Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 12 /15:44

Lietuvoje nuo COVID-19 mirė pirmas vaikas: liga nebuvo įtarta, išleido gydytis namo

Šeštadienio duomenimis, nuo koronaviruso Lietuvoje mirė pirmas vaikas. Šią informaciją feisbuke patvirtino ir Statistikos departamento atstovas.
Greitoji pagalba
Greitoji pagalba / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kraujo tyrimai buvo geri

Tuo metu mirusio vaiko motina viešai feisbuke rašo, kad šeima buvo palikta nežinomybėje – iki dabar jiems nebuvo pateiktos išvados apie vaiko mirties priežastį. Ne kartą buvo klausta prokurorės, bet gautas atsakymas, kad vyksta tyrimas.

Motina taip pat teigia, kad stacionaraus gydymo neatsisakė: buvo pasiūlyta gultis į ligoninę, paimti kraujo tyrimus, bet kraujo tyrimai rodė, kad infekcijos nėra, o tik gal koks nors virusas. Ji taip pat sako, kad plaučių nuotraukos atsisakyta daryti, nes tam medikai nematė pagrindo. Medikai liepė naudoti inhaliatorių, gerti arbatas.

Išleido gydytis į namus

Respublikinės Telšių ligoninės Vaikų ligų skyriaus vedėja gydytoja Eglė Lysovienė LRT Radijui sekmadienį pasakojo, kad mama su vaiku į ligoninę kreipėsi rugpjūčio 31 dieną ir tuo metu nebuvo informacijos, kad jis galėtų sirgti koronavirusine infekcija. Vaikas buvo išleistas gydytis į namus, kur rugsėjo 1 dienos rytą mirė.

Medikė sakė, kad stacionarinio gydymo tėvai tuo metu atsisakė, o COVID-19 liga jam nebuvo įtarta.

„Mes tą vaiką matėme gana trumpai, kol buvo atlikti tyrimai. Tuo metu išleistas iš ligoninės jis buvo stabilus, o kaip toliau vystėsi klinikinė eiga namuose, apie tai negaliu pakomentuoti“, – LRT Radijui sakė ji.

Pranešė Statistikos departamento atstovas

„Statistikos departamento skelbiamuose ir kasdien atnaujinamuose atvirų duomenų rinkiniuose pasirodė nauja mirtis po teigiamo COVID testo: 1-erių metų amžiaus vaikas. Ar tai tik sutapimas, ar COVID buvo mirties priežastis?“ – įraše feisbuke rašo Statistikos departamento Statistikos sklaidos ir komunikacijos skyriaus analitikas Jonas Bačelis.

Jis sako, kad pažiūrėjus į paros ataskaitą, kurioje „šeštadienį 0–9 metų amžiaus grupėje pasirodė viena nauja COVID mirtis – tik atgaline data, nes vaikų mirties liudijimai vėluoja dėl privalomo skrodimo ir teismo ekspertizės – galima išdedukuoti, kad tai yra būtent ta vienmečio mirtis, nes neįmanoma mirti nuo COVID neturint teigiamo diagnostinio testo".

„Kitaip tariant, 1-erių metų amžiaus vaikas mirė ne tik turėdamas teigiamą COVID testą, bet teismo medicinos ekspertizė nustatė, kad jo pagrindinė mirties priežastis buvo COVID“, – sako J.Bačelis.

Iki šiol jauniausio žmogaus mirtis buvo registruota 20–29 metų amžiaus grupėje.

Nuo pandemijos pradžios šia infekcine liga Lietuvoje susirgo maždaug 490 tūkst. gyventojų, o nuo jos mirė apie 7 tūkst. žmonių.

Beveik iš 7 tūkst. asmenų, iki šiol mirusių nuo COVID-19, pilnai paskiepyti buvo 538. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama apie 13,2 tūkst. mirčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas