Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 09 03 /11:00

Lietuvoje – 20 naujų koronaviruso atvejų: 11 iš jų – Vilniaus apskrityje, nauji ligos židiniai Raseiniuose ir Panevėžyje

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyta 20 naujų koronaviruso atvejų, praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešime informuoja, kad 11 iš jų registruoti Vilniaus, po 2 – Kauno ir Šiaulių bei po 1 – Klaipėdos, Panevėžio, Telšių, Alytaus ir Tauragės apskrityse.
Laboratorijos akimirka
Laboratorija / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Iš viso šalyje patvirtinti 2978 COVID-19 atvejai. 1901 žmonės pasveiko nuo ligos, o 978 – serga. 5549 asmenims šiuo metu reikia izoliuotis. Taip pat Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 86 asmenys. 13 asmenų mirė dėl kitų priežasčių, nors buvo užsikrėtę COVID-19.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, per praėjusią parą ištirti 4881 ėminys dėl įtariamo koronaviruso. Iki šiol iš viso ištirti 653 744 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, iš jų – 178 502 iš mobilių punktų.

„Po kontakto su sergančiaisiais, epidemiologų vertinimu, užsikrėtė 16 žmonių, 2 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo dar nežinomos. Be to, per praėjusią parą registruoti 2 įvežtiniai atvejai iš Kazachstano ir Vengrijos“, – nurodė NVSC.

Abu įvežtiniai koronaviruso atvejai patvirtinti Vilniaus apskrityje. Pirmasis atvejis – koronavirusas patvirtintas asmeniui, į Lietuvą grįžusiam iš Vengrijos, antrasis – asmeniui, į Lietuvą grįžusiam iš Kazachstano. Abu asmenys jaučia koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus.

10 naujų atvejų siejama su židiniais

Trečiadienį registruotas naujas židinys Kauno apskrityje. COVID-19 patvirtinta 2-iems asmenims, dalyvavusiems rugpjūčio 22 d. Raseinių rajone vykusioje šeimos šventėje. Epidemiologų vertinimu, su šia švente dabar siejamai 3 koronaviruso atvejai, įskaitant patvirtintus vakar.

2 vakar Vilniaus apskrityje nustatyti atvejai yra siejami su židiniu įmonėje „Intersurgical“. Asmenys buvo izoliacijoje dėl turėto sąlyčio, tad naujų kontaktų nenustatyta. Šiuo metu registruoti 45 su šiuo protrūkiu susiję atvejai.

Dar 1 atvejis, nustatytas Vilniaus apskrityje, siejamas su rugpjūčio 15-16 d. Prienų rajone vykusiu „PravalFestu“. Vakar COVID-19 patvirtinta šio renginio dalyviui. Iš viso su šiuo renginiu dabar siejama 19 atvejų, įskaitant patvirtintą per vakar.

1 naujas atvejis vakar registruotas Vilniuje veikiančioje metalinius dangtelius gaminančioje įmonėje. Tai 7-asis infekcijos atvejis, susijęs su šiuo židiniu.

Dar 1 naujas atvejis, epidemiologų vertinimu, yra susijęs su šeimos švente Vilniuje. Patikslintais duomenimis, šiuo metu registruoti 5 susiję atvejai, dalis šių asmenų dirba vienoje siuvimo įmonėje Vilniuje.

Tuo metu, Telšių apskrityje vakar registruotas 1 koronaviruso atvejis, siejamas su protrūkiu choruose Vilniuje. Vertinama, kad susijusių atvejų šiuo metu yra 30.

Taip pat 1 atvejis vakar registruotas Tauragės apskrityje. Jis siejamas su protrūkiu viename iš kariuomenės dalinių. Šiuo metu turimais NVSC duomenimis, iš viso su šiuo židiniu siejami 27 COVID-19 atvejai.

Be to, Panevėžio apskrityje vakar registruotas naujas židinys – patvirtintas 2-asis infekcijos atvejis, siejamas elektromechaninių sistemų inžinerija besiverčiančia įmone. BNS skelbia, kad ši įmonė yra „AQ Wiring Systems“.

Be to, nustatyta, kad 6 žmonės (3 Vilniaus, 1 Klaipėdos, 1 Alytaus, 1 Šiaulių apskrityse) užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas.

2 asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 2 asmenys – 1 Vilniaus ir 1 Šiaulių apskrityse. Vienas iš šių asmenų tirtas dėl COVID-19 ligai būdingų simptomų, kitas – profilaktiškai.

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Gali tekti izoliuotis vykstant į Latviją

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė trečiadienį papasakojo, kokių priemonių reikėtų imtis biuruose, kad neplistų koronavirusas. Anot specialistės, svarbu, kokia biuruose temperatūra ir oro drėgnumas, kad vien veido skydelis kvėpavimo takų neapsaugo, o savadarbės, ne medicininės, kaukės, apsaugo kitus, bet ne jas dėvinčius žmones.

Trečiadienį Latvijos valdžia pranešė, kad Lietuvai išimčių nebus – jeigu penktadienį jos sergamumo COVID-19 rodiklis viršys 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų, Lietuva iškart bus įtraukta į geltonąjį ar net raudonąjį kelionių sąrašą. Tai reiškia, kad jau nuo šeštadienio lietuviams nuvykus į Latviją būtų privaloma 14 dienų saviizoliacija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Latvija

Vyriausybė, vertindama COVID-19 situaciją Lietuvoje, planavo apriboti maitinimo įstaigų ir pasilinksminimo vietų darbo laiką nuo 8 iki 24 valandos, tačiau trečiadienį sprendimų dėl to nepriimta. Premjeras Saulius Skvernelis teigia, jog bus ieškoma kitų būdų, kaip šiose vietose užtikrinti saugumą, pavyzdžiui, apriboti žmonių skaičių. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako abejojantis, ar neribojant barų ir naktinių klubų darbo laiko pavyks užtikrinti saugumą dėl koronaviruso, bet pripažįsta, kad kiti Vyriausybės nariai turi kitokią nuomonę.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotame pėstininkų batalione Tauragės rajone kilęs koronaviruso židinys yra suvaldytas, sako kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys. Anot jo, iš viso ten užfiksuoti 27 COVID-19 atvejai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas