Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2009 11 21

Lietuva nori perimti iš Latvijos NATO krovinius, rašo Latvijos dienraštis

Latvijos gynybos ministerijos pareigūnas sako negirdėjęs, kad Lietuva būtų oficialiai mėginusi „perimti“ per Latviją į Afganistaną gabenamus krovinius, bet suprastų, kad tai būtų įdomu kitoms Baltijos šalims.
NATO kariai Afganistane
NATO kariai Afganistane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai Latvijos gynybos ministerijos valstybės sekretorius Janis Sartis sakė Latvijos dienraščiui „Latvijas Avize“, kuris susidomėjo Lietuvos Seime pasigirdusiu raginimu užsienio reikalų ministrui Vygaudui Ušackui pradėti konsultacijas su NATO, kad dalis Aljanso karinio tranzito į misiją Afganistane būtų nukreipta per Lietuvos teritoriją.

Kroviniai iš Latvijos sostinės Rygos į Afganistaną vežami geležinkeliu per Rusiją nuo šių metų pradžios. J.Sarčio skaičiavimais, Latvijos nauda iš to jau viršijo išlaidas, kurios išleidžiamos Latvijos karių dalyvavimui NATO vadovaujamoje misijoje Afganistane – 12 milijonų latų (58 milijonai litų).

Kirgizijai paskelbus apie planus uždaryti Jungtinių Valstijų karinę bazę, buvo priimtas sprendimas gabenti JAV krovinius per Latviją.JAV ambasada Rygoje pranešė, kad per Rygą į Afganistaną jau išsiųsta 3 tūkst. konteinerių, dar tūkstantis – pakeliui.

„Ekonomiškai paremti politiniai argumentai – štai kaip aš apibūdinčiau Latvijos bendradarbiavimą su NATO ir amerikiečiais. Latviai yra artimiausi Amerikos kariams Afganistane, o mūsų kariai buvo pirmieji, kurie pradėjo bendradarbiauti su amerikiečiais viename junginyje, kai lietuviai ir estai liko labiau kaip atskiri junginiai“, – Latvijos laikraščiui sakė J.Sartis.

Seimo narys Kęstutis Masiulis šį mėnesį paragino V.Ušacką pradėti konsultacijas su NATO, kad dalis Aljanso karinio tranzito į misiją Afganistane būtų nukreipta per Lietuvos teritoriją.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario K.Masiulio nuomone, priimdama NATO karinį tranzitą Lietuva prisiimtų didesnę atsakomybę už misiją Afganistane.

Kirgizijai paskelbus apie planus uždaryti Jungtinių Valstijų karinę bazę, buvo priimtas sprendimas gabenti JAV krovinius per Latviją.

Tuo metu užsienio reikalų ministras V.Ušackas tikina, kad Lietuva yra pasiūliusi NATO šalims naudotis Klaipėdos jūrų uostu ir Lietuvos geležinkeliais, o susitarimas su Baltarusija leis intensyvinti krovinių gabenimą per Klaipėdos uostą.

„Lietuva yra pasiūliusi NATO šalims naudotis Klaipėdos jūrų uostu ir Lietuvos geležinkeliais aprūpinant ISAF pajėgas Afganistane. Šiuo metu įsigaliojantis Baltarusijos ir NATO susitarimas dėl krovinių tranzito atvers naujas galimybes intensyvinti krovinių gabenimą per Klaipėdos uostą“, – BNS ministro poziciją perdavė URM atstovas spaudai Rolandas Kačinskas.

Anot jo, Lietuvos susisiekimo ir krašto apsaugos ministerijos kitą savaitę rengia Klaipėdos jūrų uosto galimybių pristatymą Lietuvoje akredituotiems gynybos atašė.

„Tokį Klaipėdos uosto ir Lietuvos geležinkelių galimybių tranzitui į Afganistaną pristatymą ISAF operacijoje dalyvaujančių šalių sostinėse taip pat įpareigotos nuolat daryti LR diplomatinės atstovybės“, – nurodė URM atstovas.

Anot jo, nuo 2008 metų savo krovinius į misiją Afganistane Lietuvos teritorija gabena Vokietija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?