Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 23 /14:17

Alma Adamkienė iškeliavo paskutinėn kelionėn į Kauną, palydėta daugybės žmonių

Antradienis – paskutinė diena, kuomet norintieji galėjo atvykti į Prezidentūros rūmus atsisveikinti su buvusia pirmąja šalies ponia Alma Adamkiene. Po vidurdienio karstas buvo išneštas iš prezidentūros ir iškilmingai nuvežtas į Arkikatedrą, kur prasidėjo kardinolo Audrio Juozo Bačkio aukojamos šv. Mišios. Prezidentas Gitanas Nausėda su žmona bei susirinkusieji karstą lydėjo pėsčiomis. Po šv. Mišių procesija iškeliavo į Kauną, kur A.Adamkienė bus palaidota Petrašiūnų kapinėse.

Nuo pat antradienio ryto į Prezidento rūmus rinkosi norintieji išlydėti A.Adamkienę į paskutinę kelionę.

VIDEO: Almos Adamkienės karstas išvežamas į Kauną

TAIP PAT SKAITYKITE: Vilniuje atsisveikinama su A.Adamkiene: G.Nausėda skyrė jautrius žodžius

TAIP PAT SKAITYKITE: Petrašiūnų kapinės, kuriose bus laidojama A.Adamkienė: čia amžinojo poilsio atgulė apie 160 garsių žmonių

Išreikšti užuojautos bei atsisveikinti su buvusia pirmąja ponia nuo pat 9 val. ryto atvyko daugybė šalies politikos ir visuomenės atstovų. Velionės vyras V.Adamkus atvyko bene pirmasis. Antradienio rytą tarp pirmųjų, atėjusių atsisveikinti su A.Adamkiene, buvo kadaise su Adamkais itin artimai bendravęs buvęs Vilniaus meras Artūras Zuokas, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius, LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė. Su velione atsisveikino ir Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarų klubo nariai.

VIDEO: Paskutinis atsisveikinimas su Alma Adamkiene: karstas jau išneštas į Arkikatedrą
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Prezidentūros rūmuose atsisveikinama su ponia Alma Adamkiene
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Prezidentūros rūmuose atsisveikinama su ponia Alma Adamkiene

Su A.Adamkiene antradienio rytą atvyko atsisveikinti krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, daugybė diplomatų, velionę pažinojusių asmenų.

Atsisveikinimas baigėsi

Po pusės dvyliktos vartai į Prezidentūros kiemą buvo užverti ir daugiau žmonių nebepriimama. Į vidinį kiemą įvažiavo baltas katafalkas.

Margaritos Vorobjovaitės/15min nuotr./Katafalkas Prezidentūros kieme
Margaritos Vorobjovaitės/15min nuotr./Katafalkas Prezidentūros kieme

Po atsisveikinimo karstas su A.Adamkienės palaikais bus vežamas į Vilniaus Arkikatedrą, kur 12.30 val. kardinolas Audrys Juozas Bačkis laikys Šv. Mišias ir sakys pamokslą.

Nespėję į atsisveikinimą susirinko prie vartų, laukdami, kol išvažiuos katafalkas, kad galėtų A.Adamkienę palydėti į paskutinę kelionę.

Į Prezidentūros kiemą įsuko greitosios pagalbos automobilis. Paramedikė užėjo į vidų, tačiau netrukus išėjo.

Grojant styginių kvartetui išneštas kryžius, išsirikiavo garbės sargyba.

Atvertos durys, išnešti apdovanojimai ir gėlės.

Paskutinėmis minutėmis V.Adamkui atsisveikinant su ponia Alma šalia jo buvo ir prezidentas Gitanas Nausėda su pirmąja ponia Diana Nausėdiene. Atsisveikinimui artėjant į pabaigą atvyko ir ponią Almą į paskutinę kelionę lydėsiantis kunigas Ričardas Doveika.

Karstas išneštas, gedintį V.Adamkų lydėjo Nausėdų šeima. Dėl sveikatos būklės V.Adamkus paskui procesiją vyko automobiliu, Nausėdos ir kiti susirinkusieji lydėjo karstą pėsčiomis.

VIDEO: Nuo Prezidentūros iki Katedros aikštės: Almą Adamkienę išlydėjo žmonės, bičiuliai ir artimieji

Netrukus laidotuvių procesija pasiekė Arkikatedrą. A.Adamkienės karstas, stebint didžiuliui būriui žmonių, įneštas į Arkikatedrą. Prasidėjo kardinolo A.J.Bačkio aukojamos šventos Mišios.

Į pamaldas, skirtas A.Adamkienei atminti, susirinko pilna Arkikatedra lydinčiųjų. Nuo pat Prezidentūros iki Katedros aikštės, išilgai gatvės išsirikiavę žmonės atsisveikino su viena ryškiausių ir šviesiausių šalies asmenybių. Minioje tvyrojo rimtis ir susikaupimas.

Į pamaldas atvyko ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Kardinolas A.J.Bačkis: „Matome joje nuostabų meilės spindėjimą“

„Žvelgdami į tokį ilgą ir gražų gyvenimą, negalime patikėti, kad jis praėjo ir lieka tik gražus atminimas. Todėl ieškome atsakymo Šventajame Rašte, kuris mums pasakoja apie amžinąjį gyvenimą, kurį pasiekiame eidami tikėjimo, vilties ir meilės keliu“, – antradienio popietę atsisveikindamas su velione pirmąja ponia Alma Adamkiene kalbėjo kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Šv. Mišios Arkikatedroje už Almą Adamkienę
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Šv. Mišios Arkikatedroje už Almą Adamkienę

A.J.Bačkis išreiškė užuojautą ir palaikymą netekties skausmo ištiktam V.Adamkui.

„Su nuoširdumu ir malda apkabiname prezidentą Valdą Adamkų, kuris skaudžiai išgyvena praradimą jam taip brangios žmonos, kurią pamilo jaunystėje ir nuo to laiko drauge nuėjo ilgą gyvenimo kelią, palaimintą tarpusavio meilės ir supratimo, ištikimybės ir palaikymo. Testiprina Jus Dievas ir tesuteikia jėgų tęsti gyvenimo kelionę iki pasimatymo su p. Alma Danguje“, – sakė kardinolas.

„Šiomis dienomis daug girdėjome gražių žodžių apie ponią Almą: žavią moterį, inteligentišką ir draugišką, kupiną džiaugsmo ir ramybės, karštai mylinčią savo Tėvynę ir uoliai besirūpinančią jos reikalais, jautrią žmonių vargams, visomis jėgomis besistengiančią palengvinti ir padėti vargstantiems, ištikimą ir mylinčią sutuoktinę“, – pabrėžė jis.

„Tikėjimas ir viltis yra mūsų kelrodžiai šioje žemės kelionėje. Tačiau vienintelė meilė, įgyjama dar kūdikystėje, nepasibaigia šioje žemėje, bet pereina į amžinybę.

VIDEO: Šv. Mišios už Almą Adamkienę Arkikatedroje

Meilė yra tai, be ko žmogus negali gyventi. Tačiau meilė nėra tik gražus jausmas. Ji yra dovana ir įpareigojimas, užduotis ir veiksmas. Prisimindami amžiną atilsį p. Almą matome joje nuostabų meilės spindėjimą: ji jautriai mylėjo ne tik savo vyrą, bet ir mažutėlius, sergančius ir stokojančius vaikus, kuriems stengėsi suteikti džiaugsmo ir pagalbos. Meile švietė jos akys ir visas gyvenimas.

VIDEO: Šv. Mišios už Almą Adamkienę Arkikatedroje

Dėkokime Dievui už vaisingą p. Almos gyvenimą, už jos meilę, kuri subrandino tokius gražius vaisius.

Šventajame Rašte skaitome: Tu turi tikėjimą, o aš turiu darbus. Parodyk man savo tikėjimą, o aš tau darbais parodysiu savo tikėjimą.(Jok 2,18). Geri darbai yra mūsų kraitis, kuris atveria ir amžinybės duris, per kurias ateiname susitikti su Dievu. O Dievas, pasak Šventojo Rašto, yra Meilė. Jei norime susitikti su Dievu, turime išmokti žemėje mylėti, kad galėtume amžinybėje džiaugtis Jo artume“, – kalbėjo kardinolas.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Šv. Mišios Arkikatedroje už Almą Adamkienę
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Šv. Mišios Arkikatedroje už Almą Adamkienę

„Pavasaris geriausiai atspindi mirties ir amžinybės tikrovę. Sužydėję sodai ir laukai neilgai džiugina akį. Žiedai nubyra ir nuvysta, tačiau lieka vaisiai, kuriuos surenka ir kuriais maitinasi kiti.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Šv. Mišios Arkikatedroje už Almą Adamkienę
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Šv. Mišios Arkikatedroje už Almą Adamkienę

Dėkokime Dievui už vaisingą p. Almos gyvenimą, už jos meilę, kuri subrandino tokius gražius vaisius. Telydi Dievo angelai jos sielą į dangaus tėvynę. Testiprina Dievas prezidentą Valdą Adamkų ir teguodžia viltis, kad meilė nemirtinga“, – užbaigė pamokslą jis.

Kardinolui tariant šiltus žodžius apie velionę, daugybė susirinkusiųjų netramdė ašarų.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Šv. Mišios Arkikatedroje už Almą Adamkienę
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Šv. Mišios Arkikatedroje už Almą Adamkienę

G.Nausėda susigraudino

Anapilin iškeliavusi pirmoji ponia Alma Adamkienė Lietuvai padovanojo eleganciją ir pagarbą kiekvienam žmogui, labdarystės tradicijas, Vilniaus arkikatedroje bazilikoje po šv. mišių sakė prezidentas G.Nausėda.

„Lietuva atsisveikina su nepaprasto ryškumo asmenybe, kokios ilgą laiką Lietuvoje nebuvo – ir dar turbūt ilgai nebus“, – Vilniaus arkikatedroje bazilikoje kalbėjo prezidentas G.Nausėda.

„Apdovanota ilgu, gražiu ir turiningu gyvenimu, ponia Alma Adamkienė jį visą sėmė, kad galėtų dosniai aukoti kitiems“, – teigė jis.

Prezidentas savo kalboje pabrėžė A.Adamkienės ilgametę paramą prezidentui V.Adamkui.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Šv. Mišios Arkikatedroje už Almą Adamkienę
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Šv. Mišios Arkikatedroje už Almą Adamkienę

„Daugeliui mūsų sunku būtų net įsivaizduoti gražesnį santuokinės dermės pavyzdį nei tas, kurį savo šeimoje įkūnijo Alma ir Valdas Adamkai“, – kalbėjo G.Nausėda.

Jo teigimu, ne mažiau svarbi buvo A.Adamkienės auka Lietuvai, kurios ji buvo netekusi, kad galiausiai vėl atgautų po pusę amžiaus trukusio išsiskyrimo.

Dar ilgai atminsime ponios Almos pastangas kurti naują – teisingesnę, gražesnę ir tauresnę – tikrovę.

„Dar ilgai atminsime ponios Almos pastangas kurti naują – teisingesnę, gražesnę ir tauresnę – tikrovę. Atminsime jos vaidmenį Lietuvoje diegiant labdarystės tradicijas, nuoširdžiai rūpinantis beglobių ir apleistų vaikų ateitimi“, – kalbėjo prezidentas.

Pasak jo, sugrįžusi į Lietuvą, A.Adamkienė ją nušvietė kitų, „laike ir erdvėje nutolusių, pasaulių šviesa“.

„Visuomenei, tamsiais okupacijos metais netekusiai dvasios elito ir daugelio moralinių orientyrų, ji dovanojo ne tik vakarietišką laisvės ir žmogiškojo orumo pojūtį, bet ir išsaugotą gyvą tarpukario Lietuvos atminimą. Dovanojo prigimtinę eleganciją ir autentišką pagarbą kiekvienam žmogui, kurio taip stokojo amžių sandūros Lietuva“, – kalbėjo prezidentas.

Anot G.Nausėdos, kad ir ko imdavosi A.Adamkienė, „visur aplinkui tarsi dykumos gėlės po lietaus kilo ir skleidėsi Lietuvos žmonių dvasia“.

Prezidentas susigraudino kalbėdamas, kad pirmoji ponia jam priminė jo paties mamą.

„Tokia traputė, lengva, bet savo dvasia nepaprastai stipri. Gebanti išklausyti, atjausti, parodyti dėmesį. Nepakanti neteisybei, pasiryžusi ne žodžiais, o darbais sklaidyti tamsą, įveikti visas pasitaikančias kliūtis“, – sakė jis.

Margaritos Vorobjovaitės/15min nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės
Margaritos Vorobjovaitės/15min nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės

Išlydėjo daugybė žmonių

Po šv. Mišių procesija iškeliavo į Kauną, kur A.Adamkienė bus palaidota Petrašiūnų kapinėse.

Pasibaigus Šv. Mišioms prie Arkikatedros jau laukė daugybė žmonių, specialiai čia atvykusių išlydėti A.Adamkienės.

Itin jautri akimirka nutiko laidotuvių procesijai pajudėjus nuo Arkikatedros – pamaldose buvę ir atsisveikinti atėję žmonės ėmė lydėti karstą Gedimino prospektu, taip sudarydami improvizuotą lydinčiųjų procesiją.

Į Kauną, kur A.Adamkienė bus palaidota, pajudėjo apie 20 automobilių, įskaitant katafalką ir greitosios pagalbos automobilį.

Margaritos Vorobjovaitės/15min nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės
Margaritos Vorobjovaitės/15min nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės
Margaritos Vorobjovaitės/15min nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės
Margaritos Vorobjovaitės/15min nuotr./Almos Adamkienės laidotuvės

Buvusi prezidentūros darbuotoja: ji mums buvo kaip mama

Pakeliui į atsisveikinimą pakalbinta buvusi Prezidentūros darbuotoja Violeta neslėpė graudulio ašarų. Ji prisipažino, kad su A.Adamkienę ją siejo itin šiltas asmeninis ryšys.

Graudu kalbėti, tačiau greičiausiai nebuvo ir nebus Lietuvoje daugiau tokių žinomų visuomenės asmenybių, kurią labiau mylėtų.

„Teko ją asmeniškai pažinoti ir bendrauti su ja. Tai buvo nerealus, tiesiog fantastiškas žmogus. Graudu kalbėti, tačiau greičiausiai nebuvo ir nebus Lietuvoje daugiau tokių žinomų visuomenės asmenybių, kurią labiau mylėtų.

„Tiek, kiek teko dirbti čia, žmonės, visi darbuotojai ir aplinka, ją labai mylėjo“, – prisiminimais dalijosi Violeta.

Susigraudinusi ji prisiminė ir pirmuosius žingsnius, kuomet A.Adamkienė, „atnešė į Prezidentūrą tikrai vakarietiškų vėjų“.

„Tuo metu nemokėjome nei rengtis, nei bendrauti. O ji buvo toks geras pavyzdys, laužantis to sovietinio gyvenimo stereotipus.

Ji mums visiems buvo kaip sesuo, kaip mama, artimiausias žmogus“, – pasakojo pašnekovė.

Ji buvo legenda

Atsisveikinti atėjusi Rasa pasakojo su Adamkų šeima susipažinusi dar tuomet, kai šie gyveno išeivijoje.

„Ji buvo visiška legenda. Vienas geriausių, ramiausių, kukliausių ir šviesiausių žmonių. Su Valdu Adamkumi jis buvo tikras tandemas. Retai rastum porų, kurios taip viena kitą papildytų“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji prisiminė, kad su V.Adamkumi susipažino dar tada, kai šis dirbo ekologu. Jau anuomet jis paliko neišdildomą vidinės kultūros ir aukštų standartų kupinos asmenybės įspūdį.

„Tuomet dar pamaniau, kad įdomu, kokia galėtų būti jo žmona, tačiau kai pamačiau Almą, viskas buvo iš karto aišku – jie buvo ne tik tandemas, bet tikrų tikriausia Lietuvos šeima. Nors ir neturėjo vaikų, tačiau Alma buvo tarsi mama visai Lietuvai“, – pasakojo Rasa.

J.Statkevičius vos tramdė ašaras: ji buvo ikona

Atsisveikinti su A.Adamkiene atėjęs garsus mados dizaineris Juozas Statkevičius vos tramdė ašaras. Jis dalijosi prisiminimais, kaip su Adamkų šeima ne kartą teko kartu sėsti prie bendro stalo, o velionę prisiminė buvus „tokia ikona, kokių dabar jau vargu ar bus“.

„Štai čia, šiame pačiame Prezidentūros kieme, ponia Alma, prieš man važiuojant į Paryžių, leido man surengti pristatymą, kad galėčiau surinkti lėšas renginiui Paryžiuje. Čia man buvo didžiausia jos pagalba. Ji buvo retas žmogus“, – graudindamasis prisiminė J.Statkevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Juozas Statkevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Juozas Statkevičius

Kalbėdamas apie Adamkų porą, jis prisiminė, kad abu vienodai elegantiškai ir atidžiai bendravo ir su karaliais, ir su paprasčiausiais gatvėje sutiktais žmonėmis.

„V.Adamkus ją labai mylėjo. Vestuvių sukakčiai jis man paskambino ir pasakė norintis jai užsakyti itin puošnią suknelę. Tai buvo taip švelnu, toks atidus ir mielas tikrai mylinčio vyro troškimas“, – kalbėjo J.Statkevičius.

Kalbėdamas apie asmeninę pažintį su A.Adamkiene, J.Statkevičius pasakojo, kad ši buvusi „tokio šiltumo, kad tai, atrodė, net švytėjo iš vidaus“.

„Vidinė inteligencija, kultūra, mandagumas, išlaikytumas, to juk nesuvaidinsi. Ji mokėdavo išklausyti. Labai paprasta, draugiška, suprantanti, šilta – štai tokia ji buvo. Jos vidus atsispindėjo ir jos išorėje“, – prisiminė dizaineris.

„Ji buvo labai paprasta, tą matome ir šiandien – visi norintys gali ateiti su ja atsisveikinti, pareikšti užuojautą, pabūti akimirką, galbūt pasakyti mintyse jai keletą žodžių. Visi vienodai laukiami“, – pastebėjo J.Statkevičius.

VIDEO: Išneštas Almos Adamkienės karstas

Laidotuvės vyks Kaune

Karsto išnešimo iš Prezidento rūmų Kolonų salės ceremonija planuojama šiandien, 12.10 val.

12.30 val. už velionę bus aukojamos Šv. Mišios Arkikatedroje bazilikoje. Jas aukos kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Laidotuvės numatomos 16.00 val. Kaune, Petrašiūnų kapinėse, ten į paskutinę kelionę ponią Almą lydės arkivyskupas Kęstutis Kėvalas ir kunigas Ričardas Doveika.

Sprendimas dėl Petrašiūnų kapinių – pačių Adamkų. Kaunas yra gimtasis prezidento Valdo Adamkaus miestas.

A.Adamkienė šių metų balandžio 28 dieną pateko į Santaros klinikas dėl insulto. Medikams nedelsiant atlikus skubią operaciją, visi lengviau atsikvėpė ir tikėjosi stebuklo, mat procedūra praėjo sėkmingai. Tačiau jos sveikata nesitaisė ir gegužės 21 d. šalį sukrėtė žinia apie jos mirtį.

VIDEO: Prieš metus Lietuva atsisveikimo su buvusia pirmąja ponia Alma Adamkiene

Prezidentūros komunikacijos grupė visų norinčių atsisveikinti su buvusia pirmąja šalies ponia prašė nenešti gėlių, o joms skirtus pinigus, tęsiant Almos Adamkienės gyvenimo ir darbų dvasią, paaukoti filantropiniams tikslams.

Nepaisant to, tarp atėjusių išreikšti pagarbą vienas kitas vis dėlto turėjo bent po žiedą.

Alma Adamkienė gimė 1927 m. vasario 10 d. Šiauliuose, Lietuvos kariuomenės kūrėjo-savanorio Stasio Nutauto ir Onos Soblytės-Nutautienės šeimoje.

VIDEO: Alma buvo „žmogiškos empatijos, padorumo ir dosnumo vandenynas“: prezidentas prisiminė buvusią pirmąją ponią

1944 m. artinantis antrajai sovietų okupacijai Alma Nutautaitė su tėvais ir seserimi Danute traukėsi į Švediją, tačiau nacių okupantų visa šeima buvo sulaikyta, motina su dukterimis pateko į Rygos kalėjimą, vėliau – į darbo stovyklą Vokietijoje.

Pasibaigus karui Alma Nutautaitė įstojo į Vokietijoje, Eichštete įsteigtą lietuvišką gimnaziją, kur susipažino su savo būsimu vyru Valdu Adamkumi.

Alma ir Valdas Adamkai susituokė 1951 m. JAV, Čikagoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas