Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 22

Lietuvoje lankosi JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vadas

Rugsėjo 19 – 25 d. Lietuvoje oficialiu vizitu lankosi Jungtinių Amerikos Valstijų Pensilvanijos nacionalinės gvardijos (PANG) vadas generolas majoras Markas J.Schindleris ir jį lydinti delegacija. Tai – vienas iš trijų šią savaitę vykstančių aukšto rango užsienio šalių karininkų vizitų Lietuvoje, rašoma pranešime spaudai.
PANG vado vizitas
PANG vado vizitas / Lietuvos kariuomenės nuotr.

„Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vado vizitas – ypatingai svarbus tiems vienetams, su kuriomis vienokiais ar kitokiais būdais sąveikauja PANG. Džiugu, kad bendradarbiavimo spektras vis auga ir plečiasi įvairiose Sausumos, Karinių oro pajėgų, Mokymų ir doktrinų valdybos kuruojamose srityse. Šiais metais suplanuota dvigubai daugiau bendrų renginių, taip pat planuojamas PANG indėlis į NATO priešakinių pajėgų bataliono sudėtį. Tokia finansinė, ekspertinė bei tarpusavio sąveikos patirtis mūsų karius ir, žinoma, pasiruošimą šalies gynybai, stiprina visapusiškai.” – sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

Vizito pradžioje gen. mjr. Markas J.Schindleris susitiko su Krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku, Lietuvos kariuomenės vadu gen. ltn. Valdemaru Rupšiu, Gynybos štabo viršininku brg. gen. Mindaugu Steponavičiumi, lankėsi Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje. Rugsėjo 22 d. PANG vadas lankėsi Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų štabe Vilniuje, kur susitiko su Sausumos pajėgų vadu brg. gen. Raimundu Vaikšnoru bei Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) vadu pulkininku Linu Kubiliumi. Pokalbių metu buvo aptartos bendro karinio rengimo ir veiklos aktualijos bei ateities planai.

„Labai džiaugiuosi už tokį artimą Lietuvos kariuomenės ir JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos ryšį. Lietuvos karinių pajėgumų stiprinimui tai reiškia labai daug. Bendradarbiavimas su Pensilvanijos nacionaline gvardija yra itin plataus spektro – nuo kibernetinio saugumo stiprinimo ir bendrų mokymų iki naujų pajėgumų, tokių kaip divizijos lygmens sausumos pajėgų vadovavimo elementas, sukūrimo. Esame dėkingi Pensilvanijai už visą teikiamą paramą“, – sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Su gen. maj. M.J.Schindleriu ministras aptarė regioninio saugumo, bendrų projektų ir tolesnio bendradarbiavimo klausimus.

Šis vizitas – pirmasis gen. mjr. M. J.Shindlerio apsilankymas Lietuvoje, nuo 2020 metų gruodžio, kada jis pradėjo vykdyti JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos vado pareigas. Vykdydamas kitas pareigas generolas yra viešėjęs Lietuvoje ir ankščiau.

Pensilvanijos nacionalinė gvardija – viena didžiausių ir seniausių gvardijų JAV gynybos sistemoje, kurią su Lietuvos kariuomene sieja ilgametis glaudus bendradarbiavimas. Jau 28 metus PANG teikia įvairiapusę paramą Krašto apsaugos savanorių pajėgoms, vykdo instruktorių iš Lietuvos apmokymus, dalyvauja bendrose pratybose. Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos ir PANG aktyviai bendradarbiauja remiantis 2019 metais pasirašytu karinio bendradarbiavimo susitarimu tarp šių pajėgų ir PANG 28-osios pėstininkų divizijos ir pavaldžių vienetų, kuriuo siekiama LK SP štabe išvystyti divizijos lygmens vadovavimo ir valdymo pajėgumą, taip pat su gvardija bendradarbiavimą vysto ir Lietuvos kariuomenės Karinės oro pajėgos bei Mokymo ir doktrinų valdyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas