Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 31

Lietuva – aktyvi sąjungininkė užtikrinant tarptautinį saugumą

Lietuvos sąjungininkai itin reikšmingai prisideda prie mūsų šalies saugumo stiprinimo, o Lietuva savo ruožtu yra visada pasirengusi solidariai prisidėti prie tarptautinių saugumo iniciatyvų tiek savarankiškai, tiek kartu su sąjungininkais, rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime žiniasklaidai.
KAM
KAM / A.Pliadžio nuotr.

Lietuva nuolat aktyviai dalyvauja tarptautinėse operacijose ir misijose siekdama prisidėti prie bendrų sąjungininkams kylančių iššūkių sprendimo, tarptautinės taikos ir stabilumo užtikrinimo.

„Išliekame aktyvūs užtikrindami tarptautinį saugumą. Siunčiame karius į operacijas trijuose žemynuose, dalyvaujame visose NATO sausumos operacijose, šešiose iš devynių ES karinių misijų. Dėl Rusijos pradėto karo prieš Ukrainą buvome priversti suspenduoti nacionalinę mokymo operaciją šioje šalyje, tačiau nuolat siekėme, kad Ukrainos karių mokymai būtų vykdomi ir tarptautiniame lygmenyje, todėl 2023 metais aktyviai dalyvaujame tiek ES vykdomoje operacijoje ukrainiečių mokymui, tiek kitų šalių iniciatyvose, tiek patys tęsiame intensyvius mokymus nacionaliniu lygmeniu“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Kovo 31 d. Šiauliuose vyko Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) karių išlydėtuvės į Jungtinių Tautų misiją MINUSMA Malyje – jau 13-osios pajėgų apsaugos vieneto (PAV-13) pamainos kariai operacijoje veiks Vokietijos kuopos sudėtyje ir bus atsakingi už pajėgų apsaugos užtikrinimą karinės bazės teritorijoje.

Ši misija, kurioje Lietuva dalyvauja nuo 2016 metų, yra viena iš dvylikos tarptautinių operacijų, į kurias Lietuvos kariuomenė siunčia savo karius šiuo metu.

Dvylikoje tarptautinių operacijų šiuo metu dalyvauja apie 90 Lietuvos karių: Jungtinių Tautų operacijoje MINUSMA, ES mokymo misijose Malyje, Centrinėje Afrikos Respublikoje ir Mozambike, ES jūrų operacijose „Atalanta“ ir „Irini“, NATO operacijose Irake ir Kosove, Jungtinės Karalystės vadovaujamoje operacijoje „Interflex“ bei ES ir NATO misijose, skirtose apmokyti Ukrainos karius.

„Dalyvaudami tarptautinėse operacijose vykdome Lietuvos kaip patikimos sąjungininkės tarptautinius įsipareigojimus, o su sąjungininkais sąveikaujantys Lietuvos kariuomenės kariai taip ruošiasi ir mūsų šalies gynybai“, – sako ministras A.Anušauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas