Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 06 04

Lietuva kartu su 60 kitų valstybių Niujorke pasirašė pirmąją prekybą konvenciniais ginklais reglamentuojančią sutartį

Lietuvos nuolatinė atstovė prie Jungtinių Tautų ambasadorė Raimonda Murmokaitė birželio 3 dieną iškilmingoje ceremonijoje Niujorke kartu su daugiau kaip 60 kitų valstybių atstovų pasirašė Sutartį dėl ginklų prekybos, kuria pirmą kartą nustatomos tarptautinės prekybos įprastiniais ginklais taisyklės ir siekiama pažaboti nelegalius sandorius.
Raimonda Murmokaitė pasirašo sutartį
Raimonda Murmokaitė pasirašo sutartį / URM nuotr.

„Tikiu, kad šiandien pasirašyta sutartis taps svarbiu įrankiu užtikrinant atsakingą prekybą ginklais ir sumažins žmonių kančias“, – sakė ambasadorė.

Balsuodama už šią sutartį ir ją pasirašydama Lietuva patvirtino nuoseklią paramą tarptautinių taisyklių, užtikrinančių atsakingą prekybą ginklais, kūrimui ir taikymui. Derybose Lietuva aktyviai siekė, kad būtų užtikrintas kuo didesnis prekybos ginklais skaidrumas ir moterų bei vaikų apsauga nuo ginkluotos prievartos.

Sutartyje dėl ginklų prekybos nustatomi tarptautinės ginklų prekybos standartai ir kovos su neteisėta prekyba priemonės. Jai įsigaliojus valstybėms bus draudžiama eksportuoti ginklus, jei jie galėtų būti panaudoti vykdant genocidą, nusikaltimus žmoniškumui ar karo nusikaltimus. Prekyba taip pat turės būti ribojama, jei dėl ginklų eksporto galėtų būti padaryti rimti tarptautinės humanitarinės teisės ar žmogaus teisių pažeidimai.

JT Generalinė Asamblėja pirmąjį tokio pobūdžio susitarimą priėmė balandžio 2 d. Tuomet už tarptautinės prekybos ginklais taisykles nustatančią sutartį balsavo net 154 šalys narės. Prieš buvo tik Sirija, Šiaurės Korėja ir Iranas.

Sutartis bus teikiama ratifikuoti Lietuvos Seimui, o įsigalios jos dalyvėmis tapus 50 valstybių. Manoma, jog tai užtruks 1–2 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas