Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 12

Lietuva ragina Raudonąjį Kryžių aktyviau teikti pagalbą Baltarusijos migrantams

Vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius nuotoliniu būdu susitiko su Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos Europos regiono direktore Birgitte Bischoff Ebbesen bei Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadove Kristina Meide. Susitikimo metu aptarta susidariusi humanitarinė situacija dėl Baltarusijos režimo vykdomo hibridinio išpuolio, rašoma ministerijos pranešime spaudai.
Raudonojo Kryžiaus savanorės su migrantų vaikais
Raudonojo Kryžiaus savanorės su migrantų vaikais / B.Rinkevičienės nuotr.

„Labai sunerimę ir apgailestaudami stebime padėtį prie Europos Sąjungos išorės sienos, todėl turime atkreipti tarptautinės visuomenės dėmesį į tai, kas vyksta Baltarusijoje. Labai svarbu, kad tarptautinės humanitarinės organizacijos sutelktų savo pajėgas, prisidėtų prie šios situacijos sprendimo ir padėtų žmonėms, tapusiems Baltarusijos režimo įkaitais. Svarbu suteikti žmonėms humanitarinę, medicininę pagalbą ir padėti jiems grįžti į kilmės šalis. Lietuva kartu su kitomis Europos Sąjungos (ES) valstybėmis narėmis bendradarbiauja ir siekia sustabdyti neteisėtos migracijos srautus iš trečiųjų šalių“, – teigė vidaus reikalų viceministras. Jis pabrėžė, kad stengiamasi sumažinti skrydžių į Minską skaičių. Be to, kai kurios oro linijų bendrovės pradėjo taikyti prevencines priemones, pavyzdžiui, reikalauti atgalinio bilieto.

Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Estijos vidaus reikalų ministrai ketina bendru laišku kreiptis į tarptautines humanitarines organizacijas su prašymu atkreipti dėmesį į Baltarusijoje esančių trečiųjų šalių piliečių humanitarinę situaciją. Pasirašydama laišką vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pabrėžė, kad tai, ką su migrantais daro Baltarusija, yra nusikaltimas žmoniškumui.

„Stebime, kas vyksta Baltarusijos pasienyje, nevyriausybinės organizacijos deda pastangas, kad pasiektų migrantus, esančius Baltarusijoje, ir suteiktų jiems reikalingą pagalbą. Orai šąla, tad sąlygos bus dar prastenės. Bendradarbiaujame su ES institucijomis dėl papildomos pagalbos migrantams“, – susitikimo metu kalbėjo B.Bischoff Ebbesen. Ji lankėsi Lietuvoje rugpjūčio mėn. ir buvo nuvykusi į laikinus migrantų apgyvendinimo centrus.

Spalio mėn. Lietuvos Raudonasis Kryžius pateikė analizę, iš jos matyti, kad migrantų gyvenimo sąlygos pasikeitė iš esmės. Prasidėjus šaltajam sezonui visi migrantai iš laikinų stovyklų buvo perkelti į šildomas patalpas – ilgalaikius apgyvendinimo centrus. Lietuvoje įsteigti 5 apgyvendinimo centrai. Migrantams teikiama medicininė, psichologinė, teisinė pagalba, daugelis jų vaikų yra pradėję lankyti lietuvių kalbos pamokas.

Vidaus reikalų ministerija siekia priimti geriausius sprendimus, todėl nuolat bendradarbiauja su tarptautinėmis nevyriausybinėmis organizacijomis, Lygių galimybių ir Vaiko teisų kontrolierių tarnybų ekspertais, savivaldybėmis, savanoriais bei vietos bendruomenėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito