Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 14

Lietuva – mirčių nuo COVID-19 Europoje lyderių trejetuke: liūdna tendencija nekinta

Nuo COVID-19 pandemijos pradžios iki 2021 m. rugsėjo Lietuvoje išaugo mirčių skaičius. Palyginti su 2019 m. mirtingumo rodikliais, 2020–2021 m. mirčių padaugėjo 12 tūkst., iš kurių pusę (42,17 proc.) pasiglemžė koronavirusas. Mirčių kreivės Lietuvoje aukštyn kilti pradėjo 2020 m. pabaigoje. Ir ši liūdna tendencija nekinta. Tokias išvadas padarė Europos sveikatos ir tvarios plėtros instituto ekspertai Romualdas Buivydas ir Gediminas Černiauskas, tyrinėję COVID pažymėtą Europos mirčių statistiką, rašoma pranešime spaudai.
COVID ligoninės skyrius
COVID ligoninės skyrius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pagal prarastas gyvybes, skaičiuojant milijonui gyventojų nuo pandemijos pradžios (diagrama Nr. 2), Lietuva Europoje užima trečią vietą nuo galo. Mirčių lyderio pozicija atitenka Bulgarijai (4936), antroje vietoje Lenkija (3643), trečioje – Lietuva (3473). 2020–2021 m. mažiausiai gyvybių, skaičiuojamų milijonui gyventojų, prarado Kipras (12), Danija (286), Suomija (455).

„Stebint viešąją erdvę susidaro įspūdis, kad Sveikatos apsaugos ministerija deklaruoja rūpestį koronavirusu, tačiau iki šiol nesukurtas specialus skyrius pandemijai įveikti ir nėra paskirti pagrindinių valstybės įstaigų, atsakingų už pandemijos valdymą, vadovai, pvz., Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, – teigia sveikatos sistemos analitikai. – Sveikatos apsaugos ministerija nepakankamai rūpinasi tokiomis ligomis kaip kraujotakos ir vėžio, kurios nuo pandemijos pradžios nusinešė daugiau mirčių negu koronavirusas“.

R.Buivydo ir G.Černiausko nuomone, susitelkti ties koronaviruso įveikimu trukdo ir netylančios valdžios kalbos apie sveikatos sistemos reformą. Tai, jų nuomone, primena karą dviejuose frontuose. „Ar prasminga kalbomis apie įstaigų jungimus, uždarymus, lovų skaičiaus mažinimus trikdyti medikus, kurie iš paskutiniųjų jėgų kovoja su pandemija? – klausia Europos sveikatos ir tvarios plėtros instituto ekspertai.

Jų nuomone, pateikta analizė paneigia dažnai viešai skelbiamus teiginius, kad Lietuva neturi galimybių geriau tvarkytis su pandemija. Vokietija, Švedija, Belgija ir Danija demonstruoja, kaip įveikti tą pačią pandemiją tokiomis pačiomis priemonėmis, kokias turi ir Lietuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas