Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 05 08

Lietuvos ir Lenkijos santykių ypatumai: premjerai susitinka Ulan Batore arba Taline

Pirmadienio popietę, kaip numatyta darbotvarkėje – 16.22 val. numatytas pirmasis dabartinių Lietuvos ir Lenkijos premjerų – Sauliaus Skvernelio ir Beatos Szydlo – susitikimas. Tačiau jis vyks ne Vilniuje ar Varšuvoje, o Taline, po bendro susitikimo su Latvijos ir Estijos ministrais pirmininkais.
Saulius Skvernelis ir Beata Szydlo
Saulius Skvernelis ir Beata Szydlo / 15min ir „Scanpix“/AFP nuotr.

Apie Lietuvos ir Lenkijos santykių pagerinimą į valdžią atėjęs Algirdas Butkevičius kalbėjo daugiau nei prieš ketverius metus, tą patį kartojo ir pernai gruodį premjeru tapęs S.Skvernelis, žadėjęs, kad viena pirmųjų jo užsienio kelionių bus būtent į Varšuvą. Tačiau praėjo beveik penki mėnesiai, o vizitas taip ir neįvyko.

Kaip rašo Lenkijos naujienų portalas rp.pl, kažkada Lietuvos ir Lenkijos aukščiausi vadovai susitikdavo po kelis kartus per metus, tačiau dabartiniai premjerai vis dar neaplankė kaimynų. Pirmadienio susitikimas – pirmasis. Lietuvos premjeras tvirtina norįs pasikalbėti apie Lietuvos lenkų tautinę mažumą be tarpininkų, t.y. be šios mažumos politinių lyderių, turinčių nemažą įtaką Varšuvai.

„B.Szydlo premjere dirba beveik 18 mėnesių, bet neapsilankė Vilniuje. O S.Skvernelis, kuris Lietuvos Vyriausybei pradėjo vadovauti 2016 m. gruodį, dar nepasirodė Varšuvoje. Nors žadėjo, kad tai padarys vos užėmęs postą“, – rašo rp.pl.

Iš oficialiai skelbtos Lietuvos ir Lenkijos strateginės partnerystės neliko nieko arba beveik nieko, rašo Lenkijos naujienų portalas. Apie tai kalbėta itin garsiai, kai Lenkijos prezidentais buvo Aleksandras Kwasniewskis ir Lechas Kaczynskis, pastarasis Vilniuje lankėsi 16 kartų, paskutinį – 2010-ųjų balandžio 8 d., dvi dienos iki Smolensko katastrofos. Šis vizitas tapo niūriu simboliu, kadangi jo metu Lietuvos Seimas atmetė įstatymo projektą dėl originalios pavardžių rašybos, nors jį teikė tuometis premjeras ir didžiausios valdančiosios partijos – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – lyderis Andrius Kubilius.

B.Szydlo premjere dirba beveik 18 mėnesių, bet neapsilankė Vilniuje. S.Skvernelis, kuris Lietuvos Vyriausybei pradėjo vadovauti 2016 m. gruodį, dar nepasirodė Varšuvoje.

„Nuo tada Lenkijos Vyriausybės ir prezidentai jau netikėjo Lietuvos politikos viršūnių pažadais, kad tautinių mažumų situacija netrukus pagerės, kad netrukus bus priimtas koks nors svarbus įstatymas. Laukė veiksmų. O kai Lenkijoje valdžią perėmė „Teisė ir teisingumas“ (PiS), šis laukimas atrodo kaip santykių įšaldymas aukščiausiame lygyje. Nėra vizitų nei Varšuvoje, nei Vilniuje“, – rašo rp.pl.

Bet susitikimas įvyks Taline. „Tai jau pažanga, B.Szydlo su buvusiu premjeru A.Butkevičiumi susitiko Ulan Batore“, – Lenkijos dienraščiui „Rzeczpospolita“ sakė Vytauto Didžiojo universiteto politologas Andžejus Pukšto.

Tas B.Szydlo ir A.Butkevičiaus pokalbis įvyko Azijos ir Europos vadovų susitikime Mongolijos sostinėje.

Tai jau pažanga, B.Szydlo su buvusiu premjeru A.Butkevičiumi susitiko Ulan Batore, – sakė Andžejus Pukšto.

„Kaip ir Ulan Batore, taip ir dabar Taline viena pagrindinių temų bus lenkų tautinės mažumos reikalai, kalba, nekilnojamojo turto grąžinimas“, – pabrėžė Lenkijos Vyriausybės atstovas spaudai Rafalas Bochenekas, pridurdamas, kad Lenkijos pusė remiasi tik faktas. Tačiau, jo nuomone, šalių santykiai nebuvo įšaldyti ir jis neatmeta – premjerai gali pagaliau susitikti ir Varšuvoje ar Vilniuje.

Užsienio reikalų viceministras Konradas Szymanskis „Rzeczpospolitai“ teigė, kad jis palaiko gerus santykius su savo kolega Vilniuje, taip pat kuruojančiu Europos Sąjungos reikalus. Ir esą dabartinė Vyriausybė ieško būdų išspręsti lenkų problemas, tad belieka ramiai laukti.

A.Pukšto, kalbėdamas su Lenkijos dienraščiu, buvo atviras: „Pirmosios santykių atšilimo kregždės jau yra. Seimo komisijose dirbama su nelietuviškų pavardžių įstatymu. Tik su juo. Bet nežinia, kaip bus balsuojama. Nuomonės šiuo klausimu skiriasi pačiose politinėse partijose.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas