Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 26

Lietuva parems pabėgėlius Bulgarijoje

Bulgarijai, vis dar kovojančiai su migrantų srautais, Lietuvos vidaus reikalų ministerija nusprendė siųsti paramą. Jos vertė siekia daugiau nei 24 tūkst. eurų.
Migrantai prie Vengrijos sienos
Migrantai prie Vengrijos sienos / „Scanpix“/AP nuotr.

Lietuva Bulgarijos pabėgėliams pagelbės dešimčia palapinių, dešimčia šildytuvų palapinėms ir patalpoms šildyti, šimtu sulankstomųjų lovų, penkiais biotualetais ir dviem šimtais vilnonių užklotų. Šiuos išteklius Lietuva skirs iš Ūkio ministerijos ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento rezervo atsargų.

Išvardintų priemonių bendra įsigijimo vertė – 24 tūkst. 111 eurų.

Esame solidarūs ir padedame pagal galimybes. Prireikus, Lietuvai taip pat būtų suteikta tokia pagalba.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui teks padengti ir siuntos gabenimo išlaidas, kurios atsieis dar 3 tūkst. eurų.

Anot Vidaus reikalų ministerijos viešųjų ryšių skyriaus, migracijos srautai per Turkijos-Bulgarijos sieną auga, atvykstančiųjų sulaikymo vietos perpildytos, priėmimo pajėgumai viršija 150 procentų.

„Esame solidarūs ir padedame pagal galimybes. Prireikus, Lietuvai taip pat būtų suteikta tokia pagalba“, – teigiama portalui 15min.lt siųstame atsakyme.

Spalio pradžioje Europos komisija Bulgarijai suteikė 108 mln. eurų paramą, skirtą įveikti migracijos pasekmes.

Nuo 2014-ųjų Turkijos-Bulgarijos pasienyje kyla spygliuota užtvara, kuri, anot Bulgarijos vyriausybės, turėtų atlaikyti migracijos spaudimą, o ne sulaikyti pabėgėlių bangą. Bulgarija užtvaros statybai jau skyrė daugiau nei 51 mln. eurų, – rašo Bulgarijos naujienų agentūra novinite.com. Lietuvos Vidaus reikalų ministerija užtvaros statybai pritaria.

Bulgarijos situacijoje yra būtina užkirsti nelegalių migrantų neteisėto patekimo į šalį atvejus. Toks procesas turi būti valdomas ir kontroliuojamas.

„Valstybės narės, saugodamos Europos Sąjungos išorės sienas su trečiosiomis šalimis, turi imtis visų būtinų priemonių situacijai pasienio zonoje kontroliuoti. Tai gali būti ir užtvarų, vaizdo stebėjimo ar kitų specialių priemonių bei sistemų įrengimas. Visos techninės priemonės, apsaugančios valstybės išorės sienas, yra leidžiamos. Bulgarijos situacijoje yra būtina užkirsti nelegalių migrantų neteisėto patekimo į šalį atvejus. Toks procesas turi būti valdomas ir kontroliuojamas.

Teisėtu atvykimu į šalį laikomas atvykimas tik per pasienio kontrolės punktus“, – rašoma pranešime.

Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro valdybos (JTVPK) duomenimis, 2015-aisiais Bulgariją pasiekė apie 30 tūkst. migrantų. Jos atstovo Vidurio Europoje Montserato Feixo Vihé teigimu, migrantų atstūmimas, sukuriant kliūtis ir statant užtvaras pabėgėlių kelyje, nepalieka jiems kito pasirinkimo kaip tik atsiduoti į rankas kontrabandininkams ir prekiautojais žmonėmis.

Europos Sąjungos prezidentas Donaldas Tuskas pasisako už griežtesnes Europos Sąjungos sienų apsaugos priemones, siekiant riboti pabėgėlių srautus. Didžiojo dvidešimtuko viršūnių susitikimo metu jis ragino Europos valstybių vadovus skirti Bulgarijai įrangos ir sargybinių paramą.

Valstybinės migrantų tarnybos Bulgarijoje duomenimis, nuo šių metų pradžios šalies sieną nelegaliai kirto apie 16 tūkst. užsieniečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento