Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 04

Lietuva tęsia dalyvavimą tarptautinėse operacijose: į misiją Turkijoje išlydėti PRISM kariai

Lietuvos kariuomenės kariai 2023 metais tęsia dalyvavimą tarptautinėse operacijose ir misijose. Lietuvos didžiojo etmono Kristupo Radvilos Perkūno ryšių ir informacinių sistemų bataliono Perdislokuojamojo ryšių ir informacinių sistemų modulio (PRISM) kariai sausio 3 d. išlydėti į 6 mėnesių trukmės tarptautinę NATO vadovaujamą operaciją NS2T (angl. NATO Support to Tukey) Adanoje, Turkijoje, informavo Krašto apsaugos ministerija.
Lietuva tęsia dalyvavimą tarptautinėse operacijose: į misiją Turkijoje išlydėti PRISM kariai
Lietuva tęsia dalyvavimą tarptautinėse operacijose: į misiją Turkijoje išlydėti PRISM kariai / LK RISB nuotr.

Lietuvos kariuomenė, šeštą kartą siųsdama PRISM karius į šią operaciją, prisideda prie tarptautinės bendruomenės pastangų remti taikos užtikrinimo procesą Turkijoje. PRISM karių, misijoje glaudžiai bendradarbiaujančių su rajone dislokuotu Ispanijos kontingentu, pagrindinė užduotis – užtikrinti patikimą vadavietės rėmimą ryšių ir informacinėmis sistemomis bei informacijos mainus tarp sąjungininkų, sudarant sąlygas operacijos vadui atlikti savo užduotis.

Nuo 2012 metų vykdoma tarptautine operacija NS2T siekiama apsaugoti pietinę Turkijos dalį nuo galimų raketų ir cheminių atakų iš Sirijos pusės. Misija didina Turkijos oro gynybos pajėgumus, pasitelkdama sudėtingą „žemė-oras“ valdomą raketų gynybos sistemą. Ši sistema yra susieta su NATO oro gynybos tinklu ir padeda apsaugoti Turkijos gyventojus.

RISB PRISM dažnai vyksta į kvalifikacijos kėlimo kursus įvairiose NATO šalyse, tarptautines pratybas ir realias Aljanso šalių operacijas – tai vienintelis Lietuvos kariuomenės kuopos dydžio vienetas, nuolat priskirtas prie NATO pajėgų 3-iojo ryšių bataliono. Tarptautinėse operacijose kariai dalyvauja nuo 2013 metų, tad tarnavo NATO vadovaujamose misijose Turkijoje, Kosove, Afganistane ir Irake.

„2023 metais Lietuva išliks aktyvi tarptautinių pastangų užtikrinti saugumą ir stabilumą dalyvė. Vykdome savo tarptautinius įsipareigojimus, todėl kartu su savo sąjungininkais ir toliau sieksime rasti optimaliausius sprendimus vykdomų operacijų regionuose. Dalyvavimas tarptautinėse operacijose ir Lietuvos karių jose įgyta patirtis reikšmingai sustiprina mūsų šalies saugumą“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Tarptautinių operacijų ir misijų po NATO, Europos Sąjungos ir Jungtinių Tautų vėliavomis užduotis šiuo metu iš viso vykdo apie 60 Lietuvos karių.

Lietuvos kariai šiuo metu dalyvauja JT operacijoje „Minusma“ Malyje, ES mokymo misijose Malyje (angl. EUTM MALI), Centrinės Afrikos Respublikoje (angl. EUTM RCA) ir Mozambike (angl. EUTM Mozambique), ES jūrų operacijose „Atalanta“ ir „Irini“, bei NATO operacijose Irake (angl. NATO Mission Iraq, NMI) ir Kosove (angl. NATO Kosovo Force, KFOR).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas