Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 06

Lietuvos miestuose – renginiai žydų paveldui ir tradicijoms pristatyti

Įvairiuose Lietuvos miestuose organizuojamos paskaitos, diskusijos, ekskursijos, parodos ir kiti renginiai, skirti Europos žydų kultūros dienai.
Vilniaus sinagoga
Vilniaus sinagoga

Daugiausia renginių vyks sekmadienį. Vilniuje šią dieną organizuojami pažintiniai pasivaikščiojimai po miestą, pažintinė ekskursija ir kantorinis dainavimas Vilniaus choralinėje sinagogoje, žydų dainų ir šokių ansamblio „Fajerlech“ koncertas, paskaitos apie Lietuvos žydų bendruomenės daugiakalbiškumą, žydų ir lietuvių tremtis, kiti renginiai.

Kauniečiai ir miesto svečiai sekmadienį irgi kviečiami į ekskursijas po miestą bei Kauno choralinę sinagogą, edukacinį renginį apie žydų karių, dalyvavusių Nepriklausomybės kovose, sąjungą, taip pat paskaitą apie poetę ir vertėją Lea Godberg (Liją Goldbergaitę).

Renginiai vyksta ir Kauno rajone, Panevėžyje, Šiauliuose, Kalvarijoje, Jonavoje, Kėdainiuose, Radviliškyje, Rokiškyje, Švėkšnoje ir Telšiuose.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Vilniuje žydai sudarė apie trečdalį miesto gyventojų, Lietuvos sostinė buvo svarbus žydų  kultūros centras. Didelės žydų bendruomenės buvo ir kituose Lietuvos miestuose.

Karo metu naciai ir lietuviai kolaborantai išžudė per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvoje gyvenusių žydų. Šiandien Lietuvoje gyvena apie 3 tūkst. žydų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito