Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 09

Lietuvos kariuomenės vadas: kovoje su kiekybiškai stipresniu priešininku svarbu naujovių diegimas

Birželio 8 d., Jungtinėse Amerikos Valstijose, dvišalio susitikimo metu Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys ir vyriausiasis NATO Sąjungininkų transformacijai vadas (angl. Supreme Allied Commander Transformation, SACT) generolas Philippe Lavigne pagrindinį dėmesį skyrė saugumo situacijai regione, ypatingai Rusijos grėsmei ir jos galimybei atkurti savo pajėgumus, Ukrainos karo išrašytoms pamokoms, kaip į grėsmes turi reaguoti NATO ilgesnėje perspektyvoje, kad pasiruošti ateities konfliktams, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Susitikimas
Susitikimas / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Aptartos ateities Aljanso pajėgų vystymo kryptys, skaitmenizavimas ir naujausių technologijų įtraukimas į pajėgų veiklą.

„Pajėgų prisitaikymas ir transformacija, vystymas ir naujovių įdiegimas yra mūsų, kaip mažų valstybių, stiprybė kovojant su kiekybiškai stipresniu priešininku. Privalome užbėgti įvykiams už akių ir mąstyti kelis žingsnius į priekį. Apie tai ir kalbėjomės su NATO Sąjungininkų transformacijai vadu“, – po susitikimo sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Gen. ltn. V.Rupšio teigimu, ypatingą dėmesį NATO turėtų skirti karinio stebėjimo, skaitmeninių duomenų rinkimui ir apdorojimui skirtų sistemų vystymui. Šiuo metu siekiama sudaryti bendrą tinklą, kuris apjungtų visas dimensijas (sausumos, jūrų, oro, kosmoso ir kibernetinė erdvė) ir įgalintų daugiadėmenes operacijas (angl. Multi-Domain Operation, MDO).

Įgyvendindama šiuos siekus, NATO Sąjungininkų transformacijos vadavietė pasitelkdama naujoves, eksperimentavimą ir karo žaidimus, gerins švietimą Aljanso mastu, sukurdama priemones kariniams ir nekariniams pajėgumams sklandžiai sinchronizuoti savo veiksmus MDO. Įgyvendinimo etapai apims mokymus ir pratybas, pajėgumų plėtrą ir NATO gynybos planavimo procesą.

Birželio 7 d. taip pat vyko NATO Sąjungininkų transformacijos vadavietės 20-mečio renginiai, kuriuose dalyvavo NATO Karinio komiteto pirmininkas, SACT vadas, kariuomenių vadai. NATO Sąjungininkų pajėgų transformacijos vadavietė vadovauja NATO institucijų transformacijai, kadangi kylančios hibridinio karo, kibernetinės erdvės ir klimato saugumo grėsmės reikalauja naujovių ir sinchronizavimo visame Aljanse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas