Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 04 /13:03

Lietuvos URM purto didžiulis skandalas: ambasadorius prabilo apie politines kovas ir nestatutinius metodus

Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje – didžiulis skandalas. Nederamu elgesiu apkaltintas ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Eitvydas Bajarūnas kategoriškai atmeta priekaištus ir sako, kad tapo politinės kovos įrankiu. Ilgametis diplomatas sako, kad neigiamas išvadas surašęs ministerijos vadovybės pavedimus vykdantis generalinis inspektorius selektyviai kalbino tik dalį žmonių, išvados buvo nutekintos spaudoje, o jis pats nebuvo išklausytas. Profesorius Ramūnas Vilpišauskas sako, kad ši istorija panaši į viešą santykių aiškinimąsi, ir tai kenkia Lietuvos diplomatijai.

Spaudos konferenciją surengęs E.Bajarūnas pareiškė, kad „pirmą kartą politinėje kovoje naudojamas ambasadorius“, o jis pats per tris dešimtmečius tarnybos pirmą kartą sulaukė tokių kaltinimų.

„Kodėl iki šiol tylėjau, manau, kad suprantate – rūpinuosi valstybės interesais ir jos prestižu, situacija kenkia ir valstybės prestižui ir ambasadai. Tai yra situacija neadekvati, pirmą kartą naudojamas politinėje kovoje ambasadorius“, – per spaudos konferenciją Vilniuje trečiadienį pareiškė diplomatas.

E.Bajarūnas neįvardino, kieno politinėje kovoje jis atsidūrė.

„Esu Lietuvos diplomatas, statutinis pareigūnas, tai aš išsakau, ką aš supratau. Pirmą kartą prieš mane naudojami ne statutiniai metodai“, – teigė diplomatas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eitvydo Bajarūno spaudos konferencija dėl viešumoje pasirodžiusios netikslios informacijos
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eitvydo Bajarūno spaudos konferencija dėl viešumoje pasirodžiusios netikslios informacijos

E.Bajarūnas pabrėžė, kad dokumentai buvo nutekinti žiniasklaidai neinformuojant jo paties.

Ambasadorius sakė, kad auditas nenustatė jokių pažeidimų dėl lėšų naudojimo jo vadovaujamoje ambasadoje.

E.Bajarūnas tvirtino, kad inspektorius ambasadoje bendravo tik su dalimi darbuotojų, o jo versijos niekas iš ministerijos neišklausė.

Teigia esąs reiklus ir aktyvus

E.Bajarūnas spaudos konferenciją surengė po to, kai žiniasklaidoje buvo paviešintos ambasadoriui nepalankios Užsienio reikalų ministerijos Generalinės inspekcijos išvados.

Portale delfi.lt rašoma, kad inspektoriai sulaukė skundų, jog ambasadorius nederamai bendrauja su darbuotojais, o jo sutuoktinė Giedrė Žickytė deleguoja darbuotojams asmeninio pobūdžio užduotis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrė Žickytė, Eitvydas Bajarūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Giedrė Žickytė, Eitvydas Bajarūnas

Inspektorių vertinimu, E.Bajarūnas piktnaudžiauja vadovui suteiktais įgaliojimais, todėl reikėtų atlikti jo veiklos vertinimą.

Pats E.Bajarūnas teigia, kad jis yra reiklus vadovas, aktyviai dirbantis ir savaitgaliais, o šis reiklumas ir aktyvumas gali kažkam nepatikti.

„Jungtinėje Karalystėje ir savaitgaliais reikia susitikti su lietuviais (...) ir natūralu, kad mano aktyvumas ir reiklumas peržengia standartines ribas“, – teigė ambasadorius.

Ambasadorius sakė suprantantis, kad vairuotojas gali nenorėti dirbti savaitgaliais, bet jis turi bendrauti su Jungtinės Karalystės lietuviais, ypač artėjant referendumui dėl dvigubos pilietybės.

„Vairuotojas įsitikinęs, kad jis neturi dirbti savaitgaliais. Aš įsitikinęs, kad turiu atlikti pareigas kaip ambasadorius“, – teigė jis.

Gynė žmoną

Reaguodamas į kaltinimus nederamu elgesiu jo sutuoktinei kino režisierei Giedrei Žickytei, ambasadorius teigė, kad ji turi oficialų statusą, gauna oficialų atlyginimą ir jai priklauso atlikti tam tikras funkcijas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eitvydo Bajarūno spaudos konferencija dėl viešumoje pasirodžiusios netikslios informacijos
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eitvydo Bajarūno spaudos konferencija dėl viešumoje pasirodžiusios netikslios informacijos

„Valstybė tikisi, (...) kad ji atliks tas funkcijas. Toms funkcijoms atlikti mano žmona kartais ir paprašydavo transporto ar personalo pagalbos. Tai neviršijo įgaliojimų ir piktnaudžiavimo padėtimi nebuvo“, – teigė E.Bajarūnas.

Jis teigė, kad žiniasklaidoje apie žmoną buvo skelbta netikslios informacijos.

„Kitas epizodas – neva žmona prašė registruoti vizitus pas gydytojus. Mano žmona nesinaudojo gydytojų paslaugomis Londone. Taškas“, – sakė ambasadorius.

Už Nausėdų bilietus sumokėjo pats

Komentuodamas prezidento Gitano Nausėdos ir jo žmonos apsilankymą Londono operos teatre, ambasadorius teigė, kad tai buvo privatus kvietimas.

Diplomatas teigė, kad iš pradžių bilietai buvo apmokėti per techninę klaidą ambasados lėšomis, o vėliau jis apmokėjo tai asmeninėmis lėšomis.

E.Bajarūnas turi beveik 30 metų diplomatinio darbo patirtį, yra buvęs Lietuvos ambasadoriumi Švedijoje ir Rusijoje.

Politologas: tai primena viešą teismą

Politologas Ramūnas Vilpišauskas stebisi medžiagos tekinimu spaudai ir sako, kad rengiamas „viešas teismas“ kenkia Lietuvos diplomatijos reputacijai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Vilpišauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Vilpišauskas

„Nuo pat šios istorijos pradžios stebina vidinės medžiagos nutekinimas ir viešai pateikiami kaltinimai nebaigus vidinio tyrimo.

Tai kuria įspūdį, jog kažkas tokiu būdu viešai aiškinasi tarpusavio santykius, nepaisydami, jog tai kenkia Lietuvos diplomatinės tarnybos reputacijai“, – 15min sakė R.Vilpišauskas.

VU TSPMI profesoriaus teigimu, ambasadoriaus galimi pažeidimai turėtų būti vertinami, bet dabar nesilaikoma įprastų standartų.

„Žinoma, jei kaltinimai pasitvirtintų, tada ambasadoriaus elgesys turėtų būti atitinkamai įvertintas. Bet dabar rengiamas viešas teismas, nesilaikant galiojančių tinkamam tokių jautrių procesų organizavimui sukurtų taisyklių ir tai atrodo nesolidžiai“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas