Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 23

Lietuvos kariuomenė įsigis dronų-savižudžių: ko tikėtis ir kaip juos panaudoti?

Vasario pabaigoje Rusijai užpuolus Ukrainą, Europos šalys suskubo didinti gynybos biudžetus ir stiprinti savo kariuomenes. Ne išimtis ir Lietuva – neseniai kariuomenei papildomai skirta daugiau nei 250 mln. eurų, už kuriuos, be kita ko, ketinama įsigyti ir naujos ginkluotės. Viena iš karius pasieksiančių naujovių turėtų tapti ir koviniai bepiločiai orlaiviai, dar vadinami dronais-savižudžiais, kurie, ekspertų teigimu, suteiktų iki šiol neturėtų galimybių šalies gynėjams.
„Switchblade 300“
„Switchblade 300“ / „AeroVironment“ nuotr.

Seimui priėmus sprendimą didinti Lietuvos gynybos biudžetą iki 2,52 proc. nuo BVP, kariuomenės vadas ir aukščiausi šalies politikai pranešė, kad pinigai bus skirti spartinti įsigijimus, kurie buvo numatyti tik po kelerių metų.

Anot kariuomenės vado generolo leitenanto Valdemaro Rupšio, finansavimas bus panaudotas salvinės ugnies bei prieštankinėms sistemoms įsigyti, kitai ginkluotei, amunicijai, karių ekipuotei.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdemaras Rupšys
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Valdemaras Rupšys

Viena iš anksčiau Lietuvos kariuomenėje nematytų ginkluotės sistemų – pastarąjį dešimtmetį įvairiuose kariniuose konfliktuose vis ryškesnį vaidmenį vaidinantys bepiločiai orlaiviai. Vieną iš jų tipų ketina įsigyti ir Lietuva – kalbama apie dronus-savižudžius, angliškai vadinamus loitering munition.

Derybos su JAV

„Pradedam pirkimo procedūras dėl atakos dronų“, – prieš dvi savaites pranešė V.Rupšys.

Pažodžiui terminas loitering munition galėtų būti verčiamas kaip „slampinėjanti ar dykinėjanti ginkluotė“, nors galbūt teisingiau būtų vadinti ją tykojančia ginkluote – kariui paleidus droną į dangų, juo galima skristi į atakos zoną, ribotą laiką sukti ratus, ieškoti taikinio ir tuomet, radus tinkamiausią puolimo kryptį, pastarąjį sunaikinti.

Tokie bepiločiai orlaiviai karyboje užpildo nišą tarp sparnuotųjų raketų ir daugkartinio panaudojimo kovinių dronų, tokių kaip šiuo metu Rusijos pajėgoms itin skausmingas „Bayraktar TB2“.

Kariuomenės vado teigimu, Lietuva kalbasi su JAV, kad įsigytų jų gaminamus ar ginkluotėje naudojamus bepiločius orlaivius-kamikazes.

Remiantis viešai prieinamais šaltiniais, potencialiu kariuomenės pirkiniu galėtų tapti amerikiečių kompanijos „AeroVironment“ sukurti „Switchblade 300“ ir/arba „Switchblade 600“ dronai.

„Switchblade 600“
„Switchblade 600“

„Galima tik daryti prielaidą, kad tai galėtų būti „Switchblade“. Būtent šiuos dronus, berods, 2019 metais už daugiau nei 80 milijonų dolerių įsigijo JAV kariuomenė, šiais metais ji ir vėl paskelbė konkursą panašių dronų įsigijimui“, – sutinka ir ginkluotės ekspertas Darius Antanaitis.

„Logiškai mąstant, tai galėtų būti būtent tokie dronai. Jie yra nedideli ir naudojami taktiniame lygmenyje – kariai, kurie yra ant žemės ir kovoja, gali iš paleidiklio paleisti nedidelį droną ir jį gali nuvairuoti į taikinį, kuris yra už priedangos ir kurio negalima pasiekti kitomis priemonėmis“, – 15min sakė jis.

Dabarties ir ateities ginklas

Abu „Switchblade“ iš esmės yra išmaniosios bombos, kuriose įrengtos kameros, valdymo sistemos ir sprogmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas