Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 19 /10:47

Lietuvoje – 23 nauji koronaviruso atvejai: 9 susiję su ligos židiniais, neaišku, kaip užsikrėtė 5 asmenys

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešime skelbia, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 23 nauji koronaviruso atvejai, iš kurių 2 yra įvežtiniai. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad po 6 susirgimus registruota Kauno ir Panevėžio apskrityse. 5 atvejai vakarykštę parą patvirtinti Vilniaus apskrityje, dar po 2 – Klaipėdos ir Šiaulių bei po 1 Marijampolės ir Tauragės apskrityse.
Koronavirusas paveikia kvėpavimo takus
Koronavirusas paveikia kvėpavimo takus / 123RF.com nuotr.

Šiuo metu serga 663 žmonės, o 1739 – pasveiko. Izoliacijoje – 3062 asmenys. Iš viso Lietuvoje buvo nustatyti 2496 COVID-19 atvejai. Iš viso Lietuvoje nuo koronaviruso mirė 81 žmogus, 13 asmenų mirė dėl kitų priežasčių, nors buvo užsikrėtę.

Nuo birželio 1 d. užfiksuoti 158 įvežtiniai atvejai, 2 jų – per praėjusią parą.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, per antradienį ištirti 4864 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iki šiol iš viso ištirti 589 505 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, iš jų – 160711 iš mobilių punktų.

Virusas plinta Kaune ir Panevėžyje

„Po kontakto su sergančiaisiais užsikrėtė 16 žmonių, 5 asmenų užsikrėtimo aplinkybės šiuo dar nežinomos. Be to, per praėjusią parą registruoti 2 įvežtiniai atvejai – iš Baltarusijos ir Ukrainos“, – pranešime skelbia NVSC.

Abu per vakarykštę parą patvirtinti įvežtiniai COVID-19 ligos atvejai nustatyti Klaipėdos apskrityje. Vienas asmuo į Lietuvą atvyko iš Ukrainos, kitas – iš Baltarusijos. Asmenys koronaviruso infekcijai būdingų simptomų nejaučia.

3 per vakar nustatyti atvejai (Kauno apskritis) yra siejami su laisvalaikio erdve Kauno senamiestyje „Adform kiemelis“ (Rotušės a. 20, Kaunas). Visi asmenys jaučia COVID-19 ligai būdingus simptomus. Iš viso su šiuo židiniu, patikslintais duomenimis, siejami 46 COVID-19 ligos atvejai, įskaitant patvirtintus per vakar parą.

Dar 3 atvejai, nustatyti vakar, siejami su šeimos švente Panevėžio apskrityje. Visi asmenys jaučia COVID-19 ligai būdingus simptomus. Šventėje iš viso dalyvavo 13 asmenų. Su židiniu šiuo metu siejami 4 koronaviruso atvejai, iš kurių pirmasis patvirtintas rugpjūčio 10 d.

Vakarykštę parą Panevėžyje nustatytas dar vienas susirgimas yra siejamas su židiniu kavinėje-bare „Lotenė" (Parko g. 33A). Asmuo testuotas profilaktiškai, COVID-19 ligai būdingų simptomų nejaučia. Tai jau 4 užsikrėtimo atvejis, sietinas su šiuo židiniu.

Dar 1 naujas koronaviruso atvejis siejamas su šeimos švente, vykusia rugpjūčio 1-ąją Trakų rajone. Šis atvejis – simptominis. Su šiuo židiniu, nustatyta, yra susiję 13 infekcijos atvejų, įskaitant patvirtintą per vakar parą.

Dar 1 atvejis (nustatytas Vilniaus apskrityje) siejamas su protrūkiu tarp meno atstovų. Šiam asmeniui pasireiškė COVID-19 ligai būdingi simptomai – uoslės, skonio praradimas. Tai 24-asis susijęs atvejis.

Be to, nustatyta, kad 7 žmonės – po 2 Kaune, Vilniuje, Panevėžyje ir 1 Šiaulių apskrityje – užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtinta COVID-19 liga. Visi šie asmenys jaučia koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus.

5 asmenų užsikrėtimo aplinkybės dar nėra aiškios

Šiuo metu epidemiologams dar nepavyko nustatyti, kaip užsikrėtė 5 asmenys: po vieną Kauno, Vilniaus, Marijampolės, Tauragės ir Šiaulių apskrityse. Visi asmenys jaučia COVID-19 ligai būdingus simptomus.

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo.

NVSC trečiadienį išplatintame pranešime priminė apie atsargumo priemones, nes asmenys, kurių užsikrėtimo aplinkybių epidemiologams nepavyksta nustatyti, taip pat neretai kaip galimas užsikrėtimo vietas įvardija lauko kavinėse, terasose, laisvalaikio erdvėse vykstančius renginius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Atnaujinti koronavirusu užsikrėtusių asmenų maršrutai Lietuvoje: kas, kur, kada buvo?

Antradienį buvo paskelbta apie naujus 38 koronaviruso atvejus, tačiau neaišku, kaip trečdalis iš šių asmenų užsikrėtė. Be to, 11 susirgimų susiję su šeimos švente Trakų rajone. Kaip teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė, iš 15 ten buvusių žmonių, net 12 susirgo, 2 iš jų – nepilnamečiai.

„Kaip matome, lengvai šventėse gali išplisti atvejai. Dažnai ir mūsų klausiama, jeigu šventė vyksta lauke, gal žmonės gali labiau atsipalaiduoti dėl to, kad liga sunkiau plis. Bet iš tiesų, kaip matom, tokios situacijos nėra. Ir šios šventės dalyviai nurodo, kad laiką leido lauke“, – pasakojo G.Megelinskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė

Ji taip pat kiek anksčiau antradienį teigė, kad nuo rugpjūčio grąžintas reikalavimas dėvėti kaukes parduotuvėse ir viešajame transporte sergamumo statistikoje atsispindės anksčiausiai rugsėjį.

„Kitas dalykas – svarbu, kaip tas priemones žmonės naudoja. Stebint, kas vyksta parduotuvėse, kai tiesiog bet kaip kaukės yra dėvimos, tai tiesiog mes to efektyvumo galime ir iš viso nepamatyti“, – pridūrė ji.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė negalintis paaiškinti, kodėl Lietuvoje taip sparčiai auga susirgimų koronavirusu skaičius, kai kaimyninėje Latvijoje praėjusią parą neužfiksuota naujų susirgimų. Jo teigimu, jau trečiadienį bus siūloma priimti sprendimą dėl reikalavimo veido kaukes dėvėti renginiuose atvirose erdvėse.

Su prezidentu Gitanu Nausėda antradienį susitikę medikai bei jų atstovai teigė, kad apsaugos priemonės perkamos algų sąskaita, nebus už ką pasiruošti antrai COVID-19 bangai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas