Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 06

Lietuvos Seime – naujas projektas dėl Rusijos istorinio revizionizmo

Lietuvos Seime inicijuojama dar viena rezoliucija dėl Antrojo pasaulio karo priežasčių ir šiuolaikinės Rusijos vykdomo istorinio revizionizmo.
Rusija
Rusija / „Scanpix“ nuotr.

Balandžio 7 dieną panašią rezoliuciją parlamentarai priėmė užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus siūlymu. Dabar Seimo nariai „valstietis“ Arūnas Gumuliauskas, konservatorius Emanuelis Zingeris ir liberalė Viktorija Čmilytė- Nielsen siūlo patvirtinti naują dokumentą.

„Šita rezoliucija gerokai platesnė“, – trečiadienį BNS sakė A.Gumuliauskas.

„Ji atsako į daugelį rūpimų klausimų: okupacijos, karo eigos, karo nusikaltimų problematikos“, – tvirtino Seimo narys.

Jo teigimu, L.Linkevičiaus rezoliucija buvo labiau skirta užsienio politikai, o jų siūloma – Lietuvos visuomenei.

„Ši rezoliucijai gerokai pilnesnė, turiningesnė (...) ji atspindi gerokai pilnesnį to laikotarpio istorinio vaizdo įvertinimą“, – teigė A.Gumuliauskas.

Registruotame rezoliucijos projekte pažymima, kad viena iš pagrindinių Antrojo pasaulinio karo pradžios priežasčių buvo 1939-ųjų Molotovo-Ribentropo paktas ir jo slaptieji protokolai tarp nacistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos, pagal kuriuos pasidalyta Vidurio ir Rytų Europa.

„Tuo pačiu tų šalių valstybingumo netekimas buvo ir viena iš baisios Holokausto tragedijos prielaidų“, – teigiama projekte.

Jame taip pat pabrėžiama, kad Antrojo pasaulinio karo pabaiga Vidurio ir Rytų Europos valstybėms atnešė ne laisvę, bet „penkis dešimtmečius trukusią totalitarinę priespaudą, sovietinę okupaciją, genocidą, karo nusikaltimus ir brutalius nusikaltimus žmoniškumui“.

Rezoliucijoje atkreipiamas dėmesys, kad dabar Rusija siekia Vidurio ir Rytų Europos valstybes apkaltinti prisidėjus prie Antrojo pasaulinio karo pradžios.

Seimas kviečia regiono ir pasaulio akademinę bendruomenę, pilietinę visuomenę tęsti totalitarinių režimų nusikaltimų žmonijai tyrimus, tirti istorinius faktus ir skleisti tiesą siekiant, kad tokio masto tragedijos niekuomet nepasikartotų.

Seimui siūloma kreiptis į Europos Parlamentą, Vidurio ir Rytų Europos valstybių parlamentus, tarptautinę bendruomenę kviečiant priešintis Rusijos vykdomam istoriniam revizionizmui ir skleidžiamai dezinformacijai.

Anot projekto, Rusijoje „vykdomas istorinis revizionizmas ir skleidžiama dezinformacija, kuria neigiamas Sovietų Sąjungos, kaip vienos iš pagrindinių Antrojo pasaulinio karo iniciatorių, vaidmuo, siekiant jį perkelti agresijos aukoms ir pateisinti 1939-ųjų Molotovo-Ribentropo paktą ir jo slaptuosius protokolus“.

„Seimas kviečia regiono ir pasaulio akademinę bendruomenę, pilietinę visuomenę tęsti totalitarinių režimų nusikaltimų žmonijai tyrimus, tirti istorinius faktus ir skleisti tiesą siekiant, kad tokio masto tragedijos niekuomet nepasikartotų“, – rašoma rezoliucijos projekte.

Balandžio 7 dieną Lietuvos Seimas taip pat priėmė rezoliuciją, kuria pasmerkė Rusijos vykdomą istorinį revizionizmą ir skleidžiamą dezinformaciją bei paragino Europos Parlamentą, Vidurio Europos politikus bendrai tam priešintis.

Rezoliucija išsakyta parama Lenkijai, kurią Rusija apkaltino prisidėjus prie Antrojo pasaulinio karo pradžios.

Už ją vienbalsiai buvo 97 Seimo nariai.

Pastaruoju metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą yra pareiškęs, kad Lenkija yra atsakinga už kilusį Antrąjį pasaulinį karą, teisino Molotovo-Ribentropo paktą, teigdamas, jog Rusija neturėjo kitos išeities, kaip tik jį pasirašyti.

1939 metų rugpjūčio 23 dieną Vokietijos ir Sovietų Sąjungos užsienio reikalų ministrai pasirašė nepuolimo sutartį – vadinamąjį Molotovo-Ribentropo paktą – ir slaptuosius protokolus.

Pagal juos, sovietai ir naciai Antrojo pasaulinio karo išvakarėse pasidalijo Baltijos šalis ir Lenkiją į įtakos sferas. Netrukus po pakto pasirašymo prasidėjo Antrasis pasaulinis karas, jo metu Lietuva ir Lenkija buvo okupuotos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas