Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 19

Lietuvoje dauguma nusižudžiusių – vyrai: specialistai įvardija priežastis ir stereotipus

78 proc. nusižudžiusiųjų Lietuvoje yra vyrai – tokius duomenis neseniai paskelbė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba. Lietuvoje vyrų savižudybių rodikliai yra vieni aukščiausių visame pasaulyje, ypač daug jų nusižudo kaimuose. „Deja, tokie skaičiai yra ir viena iš lyčių nelygybės pasekmių“, – skelbia lygių galimybių kontrolieriai.
Vyras
Vyras / 123RF.com nuotr.

Higienos instituto išankstiniais duomenimis, pernai Lietuvoje nusižudė 540 žmonių, iš jų – 438 vyrai, 102 moterys.

Psichikos sveikatos ekspertų teigimu, įtakos turi nenoras kreiptis į specialistus turint psichologinių sunkumų, abejonės dėl psichologinės pagalbos vertingumo sau, žemas emocinis raštingumas, didelis psichologinis stresas, problemos, susijusios su vyriškumo tapatumu ir savo vyriškumo priėmimu.

Vyriškumo ir savižudybių sąsajas tyrinėję mokslininkai teigia, kad neturintys minčių apie savižudybę vyrai dažniau turi stipresnius ryšius su kitais žmonėmis, šeima, vyriškumą sieja su buvimo tėvu svarba, rūpesčiu šeima, mato save kaip aprūpintojus, globėjus.

Socialiniame tinkle paskelbtas įrašas sulaukė nemenko dėmesio. Žmonės komentaruose kėlė problemas ir klausimus, diskutavo apie visuomenėje vis dar esančius stereotipus.

„Vyrai žudosi dėl visai elementarių priežasčių. Vyrui gyventi daug sunkiau nei moteriai. Moteriai tam, kad pagerintų savo materialinę padėtį, reikia tiesiog ištekėti. Daug yra nedirbančių moterų ir iš viso nieko neveikiančių. Visuomenė tų moterų nesmerkia, o tokius vyrus – smerkia“, – rašė Robertas.

„Paprastam kaimo žmogui kvalifikuota psichologų pagalba nepasiekiama nei fiziškai, nei finansiškai. Jūsų pritempinėjami stereotipai yra emocinė ir ideologinė širma, užsidedant pliusiuką ir apeinant, ar tiesiog nenutuokiant realių atokesnių vietovių problemų negaunant psichologinės pagalbos“, – pastebėjo Darius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas