Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
05:16 /08:06

„Reikia, kad dirbtų, ne tik sau į kišenę“: Lietuva renka Seimą, agitacija draudžiama

Lietuvoje sekmadienį rinkėjai grįžo prie balsadėžių išreikšti savo valią antrajame Seimo rinkimų ture, rinkimų dieną agituoti už kandidatus ir partijas draudžiama.
Balsavimo pradžia Seimo antrajame ture / BNS nuotr.
Seimo rinkimai 2024

Kiek daugiau rinkėjų per pirmą pusvalandį balsavo Kaune, Kalniečių rinkimų apygardos Šiaurės rinkimų apylinkėje. Savo valią pareikšti atėjusi 76-erių Janina Varneckienė sakė, kad jos balsas buvęs protesto.

„Permainas rinkausi. Reikia, kad dirbtų, o ne tik į savo kišenę“, – BNS sakė pensininkė.

Kiti du BNS kalbinti rinkėjai – gydytoja Jurgita Karandienė ir pensininkas Gediminas Šatas teigė balsavę už stabilumą.

„Manau, mūsų prioritetas yra krašto gynyba, sveikatos apsaugos, švietimo gerinimas, nes visose šitose srityse dar šiek tiek šlubuojame, yra kažkokių kartais priimtų ne visai protingų sprendimų. Tai norisi, kad jie būtų ištaisyti, o geri pradėti darbai – tęsiami“, – kalbėjo 42-ejų J. Karandienė.

„Nesunku buvo pasirinkti – už ką reikėjo, už tą prabalsavau. Mažiau vogt, daugiau dirbt, taip sakyčiau“, – teigė 67-erių G. Šatas.

Iš viso rinkėjų sąrašuose įrašyta kiek daugiau 2 mln. Lietuvos piliečių.

Balsuodami iš anksto, namuose ir specialiuose punktuose savo valią iš viso pareiškė 223 tūkst. 328 arba 10,8 proc. rinkėjų.

Kaip skelbia nepriklausoma rinkimų stebėjimo organizacija „Baltosios pirštinės“, per visą išankstinio balsavimo laikotarpį stebėtojai sulaukė kelių dešimčių rinkėjų skambučių apie galimus pažeidimus.

Anot organizacijos, vyresnio amžiaus gyventojai sulaukia rinkimų komisijų, nors nepareiškė noro balsuoti, taip pat pranešama apie komisijų daromą spaudimą balsuoti už konkretų kandidatą. Stebėtojai pastabų turėjo ir dėl neužtikrinamo balsavimo slaptumo, biuletenio žymėjimo už rinkėją.

Sekmadienį, pagrindinę rinkimų dieną, likus septynioms valandoms iki balsavimo pradžios įsigaliojo agitacijos draudimas. Tačiau dėl sekmadienio naktį Lietuvoje įvesto žiemos laiko kandidatai galėjo agituoti iki pirmos valandos nakties.

Antrajame ture renkami 63 Seimo nariai, balsuoti nebereikia aštuonių vienmandačių apygardų rinkėjams: Senamiesčio-Žvėryno, Antakalnio, Kelmės-Šilalės, Kėdainių, Žiemgalos vakarinės, Šalčininkų-Vilniaus, Nemenčinės ir Jonavos. Čia parlamentarai išrinkti per pirmąjį rinkimų turą.

Per pirmąjį turą iš viso išrinkti 78 Seimo nariai iš 141.

Rinkimų kodeksas numato, kad per pakartotinį balsavimą vienmandatėje apygardoje išrinktu laikomas kandidatas, gavęs daugiau balsų, neatsižvelgiant į rinkimuose dalyvavusių rinkėjų skaičių.

Jeigu abu kandidatai yra gavę po vienodą balsų skaičių, Seimo nariu tampa tas kandidatas, kuris pirmą kartą balsuojant buvo gavęs daugiau balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai