, kad saugomos teritorijos būtų išplėstos, apsaugoti bioįvairovei svarbūs miškai. Nesu nei nusiteikęs kirtimus didinti saugomose teritorijose – atvirkščiai, juos reikia mažinti.“

S.Gentvilas sakė, kad nepaisant to, ar jis, ar kitas žmogus bus paskirtas ministru, pradžioje svarbiausia apsispręsti dėl darbų, kurie turi būti padaryti aplinkosaugoje, nes ši ministerija esą visada buvo kaip šuniui penkta koja.

Neskuba sakyti „taip“

Liberalų sąjūdis yra nurodęs, kad naujojoje Vyriausybėje sieks vadovauti Aplinkos ministerijai. Kaip partijos kandidatų į aplinkos ministro postą nurodomas S.Gentvilas.

I.Šimonytė neskuba patvirtinti, kad matytų jį savo vadovaujamame ministrų kabinete.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Rudelienė, Simonas Gentvilas, Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Rudelienė, Simonas Gentvilas, Viktorija Čmilytė-Nielsen

Interviu 15min antradienį I.Šimonytė sakė, kad S.Gentvilas yra tikrai kompetentingas tokiose srityse kaip žaliasis kursas, žiedinė ekonomika.

Bet labai jautri esą aplinkosaugos tema ir labai norėtųsi, kad aplinkos ministras turėtų ir didelę aplinkosaugininkų bendruomenės paramą.

VIDEO: 15min studijoje – būsima premjerė I.Šimonytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas