Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva ir Latvija plečia muitinių partnerystę su Ukraina: keisis informacija ir mažins sankcijų apėjimą

Į Kyjivą nuvykę Lietuvos ir Latvijos muitinių vadovai susitiko su Ukrainos valstybinės muitinės tarnybos vadovais. Susitikimo metu buvo aptartos pagrindinės tarnybų bendradarbiavimo sritys – ES sankcijų įgyvendinimas, Ukrainos muitinės pažanga ES muitų teisės aktų derinime, pašto ir skubių siuntų muitinis tikrinimas, humanitarinės pagalbos teikimas Ukrainos muitinei, rašoma spaudai išplatintame pranešime.
Lietuvos ir Latvijos muitinių vadovai susitiko su Ukrainos valstybinės muitinės tarnybos vadovais
Lietuvos ir Latvijos muitinių vadovai susitiko su Ukrainos valstybinės muitinės tarnybos vadovais / Muitinės nuotr.

Muitinių vadovai sutarė, kad būtina toliau įgyvendinti veiksmingą sankcijų politiką, ir aptarė galimybę išplėsti Susitarimo dėl regioninio požiūrio į vieningos muitinės kontrolės ir keitimosi informacija užtikrinimą įgyvendinant ES ribojamąsias priemones taikymo sritį, įtraukiant kitas ES valstybes.

Lietuvos muitinės vadovas Darius Žvironas pabrėžė, kad šių metų gegužę Vilniuje pasirašytas penkių ES šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Suomijos – muitinių vadovų susitarimas taikyti vienodas priemones siekiant sumažinti sankcijų apėjimo riziką. Prie šio susitarimo kiek vėliau prisijungė ir Kroatija.

„Vienodų priemonių taikymas, mažinant sankcijų apėjimą, svarbus ne tik tuo, kad ES šalys laikosi vienodų muitinės kontrolės standartų. Pasirašiusių valstybių muitinių bendradarbiavimas duoda ir akivaizdžius rezultatus užkardant kelius sankcionuotų prekių patekimui iš Rusijos arba į ją“, – sako Darius Žvironas.

Ukrainos Valstybinės muitinės tarnybos vadovas Serhijus Zviagincevas padėkojo Baltijos šalių atstovams už lyderystę remiant Ukrainą kelyje į ES ir ypač už aktyvumą kovojant su agresoriumi.

Serhijus Zviagincevas teigė, kad Ukrainos muitinė atskleidžia bendrovių, kurios apeina sankcijas ir naudoja trečiąsias šalis kaip tarpines, kad nuslėptų tikrąją prekių kilmę, schemas. Jis pabrėžė, kad svarbu užkirsti kelią prekių tiekimui iš šalies agresorės ne tik Ukrainai, bet ir visam civilizuotam pasauliui.

Susitikimo metu buvo pasirašytas Ukrainos ir Lietuvos muitinių susitarimo memorandumas dėl pasirengimo įgyvendinti automatizuotą keitimąsi muitinės informacija.

Pasak Lietuvos muitinės vadovo, pasirašytas memorandumas su Ukrainos muitine – yra reikšmingas kaip stiprinantis Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimą. Taip pat tai – ir precedento neturintis žingsnis, kai informacija sutaria keistis šalys, kurios neturi bendros valstybių sienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?