Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
03 04

Lietuvos ambasadorius: Vakarai padarė viską, kad Ukraina nepralaimėtų šio karo, bet to negana

„Vakarai padarė viską, kad ukrainiečiai nepralaimėtų karo, bet nieko, kad atsiimtų savo okupuotas teritorijas“, – sako Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Valdemaras Sarapinas. Apie tai, kuo dabar gyvena Kyjivas, kaip jis atsimena pirmąsias plataus masto karo dienas, apie buvusią paniką ir tai, kokios dabar reikia Vakarų pagalbos, su ambasadoriumi 15min žurnalistai kalbėjosi jo kabinete ambasadoje.

– Kaip prisimenate pirmąsias karo dienas prieš dvejus metus?

– Šito pamiršti neįmanoma. Ir tikėjome, ir netikėjome, labiau netikėjome, bet dalis ambasados komandos gyvenome čia, ambasadoje, pagal visus saugumo reikalavimus. Mūsų ir Valstybės saugumo departamentas, ir Vadovybės apsaugos tarnyba buvo nustatę reikalavimą, kad pagrindiniai darbuotojai gyventume ambasadoje. Dalis kitų, šeimų nariai buvo jau išvykę į Lietuvą.

Ant sofutės miegojau savo kabinete, kai man 4.50 val. paskambino Emine Dzhaparova, gera mano draugė, Krymo totorė, pirmoji užsienio reikalų viceministrė. Aš apsimiegojęs toks, o ji sako – „Valdas, nočinaetsia“ (Valdai, prasideda). Paklausiau – kas? Ir ji atsakė – karas.

Tada ir aš išgirdau, nes mūsų ambasada yra į Borispolio oro uostą pusę ir iš ten pasigirdo bumbsėjimai, smūgiai, jautėsi sprogimai. Taip viskas ir prasidėjo.

Buvome evakuoti į Lvivą. Ta evakuacija buvo labai sudėtinga, gal po šešių pajudėjome, kol viską susitvarkėme. Aš pats po savaitės vėl buvau čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas