Kaip 15min.lt rašo Asta, šie grybai užfiksuoti šaltą praėjusį savaitgalį. „Nustebino gegužės 16 dieną Kauno rajone, Gaižienėliuose sode išaugę 11 gražių paberžių. Kasmet jų randame, bet taip anksti dar neaugo. Taigi, grybavimo sezonas atidarytas“, – džiaugsmo neslepia Asta.
Dailių grybų krūvelės nuotrauka pasidalijo ir kita 15min.lt skaitytoja Sonata, tad šie grybai jau dygsta įvairiose Lietuvos vietose.
Bobausiai Dzūkijos miškuose pasirodė dar balandžio pradžioje.
Paberžis dar vadinamas lepšiu, baravyku-lepše, lepše, težiuku. Jo kepurėlė būna 3-15 cm skersmens, jos paviršius - pilkai rudas, kartais tamsiai rudas, net juodos spalvos, drėgnose augimvietėse - baltas. Jaunų grybų apatinė kepurėlės pusė būna balta, senesnių pilka ir pilkai ruda.
Paberžių kotas paprastai užauga iki 5-15 cm ilgio, 1-3 cm skersmens, būna baltas, apšepęs pilkais, rudais ir net juodais plaušais. Kepurėlės ir koto mėsa balta, perlaužta tamsėja, iš pradžių pasidaro pilka, vėliau juoduoja.
Šie grybai auga nuo gegužės iki spalio mėnesio beržynuose ir mišriuose su beržais miškuose, ypač jaunuose miškeliuose. Tai labai dažnas ir visiems gerai žinomas grybas. Jį galima valgyti šviežią, džiovinti ar marinuoti.
Pradėjote šių metų grybavimo sezoną? Pasidalinkite savo laimikio nuotraukomis ir su 15min.lt skaitytojais! Nuotraukas siųskite 15min@15min.lt.