Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 14 /14:30

Lietuva nusprendė evakuoti dalį ambasados Ukrainoje personalo, diplomatų šeimas

Išaugus nerimui dėl galimo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, Lietuva evakavo dalį ambasados Ukrainoje personalo ir visų ambasados darbuotojų šeimas. Tai 15min pirmadienį patvirtino Lietuvos užsienio reikalų ministerija.
Lietuvos ambasada Ukrainoje
Lietuvos ambasada Ukrainoje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

JAV pastarosiomis dienomis perspėjo, kad Rusija netrukus gali užpulti Ukrainą.

Lietuvos diplomatinė tarnyba patvirtino, kad į Lietuvą nuspręsta grąžinti dalį Lietuvos diplomatų bei visų ambasados darbuotojų šeimas.

„Dar praėjusį šeštadienį Užsienio reikalų ministerija paskelbė aiškią rekomendaciją visiems Lietuvos piliečiams įsivertinti, ar yra būtinybė likti Ukrainoje.

Atlikus situacijos analizę, Užsienio reikalų ministerija taip pat priėmė sprendimą laikinai perkelti į Lietuvą nebūtinąsias funkcijas esamomis aplinkybėmis vykdantį LR ambasados Ukrainoje personalą ir visų ambasados darbuotojų šeimas“, – 15min informavo ministerijos Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas.

Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas pirmadienį 15min pranešė, kad perkelta apie trečdalis ambasados darbuotojų iš Kijevo, kurie dirbs nuotoliniu būdu iš Lietuvos. Į Lietuvą jau išvyko visi diplomatų šeimų nariai.

Ministro atstovė spaudai Vytautė Šmaižytė-Kuliešienė teigia, kad šio veiksmo teisine prasme negalima vadinti evakuacija.

„Evakavimo sąvoką reikia aiškinti ne su žodynu, o pagal teisės aktus. Turi būti paskelbta ekstremali situacija ar/ir nepaprastoji padėtis, kad galėtumėte kalbėti apie evakavimą. Niekas nebuvo „išgabentas“ – visi vyko/vyksta įprasta tvarka, reisiniais maršrutais“, – 15min teigė ji.

„URM nevykdo „evakuacijos”, juolab, kad diplomatų šeimos nariai yra laisve spręsti asmeniškai dėl išvykimo ar ne išvykimo – URM neturi jokių teisinių priemonių liepti”, – pridūrė ji.

Rusijos grėsmė

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neseniai apsupo Ukrainą, prie jos sienų sutelkęs daugiau nei 100 tūkst. karių.

Kremlius reikalauja, kad NATO sumažintų savo pajėgas Rytų Europoje ir įsipareigotų nepriimti Ukrainos į aljansą. Vakarai vieningai atmetė šiuos reikalavimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karinės pajėgos Baltarusijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karinės pajėgos Baltarusijoje

Vašingtonas sekmadienį dar kartą perspėjo, kad Rusija dabar yra pasirengusi smogti „bet kurią akimirką“. JAV pareigūnų teigimu, puolimas prasidėtų „didele raketų ir bombų atakų kruša“.

Vakarai perspėja, kad Rusijai įves griežtas sankcijas, jei ši pradėtų karą.

Daug Vakarų šalių pastarąją savaitę atšaukia darbuotojus iš savo ambasadų Kijeve ir ragina savo piliečius nedelsiant palikti Ukrainą.

Ateityje išvykti gali būti sudėtinga dėl iškilusios grėsmės, kad Ukrainos oro erdvė gali būti uždaryta.

Nyderlandų oro linijos KLM savaitgalį pirmosios iš didžiųjų oro bendrovių neribotam laikui sustabdė skrydžius į Kijevą.

Diplomatinio personalo atšaukimas paveikė ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėjimo misiją Ukrainoje.

Misija nurodė, kad „tam tikros valstybės dalyvės“ paprašė savo darbuotojų „artimiausiomis dienomis“ išvykti iš Ukrainos.

Tačiau ji pabrėžė, kad misija tęsia savo darbą dešimtyje Ukrainos miestų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas