Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 15 /15:00

Lietuvos pasienyje stebimos didesnės migrantų grupės, bet veržtis jos nemėgina

Pirmadienį surengtoje nuotolinėje spaudos konferencijoje Vidaus reikalų ministerijos ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovai kalbėjo, kad šiuo metu situacija pasienyje su Baltarusija stabili, incidentų nefiksuojama, tačiau įvykiai Lenkijoje neleidžia ramiai laukti. Tačiau pastebima, kad prie sienos telkiasi didesnės grupės, nors šiuo metu aktyvių migrantų grupių nėra.
Spygliuota viela atitverta Valstybinė siena siena su Baltarusija Raigardo slėnyje (Druskininkų sav.)
Spygliuota viela atitverta Valstybinė siena su Baltarusija Raigardo slėnyje (Druskininkų sav.) / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės teigimu, pirmadienis yra šeštoji nepaprastosios padėties diena ir 45-oji ekstremalios situacijos savaitė.

Stabilu, bet neramu

„Šiuo metu situacija Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje yra stabili, incidentų nefiksuota. Mūsų pareigūnams neteko panaudoti nei specialiųjų priemonių, nei tam tikrų specialiųjų veiksmų.

Tačiau stebime tam tikras tendencijas, kad nelegalių migrantų skaičius didėja, šiuo metu paros vidurkis yra apie 130, palyginti su praeita savaite prieš įvedant nepaprastąją padėtį, tas skaičius yra žymiai didesnis.

Taip pat matome, kad neteisėtų migrantų grupės, bandančios patekti į Lietuvą, yra žymiai didesnės – siekiančios iki 80 asmenų“, – teigė ministrė.

Ji taip pat pabrėžė, kad stebima, jog bandoma patekti kitose vietose, konkrečiai – per G.Žagunio užkardą, ten esą stebimi ir aktyvūs baltarusių pareigūnų veiksmai stumiant migrantus į Lietuvą.

„Visiems apgręžiamiems neteisėtiems migrantams mūsų pareigūnai įteikia humanitarinius paketus, pagalba suteikiama“, – tvirtino ministrė.

Nerimą kelia žinios iš Lenkijos

Vis dėlto, nepaisant sąlyginės ramybės Lietuvos pasienyje, kaip kalbėjo ministrė, nėra ramu stebint situaciją Lenkijoje.

„Matome dideles grupes, kurios yra prie pasienio kontrolės punkto. Bet noriu pažymėti, kad tiek politiniu, tiek instituciniu lygmeniu mes nuolatos bendradarbiaujame ir dalijamės informacija su mūsų Lenkijos kolegomis, nes tai yra svarbu šioje situacijoje.

Dabar vyksta Europos Sąjungos svarstymai sankcijų klausimu ir tai akivaizdžiai gali sukelti tam tikrų veiksmų iš Baltarusijos pusės. Tą mes matome šiandien prie Lenkijos pasienio. To galime tikėtis ir mes.

Dar kartą noriu pažymėti, kad rengiamės bet kokiems scenarijams, pareigūnai yra pasiruošę, – sakė A.Bilotaitė. – (...) Lietuvos ir Europos Sąjungos siena yra uždaryta ir visi, bandantys patekti į Lietuvą neteisėtai, bus neįleidžiami.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

Prašymus baigia nagrinėti

Ministrė tikino, kad jau išnagrinėti 2,576 tūkst. migrantų prieglobsčio prašymai, liko kiek daugiau nei 500. Prieglobstis suteiktas septyniems. 76 neteisėti migrantai nori grįžti į savo tėvynę, apie 50 yra iš Irako, tad atvykę šios šalies konsulai padės sutvarkyti jų dokumentus ir grąžinti šiuos žmones į kilmės šalis.

Fizinio barjero statybos pasienyje irgi nestoja, teigė A.Bilotaitė.

Taip pat A.Bilotaitė pabrėžė, kad turi informacijos, jog „Turkija yra pažadėjusi mums atsiųsti apie 60–90 kilometrų koncertinos“.

Aktyvių grupių nėra

Vidaus reikalų viceministras, Nepaprastosios padėties valdymo koordinavimo komisijos vadovas Kęstutis Lančinskas teigė, kad mėginama prognozuoti įvykius, tačiau esą tai nėra lengva, kai turime šalia „neprognozuojamą žmogų“.

VSAT vadas Rustamas Liubajevas teigė, kad per praeitą parą nebuvo įleisti 136 neteisėti migrantai, jų aktyvumas buvo šią naktį sumažėjęs. Esą ir Lenkijoje naktį bandymų veržtis nebuvo.

„Nėra šiuo metu aktyvių grupių prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos. Paskutinė 9 asmenų grupė pasitraukė į Baltarusijos Respublikos gilumą prieš valandą. Priminsiu, ta grupė buvo G.Žagunio užkardos atsakomybės ruože“, – sakė R.Liubajevas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Medininkuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Migrantų stovykla Medininkuose

VSAT vado teigimu, didesnės grupės, pastebėtos prie Lietuvos sienos savaitgalį, elgėsi taikiai, provokacijų nefiksuota.

Tai buvo mažesnės grupės, tačiau nei bandymų sugadinti įrengimus prie valstybės sienos, nei bandymų jėga prasiveržti fiksuota nebuvo.

„Tie migrantai deklaravo, kad jie nenori vykti į Lietuvą, traukė pėsčiomis prie Lenkijos sienos. Bet buvo mūsų Barausko užkardos ruože sustabdyti ir išvežti Baltarusijos pareigūnų į Baltarusijos Respublikos teritoriją.

Kita grupė – G.Žagunio užkardos ruože – taip pat nebandė aktyviai prasiveržti. Kurį laiką buvo prie valstybės sienos, vėliau pasitraukė į Baltarusijos Respublikos teritorijos gilumą.

Nuo vidurnakčio buvo 13 migrantų, kurie bandė atvykti neteisėtai į Lietuvą. Tai buvo mažesnės grupės, tačiau nei bandymų sugadinti įrengimus prie valstybės sienos, nei bandymų jėga prasiveržti fiksuota nebuvo“, – kalbėjo R.Liubajevas.

Anot A.Bilotaitės, vis dėlto tikėtis galima bet ko ir ruošiamasi bet kokiems scenarijams.

„Matant, kaip kas vyksta Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, kaip agresyviai ten elgiamasi, galime tikėtis dar aktyvesnio veikimo iš Baltarusijos pusės“, – sakė ministrė.

Parengties lygis išlaikomas aukštas

R.Liubajevo teigimu, iš atvirų šaltinių matoma, kad šiuo metu labai didelė migrantų grupė yra Bruzgų pasienio punkte Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje.

„Kaip informavo kolegos Lenkijoje, Lenkijos pareigūnai dislokavo papildomas pajėgas ir technines priemones ir bandys užkirsti kelią prasiveržimui per kontrolės punktą.

Sunku prognozuoti, kaip toliau pasisuks situacija, ar nebus tie neteisėti migrantai nukreipti į Lietuvos ir Baltarusijos pasienį, todėl turime išlaikyti pakankamai aukštą parengties lygį tam, kad galima būtų atremti bandymus neteisėtai patekti į Lietuvą.

Dėl to siena saugoma ir kontroliuojama sustiprintu režimu. Nuo praeitos savaitės išlaikome labai aukštą parengties lygį“, – kalbėjo viceministras.

Į teritoriją, kur paskelbta nepaprastoji padėtis, iki šiol neįleista apie 230 asmenų, teigė R.Liubajevas. Kiek išduota leidimų, jis teigė negalintis pasakyti, tačiau esą pakankamai didelei asmenų grupei buvo tie leidimai išduodami – vietiniams gyventojams, čia dirbantiems ir t.t.

Pasienyje su Baltarusija nepaprastoji padėtis įvesta praėjusią savaitę.

Ji galioja pasienio ruože ir penki kilometrai nuo jo bei migrantų apgyvendinimo vietose Kybartuose, Medininkuose, Pabradėje, Rukloje ir Vilniuje.

VSAT duomenimis, nuo sekmadienio vidurnakčio iki pirmadienio, pasieniečiai draudžiamose vietose iš Baltarusijos į Lietuvą neleido patekti 126 migrantams.

Sekmadienį į Lietuvą nebuvo įleista užsieniečių ir dėl humanitarinių priežasčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas