Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos parlamento vadovė: Vengrijos veiksmai skaldo ES vienybę

Vengrijos sprendimas palengvinti atvykimo į šalį tvarką Rusijos ir Baltarusijos piliečiams skaldo Europos Sąjungos (ES) vienybę, teigia Lietuvos Seimo pirmininkė.
Viktorija Čmilytė-Nielsen
Viktorija Čmilytė-Nielsen / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vengrijos veiksmai tikrai pastaruoju metu kelia didelį susirūpinimą kitoms Europos Sąjungos šalims ir skaldo vienybę, o vienybė ES yra labai svarbi, ypač dabartiniu laikotarpiu, vykstant Rusijos brutaliam karui prieš Ukrainą“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Tikrai didelį nerimą kelia tai, jog, atrodo, vykdoma tokia atskira politika, ypač turint galvoje, kad šiuo metu ir pirmininkavimas yra Vengrijos rankose“, – pridūrė ji.

Pasak Seimo pirmininkės, ES valstybės vieningai turėtų reaguoti į Budapešto elgesį.

Šį mėnesį Vengrija paskelbė apie naują palengvintą vizų sistemą, pagal kurią aštuonių šalių, įskaitant Rusiją ir Baltarusiją, piliečiai gali atvykti į Vengriją be saugumo patikrinimų ar kitų apribojimų.

Budapeštas tvirtina, kad daugelis atvykstančiųjų pagal šią schemą statys atominę elektrinę.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija antradienį BNS informavo, kad Lietuva šį Vengrijos sprendimą skųs Europos Komisijai.

Pagal ES taisykles šalių narių vyriausybės turi teisę pačios spręsti dėl teisėtos migracijos ir darbo leidimų. ES vizas turintys ne Bendrijos šalių piliečiai paprastai gali laisvai judėti Šengeno erdvėje, kuri apima 29 šalis, įskaitant Norvegiją ir Šveicariją.

2022 metais Rusijai pradėjus plataus masto karą Ukrainoje, ES paskelbė sankcijų Rusijai ir Baltarusijai. Nors pagal jas rusams nedraudžiama keliauti į ES, Rusijoje įsikūrusioms oro linijų bendrovėms nebeleidžiama skraidyti į bloką, o šimtai su Kremliumi susijusių asmenų įtraukti į juoduosius sąrašus.

Be to, vos perėmęs pirmininkavimą ES Tarybai Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas lankėsi Rusijoje ir Kinijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas