Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 27

Lietuvos, JAV ir Slovakijos artilerijos padaliniai vykdo kovinius šaudymus į taikinius Baltijos jūroje

Liepos 24-28 d. vyksta tarptautinės pratybos „Barboros ryžtas 23-II“ (angl. Barabara‘s Resolve 23-II), kurių metu vykdomi koviniai šaudymai į Baltijos jūroje esančius taikinius iš Brigados generolo Povilo Plechavičiaus poligono Kairiuose (Klaipėdos r.).

Tarptautinių pratybų tikslas – stiprinti sąveiką tarp skirtingų artilerijos sistemų, išbandyti savo veiksmus įvairiomis sąlygomis, taip pat sukurti kariams galimybę treniruotis bei keistis patirtimi su sąjungininkais.

„Sausumos pajėgos kryptingai plėtojamos pagal NATO standartus nuosekliai didinant operacinius pajėgumus ir stiprinant gebėjimus veikti kartu su sąjungininkų pajėgomis. Kariai nuolatos tobulina įgūdžius, procedūras ir kitus gebėjimus kariniuose mokymuose bei pratybose, kokius ir turime galimybę stebėti šiandien – bendram tikslui veikia trys skirtingos artilerijos sistemos”, – sakė Sausumos pajėgų štabo viršininkas, vykdantis Sausumo pajėgų vado funkcijas, plk. Viktoras Bagdonas.

Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos bataliono kariai ir batalione aktyvųjį karinį rengimą vykdantys rezervo kariai, kurie šiuo metu atnaujina žinias ir praktinius gebėjimus artilerijos srityje, šūvius į jūrą atlieka iš 105 mm haubicų „M50“.

Pratybose dalyvauja Brigados generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje dislokuoti sąjungininkai iš Jungtinių Amerikos Valstijų, kurie koviniuose šaudymuose naudoja „M109A6 Paladin“ artilerijos sistemas, ir Slovakijos, naudojantys savaeiges 155 mm haubicas „Zuzana 2“. Lietuvos kariuomenės haubicos „M50“ ir JAV „M109A6 Paladin“ artilerijos sistemos naikino taikinius, esančius iki 10 km, o Slovakijos haubicos „Zuzana 2“ – iki 40 km.

Lietuvos kariuomenės nuotr./Artilerijos sistema Paladin
Lietuvos kariuomenės nuotr./Artilerijos sistema Paladin

Ugnies uždaviniai buvo vykdomi iš dviejų skirtingų pozicijų, sviediniai skriejo virš Kuršių marių ir Kuršių nerijos, maždaug 2 kilometrų aukštyje ir krito į Baltijos jūrą keleto kilometrų atstumu nuo kranto linijos. Saugumą jūroje pratybų metu užtikrina Karinių jūrų pajėgų patrulinis laivas P11 „Žemaitis“ ir „Hunt“ klasės priešmininis laivas M53 „Skalvis“, o sausumoje – Karo policija.

Lietuvos kariuomenės nuotr./Artilerijos sistema Zuzana
Lietuvos kariuomenės nuotr./Artilerijos sistema Zuzana

Antrosios artilerijos padalinių mokymosi ciklo pratybos „Barboros ryžtas“ sukuria galimybę išbandyti skirtingas artilerijos sistemas kitomis sąlygomis. Liepos 9 – 16 d., Lietuvos kariuomenės brig. gen. S. Žukausko poligone, vyko bendros Lietuvos, Prancūzijos ir JAV artilerijos padalinių pratybos, kurių metu kovinį šaudymą vykdė trys ugnies baterijos iš skirtingų ginklų sistemų, tarp jų pirmą kartą Lietuvos kariuomenės pratybose dalyvavo Prancūzijoje gaminamos savaeigės ratinės haubicos „Caesar“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas