Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 18 /2020 03 20

Koronavirusas Lietuvoje: nustatytas dar vienas atvejis, bendras skaičius – 34

Lietuvoje užfiksuotas pirmasis koronaviruso atvejis, kai asmuo užsikrėtė šalies viduje nuo iš užsienio sugrįžusio artimojo, trečiadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, rašo BNS. Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti dar aštuoni koronaviruso infekcijos atvejai, bendras nustatytų atvejų skaičius išaugo iki 34, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).
Koronavirusu galimai užsikrėtęs asmuo atvežtas į Santaros klinikų infekcinių ligų kliniką
Asociatyvi nuotrauka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Turime pirmąjį klasterinį atvejį, asmenį, kuris užsikrėtė jau Lietuvoje nuo parvykusio asmens. Tai yra klasterinis atvejis, mes jį galime atsekti. Tai yra šeimos nariai. Užsikrėtė šeimos narys nuo šeimos nario, parvykusio iš užsienio“, – sakė A.Veryga.

Anot ministro, jau Lietuvoje nuo artimojo užsikrėtęs asmuo yra vyresnio amžiaus, perkopęs 70, todėl priklausantis rizikos grupei. Jis, pasak ministro, paguldytas į ligoninę Kaune.

„Kiek žinau, tikrai kol kas jam nieko sudėtingo nėra su sveikata“, – teigė ministras.

Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad šio asmens šeimos narys grįžo iš Jungtinės Karalystės kovo 11-ąją ir nesilaikė nurodymų 14 dienų izoliuotis, lankėsi pas odontologus.

Vyriausybės sprendimu grįžus iš bet kurios užsienio šalies 14 dienų izoliavimasis Lietuvoje yra privalomas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paviešinti dalies koronavirusu užsikrėtusių asmenų maršrutai Lietuvoje: kas, kur, kada buvo?

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Du pacientai virusą rado po tyrimo mobiliajame punkte

17:29

Penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patikslino anksčiau skelbtą informaciją apie kovo 19 dieną nustatus septynis COVID-19 atvejus. 

SAM žiniomis, penki iš nustatytųjų atvejų – įvežtiniai, pacientai šiuo metu izoliuoti ir gydomi: iš Lenkijos grįžęs asmuo šiuo metu yra Santaros klinikose, 2 grįžusieji iš Jungtinės Karalystės – Kauno klinikinėje ligoninėje, 2 asmenys grįžę iš Dominikos – Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Du likusieji ketvirtadienį atvyko į vieną iš Vilniaus mobiliųjų punktų, kur imami ėminiai tyrimams dėl koronaviruso. Asmenys, pasak SAM, buvo įspėti, kad laukdami atsakymų turi izoliuotis namuose. Penktadienį su jais susisiekta dėl pervežimo į Santaros klinikas. 

Lietuvoje nustatytas dar vienas koronaviruso atvejis, bendras skaičius – 34

23:49

Lietuvoje trečiadienio vakarą nustatytas dar vienas koronaviruso atvejis, bendras užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 34, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Asmuo šiuo metu izoliuotas ir gydomas Vilniuje, Santaros klinikose.

Pirminiais duomenimis, asmuo grįžo iš Jungtinių Arabų Emyratų jungiamuoju skrydžiu Nyderlanduose.

Ministerijos teigimu, kiti aštuoni mėginiai yra neigiami.

Iki šiol visi Lietuvoje patvirtinti atvejai buvo įvežtiniai, išskyrus vieną, kuris patvirtintas trečiadienį, taip pat vieno Panevėžyje gydomo paciento būklė yra sunki.

Tuo metu pirmoji naujuoju koronavirusu užsikrėtusi moteris jau yra pasveikusi ir išleista namo.

Koronavirusą gydysis namuose

16:52

Iš Jungtinės Karalystės kovo 14-ąją į Lietuvą grįžęs jaunuolis, kuris užsikrėtė koronavirusu, gydysis namuose, trečiadienį pranešė Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika.

„Vakar [jis] pasijuto blogai, pradėjo karščiuoti, perštėjo gerklę, kosėjo ir kreipėsi nustatyta tvarka į greitąją pagalbą, buvo atvežtas į infekcinių ligų skyrių. Paimtas tepinėlis ir grąžintas saviizoliacijai į namus, – žurnalistams Šiauliuose pasakojo ligoninės vadovas.

– Šiandien patvirtinus teigiamą mėginį, pacientas buvo aplankytas ir sutarta, kad jis toliau tęs saviizoliaciją, ir gydysis namuose.“

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Remigijus Mažeika
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Remigijus Mažeika

R.Mažeika teigė, kad toks sprendimas – leisti pacientui gydytis namuose – priimtas pirmą kartą. Su užsikrėtusiuoju bus bendraujama nuotoliniu būdu.

„Būklė jo yra lengva. Ir ministras vakar patvirtino tvarką, pagal kurią lengvos būklės pacientai galės gydytis namuose“, – pabrėžė jis.

Pacientas, ligoninės vadovo žiniomis, artimą kontaktą turėjo su keturiais asmenimis.

Šiaulių ligoninės laboratorija yra viena iš tų, kurioms bus leista atlikti tyrimus dėl COVID-19.

„Šiuo metu ruošiamasi atlikti dvylika tyrimų“, – pasakojo R.Mažeika, pridurdamas, kad per parą laboratorija išvis galės paimti 140 mėginių.

Pradeda veikti Nacionalinis savanorių koordinavimo centras

15:55

Darbą pradeda Nacionalinis savanorių koordinavimo centras, kuris padės gyventojams spręsti problemas, kilusias dėl koronaviruso (COVID-19) paskelbto karantino. Savanorių koordinavimo centras nukreips prašančiuosius pagalbos bei galinčiuosius padėti į atitinkamas institucijas ar asmenis.

„Šis savanorystės projektas per telefonų skambučių liniją telks tuos lietuvius, kuriems reikia pagalbos, ir tuos lietuvius, kurie nori ir gali padėti. Tai – puiki platforma, kad galėtume stiprinti savanorystės ir susitelkimo dvasią. Tikiuosi, kad tai dar bus vienas įtaigus momentas, kad patikėtume, jog koronavirusas, kuris mus išgąsdino, mus ir labai sutelkė ir iš šitos padėties išeisime žymiai stipresni“, – sako Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys.

Centras dirbs kiekvieną dieną tol, kol tęsis karantinas. Savanoriai į užklausas atsakinės ir teiks informaciją nuo 9 iki 17 val.

Vyriausybė skyrė dar beveik 30,6 mln. eurų priemonėms kovai su koronavirusu

14:35

Vyriausybė trečiadienį iš valstybės pasiskolintų lėšų skyrė 30 mln. 560 tūkst. eurų Sveikatos apsaugos ministerijai, priemonėms kovai su koronavirusu.

Ši suma skirta iš skolintų lėšų, nes valstybės rezervo nebepakanka .

14 mln. eurų iš skirtos sumos numatyta dirbtinės plaučių ventiliavimo įrangos įsigijimui, likę 16 mln. 560 tūkst. eurų –  medikų apsaugos priemonėms nuo koronaviruso.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, planuojama įsigyti 400 naujų plaučių vėdinimo aparatų, jų šiuo metu yra apie 900.

Dar 122 tūkst. eurų iš valstybės rezervo skirta Kauno miesto savivaldybės koronaviruso karštosios linijos 1808 palaikymui.

Patvirtinti septyni nauji koronaviruso infekcijos atvejai

14:21

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti dar septyni koronaviruso infekcijos atvejai, bendras nustatytų atvejų skaičius išaugo iki 33, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Šeši nauji atvejai nustatyti iš užsienio grįžusiems žmonėms, dėl vieno užsikrėtimo būdo ministerija žada patikslinti vėliau.

Du užsikrėtę asmenys izoliuoti ir gydomi Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, jie neseniai grįžę iš Austrijos.

Dar du asmenys gydomi Vilniuje, Santaros klinikose, vienas grįžęs iš Jungtinės Karalystės, kitas – iš Švedijos. 

Vienas asmuo gydomas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, jis neseniai grįžo iš Jungtinės Karalystės.

Kauno klinikinėje ligoninėje izoliuoti ir gydomi du asmenys, vienas grįžęs iš Jungtinės Karalystės, dėl kito asmens žadama patikslinti vėliau.

Iki šiol visi Lietuvoje patvirtinti atvejai buvo įvežtiniai.

Vieno Panevėžyje gydomo paciento būklė yra sunki. Viena užsikrėtusi moteris jau yra pasveikusi.

Klaipėdoje – dar du nauji atvejai

14:08

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas savo paskyroje feisbuke pranešė apie dar du naujus koronaviruso atvejus: „Klaipėdoje ir toliau „rodo“ iltis, nes dar du nauji atvejai patvirtinti uostmiestyje. Du Klaipėdos rajono gyventojai, parskridę iš Austrijos, jau gydomi KUL, tad kovos frontas plečiasi, adekvačiai ragindamas sutelkti visą dėmesį į medikų saugumą, nes tos dramatiškos rizikos lauke jų rizika – pati didžiausia“.

Pacientai yra iš Klaipėdos rajono, šeima, vyras ir žmona. Apie 50 metų. 
 

Dėl koronaviruso Klaipėdoje gydomai pacientei bus daromas pakartotinis testas

13:19

Trečiadienį planuojama daryti pakartotinį testą vienai Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gydomai pacientei, siekiant išsiaiškinti, ar ji vis dar serga.

„Sergančiųjų būklė šiandieną yra patenkinama visų ir šiandieną darysime pirmajai susirgusiajai kontrolinį testą ir žiūrėsime, gali ji yra pasveikusi. Rytoj turėsime atsakymą“, – žurnalistams trečiadienį sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės direktorius Vinsas Janušonis.

Lietuvoje yra nustatyti 26 koronaviruso atvejai. Vienas pacientas yra sunkios būklės, viena moteris pasveiko. 

SAM: Santaros klinikose atliktas tyrimas turi būti pakartotas

13:15

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad bet koks tyrimas dėl naujojo koronaviruso (COVID-19) pagal valstybės lygio ekstremaliosios situacijos vadovo sprendimą turi būti patvirtintas referentinėje laboratorijoje.

Tai esą reiškia, kad tyrimas, kurį atliko Santaros klinikos, turi būti pakartotas ir tik tada galės būti oficialiai patvirtinta, kad žmogus yra užsikrėtęs koronavirusu (COVID-19).

„Atkreipiame dėmesį, kad tai yra laikinas sprendimas, kol bus galutinai sustyguota, kaip veiks naujai paleidžiamos didžiųjų ligoninių laboratorijos, tirsiančios mėginius naujojo koronaviruso infekcijai nustatyti. Toks procesas, kai ligoninės tyrimų rezultatai turės būti patvirtinti referentinėje laboratorijoje, t. y.  Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje (NVSPL), bus taikomas tol, kol visas procesas bus sustyguotas tinkamai ir bus užtikrinta, kad rezultatai korektiški. Panašiai buvo elgiamasi ir tiriant pirmąjį ėminį nacionalinėje laboratorijoje, kai buvo siunčiama į Vokietiją“, – rašo ministerija.

Pasak jos, Santaros klinikų šiandien pranešta informacija, kad jaunas vyras, kovo 8 dieną grįžęs iš Makedonijos, vėliau kovo 10-13 dienomis buvęs Didžiojoje Britanijoje, nėra patvirtinta. Kitaip tariant, tai yra tarpinis rezultatas.

„Atsiprašome už įvykusį nesusipratimą. Tai lėmė, kad Lietuvoje pradeda startuoti didžiųjų gydymo įstaigų laboratorijos“, – aiškino ministerija.

Gavus tyrimo rezultatus, kaip ir ankstesniais atvejais, informaciją iškart pateiks SAM. 

Paviešinti dalies koronavirusu užsikrėtusių asmenų maršrutai Lietuvoje

12:51

Paviešinti Nacionalinės visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenis, kuriuose pateikiami kai kurių koronavirusu užsikrėtusių žmonių maršrutai Lietuvoje: kur jie lankėsi, kaip vyko iš vienos ar kitos vietos bei kada atsidūrė ligoninėje.

Taip pat išskirtos tos viešos vietos, kuriose lankėsi sergantys asmenys ir galėjo turėti kontaktą su daugiau žmonių.

APIE TAI SKAITYKITE ČIA.

Baltijos šalyse iki trečiadienio vidurdienio patvirtinti 355 naujojo koronaviruso atvejai

12:12

Tai rodo BNS iš oficialių institucijų surinkti duomenys.

Lietuva: patvirtinti 26 atvejai, ištirti 935 žmonės.

Latvija: patvirtintas 71 atvejis, ištirti 2144 žmonės.

Estija: patvirtinti 258 atvejai, ištirta 2020 žmonių.

Tačiau anot Santaros klinikų, Lietuvoje trečiadienio ryte buvo patvirtintas  27 šio viruso atvejis. Sveikatos apsaugos ministerijoje kol kas informacijos apie tai nėra.

Kauno klinikinė ligoninė: visų koronavirusu užsikrėtusių pacientų būklė nesunki ir stabili

11:21

Visų Kauno klinikinėje ligoninėje gydomų koronavirusu užsikrėtusių pacientų būklė nesunki ir stabili, trečiadienį pranešė ligoninė.

Antradienio vakarą pranešta, jog koronavirusas patvirtintas šioje ligoninėje gydomam asmeniui, neseniai grįžusiam iš Austrijos.

Ligoninė teigia, kad gerbdami pacientų privatumą, daugiau informacijos apie juos neteiks.

Kaune gydomi iš viso keturi koronavirusu užsikrėtę asmenys, trečiadienio rytą ligoninė turėjo 15 stebimų pacientų izoliuotose palatose.

Vieno Panevėžyje gydomo paciento būklė yra sunki.

Patvirtintas 27-asis atvejis

11:05

VUL Santaros klinikų Infekcinių ligų centre šiuo metu gydomi 14 pacientų, kuriems patvirtintas koronavirusas COVID-19, pranešė ligoninė.

Anot jos, naujausias – 27 atvejis Lietuvoje – tai jaunas vyras.

„Jaunas vyras kovo 8 dieną grįžo iš Makedonijos, vėliau kovo 10-13 dienomis buvo Didžiojoje Britanijoje. Prastai pasijuto kovo 16 d. pasijuto prastai – karščiavo, juto gerklės skausmą, bendrą silpnumą, o kovo 17 d. kreipėsi į Santaros klinikų Infekcinių ligų centrą. Kovo 18 d. jam nustatytas COVID-19“, – praneša ligoninė.

Tuo tarpu Sveikatos apsaugos ministerija apie šį atvejį nieko neskelbia.

Jos duomenimis, tebėra 26 koronaviruso atvejai Lietuvoje.

Su Visuomenės informavimo grupės vadovu Giedriumi Surpliu nepavyksta susisiekti. 

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-18 11:05

Lietuvoje iki trečiadienio ryto atlikti 935 koronaviruso tyrimai.

Per antradienį Nacionalinė sveikatos priežiūros laboratorija atliko 193 koronaviruso tyrimus, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Laboratorija jau artėja prie savo maksimalaus pajėgumo ribos, ministerija yra skelbusi, kad joje per parą galima atlikti 210 ėminių tyrimus.

Sveikatos apsaugos ministerija antradienį pranešė, kad daugiau nei 10 tūkst. reagentų Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją turėjo pasiekti antradienį, dar 20 tūkst. – kitą savaitę.

Šiuo metu su įvairiais tiekėjais iš viso susitarta dėl 60 tūkst. reagentų pristatymo.

Medikų organizacijos, Klaipėdos bei Kauno merai, opozicinės partijos anksčiau ragino Sveikatos apsaugos ministeriją plėsti tyrimų apimtis, leisti tyrimus atlikti ligoninių laboratorijoms.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį paragino valstybes vykdyti tyrimus dėl kiekvieno įtariamo užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejo.

Siekiant stabdyti koronaviruso plitimą Lietuvoje nuo pirmadienio paskelbtas karantinas, anksčiau – ekstremalioji situacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai