Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 26

Lietuva Briuselyje lieka be akių ir ausų? S.Šatūnas pereina į V.Sinkevičiaus komandą

Dėl prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos vadovybės nesutarimų pusantrų metų be ambasadoriaus dirbanti Lietuvos nuolatinė atstovybė Europos Sąjungoje neteks ir dabartinio laikinojo vadovo. Šias pareigas einantis Simonas Šatūnas sulaukė kvietimo prisijungti prie eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus komandos.
Prezidentas susitiko su kandidatu į užsienio reikalų ministrus Gabrieliumi Landsbergiu
Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir prezidentas Gitanas Nausėda / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

Pirmasis apie tai, kad S.Šatūnas pakviestas į V.Sinkevičiaus komandą, pranešė naujienų portalas Alfa, remdamasis žurnalo IQ šaltiniais.

Trečiadienio vakarą tai patvirtino ir Europos Komisijos narys.

„Nuo kovo mano komandos vadovu tampa Simonas Šatūnas. Simonas puikiai atstovavo Lietuvos interesams Europos Sąjungoje, ypač sprendžiant krizes, su kuriomis pastaruoju metu susidūrė Lietuva.

Briuselyje jis yra puikiai vertinamas diplomatas ir buvo puikus Lietuvos nuolatinės atstovybės ES vadovas. Džiaugiuosi, kad Simonas priėmė naują iššūkį“, – feisbuke parašė V.Sinkevičius.

Energetikos ministerijos nuotr./Simonas Šatūnas
Energetikos ministerijos nuotr./Simonas Šatūnas

Dabartinis V.Sinkevičiaus biuro vadovas Marius Vaščega vadovaus Europos Komisijos atstovybei Lietuvoje.

Kantrybė turi ribas

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys konservatorius Žygimantas Pavilionis sakė, kad S.Šatūną pažįsta beveik tris dešimtmečius.

„Ne kartą esu sakęs, kad tai yra vienas iš pačių profesionaliausių diplomatų, su kuriuo įveikėme ne vieną sunkiausią iššūkį. Tą parodė jo pastarųjų metų veikla, kai susidūrėme su visai Lietuvai labai neįprastais iššūkiais.

Bet jeigu Lietuvai tokių žmonių nereikia, tai tada labai natūralu, kad gali įvykti visokie sprendimai ir pačių geriausių žmonių kantrybė irgi turi ribas. O tie pasiūlymai, kurie tokiems žmonėms ateina, patikėkite, gali būti labai dažni“, – komentavo ilgametis diplomatas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Pavilionis

Paklaustas, kaip vertina tai, jog pusantrų metų nerandama sutarimo ir Lietuvos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje ambasadoriaus, Ž.Pavilionis sakė, kad norėtų patikslinti – žmogus buvo ir dar yra.

Tiktai, pasak politiko, jam nesuteikti įgaliojimai ir gali baigtis taip, kad S.Šatūną prarasime.

„Aš tikrai negaliu pakomentuoti, ar tai iš tikrųjų taip bus, bet žmogų turėjome. Ką mes darysime, kai tą žmogų prarasime, kai visas pasaulis ar bent jau mūsų Europos dalis gali panirti į karo sūkurį, tada reikės paklausti tų žmonių, kurie taip ir nesugebėjo tokio profesionalo paskirti iki galo į šias pareigas“, – kalbėjo Ž.Pavilionis.

R.Karoblis irgi dairosi kitur?

Klausimas dėl Lietuvos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje ambasadoriaus įstrigęs jau seniai.

Neoficialiai teigiama, kad prezidentas Gitanas Nausėda atmetė valdančiųjų konservatorių siūlytas buvusio krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio ir S.Šatūno kandidatūras.

Tiesa, prieš kelis mėnesius šalies vadovas pareiškė, kad yra pasirengęs rimtai svarstyti R.Karoblio diplomato kandidatūrą.

Visgi konservatoriai ir toliau prioritetą teikė S.Šatūnui ir neskubėjo imtis procedūrų dėl buvusio ministro skyrimo.

15min šaltinių teigimu, R.Karoblis dabar dalyvauja konkurse į aukštas europines pareigas.

Paklaustas, ar jis siekia pareigų ES institucijoje, ar sutiktų būti siūlomas į mūsų šalies nuolatinės atstovybės Bendrijoje ambasadorius, R.Karoblis sakė, kad jį domina prasmingas darbas, prasmingos pozicijos Lietuvos labui.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raimundas Karoblis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Raimundas Karoblis

„Visą savo karjerą dirbau valstybei, ir tai buvo, ir yra man prioritetas. O ar noriu užimti tam tikrą poziciją, ar ne, – keliolika metų man nebuvo klausimo – ar noriu, o buvo – reikia...

Dėl kandidatavimų į europines pozicijas – kiekvienas Lietuvos diplomatas, kaip ir kitų ES šalių diplomatai, turi teisę aplikuoti į ES diplomatines pozicijas, jei jis atitinka keliamus kvalifikacinius reikalavimus. Tai diplomato saviraiškos, kvalifikacijos kėlimo ir naujos patirties galimybė, kuri po to gali būti sėkmingai panaudojama ir nacionalinėje diplomatinėje tarnyboje. Todėl ir man šis kelias atviras. Vis dėlto detaliau komentuoti negaliu“, – 15min sakė ambasadorius ypatingiems pavedimams.

Kartu R.Karoblis pridūrė, kad net jei dalyvautų atrankoje į aukštas ES diplomatines pozicijas, konkursai į jas yra dideli, daugeliu atveju viską lemia sėkmės faktorius.

Todėl tokio pobūdžio sėkmes ar nesėkmes, įskaitant potencialias, jis nori pasilikti sau.

Be to, diplomatas pažymėjo, kad kandidatavimui į ES diplomatines pozicijas taikomi konfidencialumo reikalavimai.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų politikų filtro nepraėjo G.Nausėdos siūlymai į šias pareigas skirti Europos Komisijoje dirbantį Vygandą Jankūną, talkinusį jam prezidento rinkimų kampanijos metu, ir šalies vadovo patarėją Sigitą Mitkų.

Kaip kompromisinis variantas vasarą pasiūlyta Užsienio reikalų ministerijos diplomatė Asta Radikaitė.

Tačiau, šaltinių teigimu, jos kandidatūrą užblokavo buvęs Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž.Pavilionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas