Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 27

Lietuvos simboliu G.Nausėdai tapusi Kotryna iš Pabaisko meldžiasi ne tik už būsimąjį prezidentą

Išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda rinkimų kampanijos metu ne kartą kalbėjo apie senyvą moterį iš Pabaisko Ukmergės rajone Kotryną, kuri jam simbolizuoja tikrąją tyliąją Lietuvą ir kurios maldas jis nuolat juto. Netrukus devyniasdešimties metų sulauksianti senučiukė kuklinasi žiniasklaidos dėmesio ir sako besimeldžianti už visus gerus žmones.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda ir ponia Kotryna / Asmeninio archyvo nuotr.

Apie kelionę į Pabaiską ir miestelio bažnyčioje sutiktą Kotryną G.Nausėda pirmą kartą viešai prabilo 2018 metų rugpjūtį savo feisbuko paskyroje.

Po mėnesio, rugsėjį, darsyk apie ją kalbėjo skelbdamas apie savo sprendimą siekti prezidento posto.

Prisiminęs ją ir jos maldą vėl įgydavo jėgų

„Nuolat prisimenu savo kelionę į Pabaiską, kur Švč. Trejybės bažnyčioje norėjau pamatyti ir išgirsti vieną iš seniausių Lietuvoje varpų. Ten sutikau nuostabią varpininkę ir šventovės saugotoją Kotryną. Įkopusi į devintąją dešimtį, sudiržusiomis rankomis, tačiau šviesiomis, gilią sielą liudijančiomis akimis. Kotryna nepavargdama meldžiasi už mus, kad pas mus būtų mažiau piktadarysčių ir kad pagaliau nustotumėme kariauti vienas prieš kitą.

Tąkart pagalvojau: bet juk čia ir yra tikroji, tylioji Lietuva, kuri aria žemę, kepa duoną, auklėja vaikus, gelbėja žmones nuo ligų. Lietuva, kuriai sunku, tačiau ji nepalūžta, ji tiki, kad rytoj bus geriau. Ir taip jau dvidešimt aštuonerius metus“, – skelbdamas apie sprendimą siekti prezidento posto teigė jis.

Tąkart pagalvojau: bet juk čia ir yra tikroji, tylioji Lietuva, kuri aria žemę, kepa duoną, auklėja vaikus, gelbėja žmones nuo ligų.

Kotrynos vardas vėl nuskambėjo naktį po antrojo prezidento rinkimų turo, kai G.Nausėda kreipėsi į tautą jau kaip išrinktasis šalies vadovas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda su žmona Diana
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda su žmona Diana

Jis aiškino visą rinkimų kampanija jutęs šios moters palaikymą ir maldas.

„Nuo to laiko aš jos daugiau nesutikau, bet aš visą laiką jaučiau, kad ji už mane meldžiasi. Tai man labai padėjo. Padėjo, kai mes pradėjome keliauti per Lietuvą, – sakė G.Nausėda. – Jos malda lydėjo, kai atrodė sunku, pavargome, gal kažkiek išsisėmėme. Prisiminęs ją ir jos maldą, aš vėl įgydavau jėgų.“

Malonus susitikimas

Į 15min skambutį telefonu pirmadienio vakarą atsiliepusi ponia Kotryna sakė gerai prisimenanti susitikimą su G.Nausėda, kai jis lankėsi Pabaiske.

Susitikimas, anot moters, buvo labai malonus. G.Nausėda jai paliko malonaus ir gero žmogaus įspūdį.

Ponia Kotryna tąsyk pasikalbėjo su miestelio svečiu, papasakojo apie Pabaisko bažnyčią, kurią labai myli, padovanojo žurnalą apie varpus.

Apie tai, kad ją būsimasis prezidentas mini geru žodžiu, Pabaisko gyventoja sužinojo iš kitų. Moteris sakė, kad jai tai – labai malonu.

Balsavo už G.Nausėdą

Ponia Kotryna atskleidė, kad prezidento rinkimuose balsavo už G.Nausėdą.

„Jis man taip patinka, taip gražiai mes bendravome“, – paaiškino ji.

Klausiama, ko tikisi iš būsimojo šalies vadovo, ponia Kotryna teigė, kad jai asmeniškai nieko nereikia: pensijos pakanka, ji viskuo aprūpinta, padeda vaikai.

Ponia Kotryna norėtų dar kartą sulaukti G.Nausėdos Pabaiske.

Pamaldi moteris sakė, kad meldžiasi ne tik už G.Nausėdą, bet už visus žmones.

„Kai aš laiko turiu, einu į bažnyčią, meldžiuosi už visus – ir gyvus, ir mirusius – aš meldžiuosi už visus. Už visus reikia melstis. Jauni žmonės neturi laiko, yra užsiėmę, o mes, seni žmonės, turime laiko, tai galime pasimelsti už visus“, – patikino ji.

Kai aš laiko turiu, einu į bažnyčią, meldžiuosi už visus – ir gyvus, ir mirusius.

Klausiama, gal, jos nuomone, Dievas ir padėjo G.Nausėdai laimėti prezidento rinkimus, ponia Kotryna teigė, kad Dievas padeda visiems geriems žmonėms.

„Svarbiausia, Marija Švenčiausia labai padeda. Aš jau įsitikinusi pagal save. Aš labai įsitikinus, kad kai tik man sunku ar kas, jeigu tik paprašysiu savo šeimai ar vaikams, visą laiką padeda“, – pabrėžė Pabaisko gyventoja.

Nors džiaugiasi G.Nausėdos pergale prezidento rinkimuose, ponia Kotryna sakė, kad jai visi geri.

Apibūdina kaip Pabaisko „motiną Teresę“

Pabaisko seniūnas Gediminas Lapukas Kotryną apibūdino kaip skaidrią, labai paslaugią, pamaldžią moterį.

„Kaip mūsų Pabaisko motina Teresė panašiai, sakyčiau, taip. Labai rūpinasi ir bažnyčios reikalais, ir dvasiniais dalykais. Ji labai stengiasi dėl visko ir visų“, – sakė jis.

Pasak G.Lapuko, buvo malonu iš G.Nausėdos lūpų išgirsti gražius žodžius apie kraštietę.

„Staigmenos tokios labai didelės nebuvo. Ir apskritai nebuvo staigmenos, nes tikrai ta moteris yra tokia nuoširdi ir pamaldi, ir su visais bendraujanti. Mes, kaip seniūnija, jai irgi esame įteikę ne vieną padėką: ir žodžiu, ir raštu, esame pagerbę per seniūnijos gyventojų susirinkimą. Moteris tikrai nusipelnė gražių žodžių. (...) Paprasta kaimo moteris, bet ji ir nepaprasta“, – kalbėjo Pabaisko seniūnas.

Paprasta kaimo moteris, bet ji ir nepaprasta.

G.Lapukas tikisi, kad G.Nausėda dar kartą atvyks į Pabaiską, pabendraus su vietos žmonėmis, išklausys, kaip jie gyvena. Anot jo, kai kurie politikai labai retai atvažiuoja į kaimą. Esą jų kelionės į regionus dažniausiai vyksta tik prieš rinkimus.

„Kai rinkimai pasibaigia, tai dažniausiai tie politikai ir išnyksta kartu su rinkimais. Galvoju, kad G.Nausėda nebus eilinis politikas ir tikrai neužmirš nei Pabaisko, nei kitų Lietuvos kaimų“, – viliasi jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito