Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 07

Lietuvoje bus gydomi ir migrantai: prieinama taps ne tik pirmoji pagalba

Į Lietuvą per Baltarusiją atkeliavę nelegaliai sieną kirtę migrantai galės pretenduoti į visas sveikatos priežiūros paslaugas, kokias gauna ir visi gyventojai. Tiesa, tik tuo atveju, jeigu bus pasiprašę prieglobsčio arba yra nepilnamečiai. Tačiau net ir tie, kurie prieglobsčio neprašo arba jis jiems nesuteiktas, iš esmės irgi galės naudotis visa mūsų sveikatos apsaugos sistema, išskyrus nedideles išimtis.
Pabėgėlių priėmimo centras Vilniuje
Pabėgėlių priėmimo centras Vilniuje / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Klausimų dėl migrantų, kurie nelegaliai kirto Lietuvos ir Baltarusijos sieną, sveikatos priežiūros kyla nuo pat tos dienos, kai šie žmonės plūstelėjo į mūsų šalį.

Į laikinas stovyklas pasienyje, Valstybės sienos apsaugos tarnybos užkardose nuolat važiuodavo greitosios arba migrantai būdavo vežami pas gydytojus į poliklinikas.

Tačiau tokios skubiosios pagalbos pakako ne visiems, o tuomet jau gydymo įstaigoms teko sukti galvą, kaip bus su tokių pacientų gydymo išlaidomis.

Vienas iš paviešintų atvejų – somalietės mergaitės, kuri serga onkologine liga.

Ji gydoma Santaros klinikų Vaikų onkohematologijos centre, o dėl to, ar Ligonių kasos kompensuos jos gydymą, spręsta mėnesį.

Plačiau skaitykite čia: Santaros klinikose – vėžiu sergantis migrantų vaikas: dėl finansavimo spręsta mėnesį.

Išskyrė dvi grupes

Tačiau dabar nustatyta tvarka, kuri galios visiems migrantams.

Kaip teigė Sveikatos apsaugos ministerijos Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus vyriausioji specialistė Ramunė Andriušaitienė, šioje tvarkoje išskirtos dvi grupės: vieną sudaro užsieniečiai, pateikę prašymus suteikti prieglobstį, antrąją – kurie tokių prašymų nėra pateikę.

„Turime tokią takoskyrą. Ir vyko diskusijos dėl nepilnamečių, ar jiems tas sveikatos paslaugas suteikti besąlygiškai, ar iš dalies. Todėl dokumento rengimas buvo pristojęs, bet dabar jau bus pasirašytas.

Tuomet Valstybinė ligonių kasa visoms įstaigoms turėtų išsiųsti paaiškinimus, kaip koduoti, kaip dokumentuoti. Tikrai sveikatos priežiūra užsieniečiams turėtų labai stipriai pagerėti“, – teigė R.Andriušaitienė.

Paklausta, kokią tvarką dabar turėsime, R.Adriušaitienė paaiškino:

„Asmenims, kurie pateikė prašymą suteikti Lietuvos Respublikoje prieglobstį, ir nepilnamečiams, nes buvo nuspręsta visus nepilnamečius įtraukti į šitą grupę, nepriklausomai nuo to, ar jų tėvai pateikė prieglobsčio prašymus, ar ne, nes vaikai nėra atsakingi už tėvų poelgius, sveikatos priežiūros paslaugos bus teikiamos pilna apimtimi, kaip ir visiems Lietuvos Respublikos gyventojams. Įstaigoms bus sumokėta už visas jiems suteiktas paslaugas.

Yra ir kita grupė asmenų, kurie nenorėjo pateikti prieglobsčio prašymo, juk ne paslaptis, kad yra žmonių, kurie nenori čia užsilikti, o bet kokiais būdais nori patekti į kitas Europos Sąjungos šalis, kur, jų manymu, bus geriau, patogiau ir t.t., arba kuriems prieglobstis nesuteiktas. Jų sveikatos priežiūros paslaugos irgi labai smarkiai išsiplečia. Turime tokią formuluotę – turi būti suteikta būtinoji pagalba ir kitos paslaugos, kurių nesuteikus asmuo gali papulti į būseną, kad bus reikalinga būtinoji pagalba.“

Asmenims, kurie pateikė prašymą suteikti prieglobstį, ir nepilnamečiams sveikatos priežiūros paslaugos bus teikiamos pilna apimtimi, kaip ir visiems gyventojams.

Nepriklausys protezavimas, profilaktika

SAM atstovės teigimu, ir antroji migrantų grupė iš esmės gaus visas paslaugas, nes apimamos lėtinės ligos, tarkim, diabetas – jeigu žmogus negaus gydymo, jį gali ištikti diabetinė koma.

„Tai labai praplečia gydytojų galimybes gydyti ligas. Kaip aiškina VLK, šita formuluotė apima beveik visas ligas ir paslaugas, išskyrus prevencines paslaugas, kurias gauna Lietuvos Respublikos gyventojai, tokias, kaip dantų protezavimas ir pan. Manyčiau, kad tai sprendimas, kuris labai pagerins užsieniečių sveikatos priežiūros paslaugas.

Visa prevencinė medicina, prevencinės paslaugas, kurias gauna suaugusieji – vėžio prevencija, tyrimai, šito antrosios grupės žmonės negaus. Taip pat protezavimas nebus teikiamas. Kažkokia reabilitacija galbūt nepriklausys. Bet jeigu žmogui atliks operaciją, tarkim, dėl onkologinės ligos, tai reabilitologo paslaugos gali priklausyti“, – sakė R.Andriušaitienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Migrantų gyvenimo sąlygos Puškų pasienio užkardoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Migrantų gyvenimo sąlygos Puškų pasienio užkardoje

Šiuo metu Lietuvoje yra per 4 tūkst. migrantų, kurie neteisėtai kirto mūsų šalies sieną ir tarp jų tikrai yra tokių žmonių, kuriems reikia ne vien būtinosios pagalbos.

Tarkim, įtariama onkologinė liga ar pan.

Visa prevencinė medicina, prevencinės paslaugas, kurias gauna suaugusieji – vėžio prevencija, tyrimai, šito antrosios grupės žmonės negaus.

Ir iki šiol teikė ne vien skubią pagalbą

„Mobiliosios komandos, kurios lankė migrantų stovyklas, darė viską, ką gali. Tai tikrai nebuvo tik būtinoji pagalba. Ir vaistus išrašydavo, juos nupirkdavo savivaldybės, ne vienas migrantas yra patekęs ir į ligoninę, ir greitoji pagalba ten vežėsi. Tos paslaugos buvo teikiamos.

Ir vaikų sergančių yra. Tiesiog dabar gydytojams bus drąsiau, nes iki šiol būdavo tas klaustukas, ar tai būtinoji pagalba, ar ne. Ligoninėms, kitoms antrinio gydymo įstaigoms bus aiškiau dėl apmokėjimo“, – sakė SAM atstovė.

Vis dėlto, jeigu atvejai bus tokie sudėtingi, kaip nutiko iš Somalio atvykusiai mergaitei, kai tyrimai, gydymas labai brangūs, gydymo įstaigai suabejojus, ar tai bus kompensuota, gali būti suformuota komisija ir suteikiamos papildomos išlaidos gydymui.

Šiuo metu migrantai iškeliami iš šaltajam metų laikui nepritaikytų patalpų į tokias, kur gyventi rudenį, žiemą turėtų būti patogiau. Šitas naująsias apgyvendinimo vietas lankys ir medikai.

Tarkim, Vilniuje įkurtame Pabėgėlių priėmimo centre, kur perkeltos šeimos su vaikais, gydymo paslaugas teiks Antakalnio poliklinika.

Medininkuose tai daro Vilniaus rajono centrinė poliklinika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai