Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos vaikai vienijasi pasaulinei kampanijai „Trepsime už taiką“: jau prisijungė 34 mokyklos iš visos šalies

Kiekvienas vaikas nusipelno saugios vaikystės. Deja, milijonai vaikų pasaulyje kasdien patiria baimę, nesaugumą ir neapibrėžtumą dėl vykstančių karinių konfliktų jų šalyse. Reaguodama į šią situaciją, tarptautinė ne pelno siekianti organizacija SOS vaikų kaimai pradėjo pasaulinę akciją „Trepsime už taiką“, kuria siekia atkreipti dėmesį į vaikų teisę gyventi taikiame pasaulyje, rašoma „SOS vaikų kaimai“ pranešime spaudai.
Vaikai žaidžia
Asociatyvi nuotrauka / 123RF.com nuotr.

Prie šios akcijos prisijungė net 38 šalys narės, priklausančios SOS vaikų kaimų tarptautinei organizacijai, tarp jų – ir Lietuva.

Trepsėjimas – akcijos simbolis

SOS vaikų kaimai Lietuvoje, daugybę metų teikdami pagalbą vaikams, kurie dėl įvairių aplinkybių neteko tėvų globos ar auga sunkumus patiriančiose šeimose, tiki, kad kiekvienas vaikas turi gyventi saugioje aplinkoje. Lietuvoje veikianti organizacija nuolat ieško būdų, kaip užtikrinti vaikų teisę į laimingą bei saugią vaikystę, o šį kartą tai daro inicijuodami akciją ir Lietuvoje.

„Mes siekiame ne tik rūpintis vaikų saugumu ir gerove čia, Lietuvoje, bet ir garsiai kalbėti už tuos, kurie dėl karo ar kitų konfliktų kasdien gyvena baimėje. Akcija „Trepsime už taiką“ yra mūsų būdas atkreipti dėmesį į vaikus, gyvenančius karinių konfliktų zonose – šių vaikų balsas dažnai lieka neišgirstas“ – dalinasi SOS vaikų kaimų Lietuvoje komunikacijos vadovė Paulina Briginaitė.

Trepsėjimas – paprastas, tačiau emociškai galingas veiksmas, tapo tarptautiniu simboliu, sujungiančiu vaikus ne vien iš Lietuvos, bet ir iš viso pasaulio.

„Trepsėjimas simbolizuoja ne tik vaikų norą užtikrinti taiką, bet ir jų išreikštą nepasitenkinimą dėl nesaugios ir neteisingos aplinkos, kurioje gyvena milijonai jų bendraamžių. Šis paprastas, universalus, bet emociškai stiprus judesys pasirinktas būtent todėl, kad vaikai trepsėdami gali parodyti savo nesutikimą su karo ir smurto situacijomis. Iš organizacijos perspektyvos siekiame, kad vaikai jaustųsi įgalinti – jie nėra tik pasyvūs liudininkai, bet aktyvūs dalyviai, turintys balsą ir galintys reikalauti pokyčių. Kiekvienas mažas veiksmas gali tapti žingsniu link geresnio pasaulio“, – dalinasi nacionalinis SOS vaikų kaimų Lietuvoje direktorius Tomas Karpavičius.

Spalio 11 – oji – pagrindinė trepsėjimo diena

Akcijos „Trepsime už taiką“ pagrindinė diena Lietuvoje yra spalio 11 d. – tą dieną SOS vaikų kaimai kvies savo globojamus vaikus ir bendruomenės narius trepsėti drauge, SOS vaikų kaime, Vilniuje.

Didžiausias dėmesys „Trepsime už taiką“ metu yra skiriamas vaikams iki 12 metų, kadangi jie yra ypač pažeidžiami karinių konfliktų metu. Nors pažeidžiamumą patiria visos vaikų amžiaus grupės, jaunesni vaikai, ypač iki 12 metų, dažniau tampa nukentėjusiaisiais dėl savo priklausomybės nuo suaugusiųjų ir ribotų galimybių apsisaugoti konflikto metu.

P.Briginaitė pabrėžia, kad maži vaikai dažnai neturi galimybės dalyvauti visuomeninėse diskusijose ar išsakyti savo nuomonės apie juos liečiančius globalius įvykius, todėl SOS vaikų kaimai kartu su 38 kitomis šalimis, dalyvaujančiomis akcijoje, siekia sukurti erdvę, kurioje vaikų poreikiai saugumui ir taikai būtų išgirsti. Ši kampanija ne tik suteikia galimybę vaikams išreikšti savo požiūrį, bet ir padeda ugdyti jų supratimą, kad jie turi teisę reikalauti saugios aplinkos ir teisingo elgesio su jais.

„Nors akcija daugiausia orientuota į vaikus iki 12 metų, kviečiame dalyvauti ir vyresnius vaikus. Jie gali prisidėti savo idėjomis bei veiklomis, tampant „Trepsime už taiką“ ambasadoriais savo bendruomenėse. Tai suteikia jiems galimybę būti pavyzdžiu ir įkvėpti kitus, parodant, kad kiekvieno žmogaus balsas yra svarbus siekiant taikos,“ – priduria P.Briginaitė.

Prie akcijos jungiasi ir Lietuvos mokyklos

Vienas iš pagrindinių kampanijos tikslų Lietuvoje – kuo platesnis vaikų įtraukimas, todėl SOS vaikų kaimai siekia bendradarbiauti su ugdymo įstaigomis. Jau dabar prie šios akcijos prisijungė 34 mokyklos iš visos Lietuvos, o dalis šių mokyklų be trepsėjimo ruošiasi organizuoti ir kitas specialias iniciatyvas, atliepiančias akciją. Pavyzdžiui, vienos mokyklos organizuos temines klasių valandėles apie vaikų teisę į taiką ir saugumą, ruoš pristatymus, organizuos piešinių konkursą, teminį bėgimą ar į akciją įtrauks ir muzikinę veiklą.

Nors oficiali SOS vaikų kaimų kampanijos diena Lietuvoje yra spalio 11-oji, ugdymo įstaigos turi galimybę organizuoti savo trepsėjimo akcijas per visą savaitę iki spalio 14 dienos. Šis lankstumas leidžia į iniciatyvą įtraukti kuo daugiau dalyvių iš visos Lietuvos, sudarant galimybes mokykloms pasirinkti joms patogiausią laiką ir būdą, kokiomis papildomomis veiklomis jos galėtų prisidėti.

„Labai džiaugiamės, jog mokyklos aktyviai jungiasi prie mūsų organizuojamos akcijos Lietuvoje. Tai rodo, kad ir Lietuvos mokyklos nėra abejingos tam, kas vyksta už mūsų šalies ribų, ir nuo mažens ugdo vaikus, kad net ir mažas indėlis gali turėti didelę prasmę. Trepsėdami už taiką ar dalyvaudami kitose, mokyklų papildomai organizuojamose veiklose, vaikai siunčia žinią visam pasauliui – visi vaikai, kad ir kur jie būtų, yra verti saugių namų, saugaus pasaulio“ – sako P.Briginaitė.

Pamini ir Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijos 35-ąsias metines

Kampanija „Trepsime už taiką“ turi dar vieną ypatingą simbolinę prasmę – ji skirta paminėti Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijos 35-ąsias metines. Ši konvencija, priimta 1989 m., tapo kertiniu dokumentu, nustatančiu pagrindines vaiko teises – teisę būti saugiam, teisę į išsilavinimą, sveikatą ir teisę augti be smurto ar grėsmės. Būtent šiomis vertybėmis vadovaudamasi tarptautinė organizacija SOS vaikų kaimai inicijavo akciją, siekiančią atkreipti dėmesį į vaikus, kurie dėl karinių konfliktų negali jaustis saugiai ir augti aplinkoje, kurioje jų teisės yra užtikrinamos.

Minėdama šią ypatingą sukaktį, tarptautinė SOS vaikų kaimų organizacija suvienys 38 šalių balsus į bendrą vaizdo įrašą, kuriame bus rodomi vaikų trepsėjimo kadrai, įskaitant ir epizodus iš Lietuvos. Šis vaizdo įrašas bus pristatytas Jungtinėms Tautoms lapkritį, siekiant pabrėžti vaikų norą gyventi taikiame ir saugiame pasaulyje. Lietuvoje bus kuriamas atskiras vaizdo klipas, įtraukiantis SOS vaikų kaimų bendruomenės ir ugdymo įstaigų trepsėjimus, kuriuo bus dalijamasi socialiniuose tinkluose, primenant, kad kiekvieno vaiko balsas yra svarbus.

„Norime, kad tiek šios kampanijos metu, tiek kasdienėje veikloje vaikai jaustųsi išgirsti ir įgalinti. Nesvarbu, ar jie gyvena taikioje šalyje, ar konfliktų zonoje, kiekvienas vaikas turi teisę reikalauti saugios aplinkos ir šviesios ateities,“ – sako SOS vaikų kaimų Lietuvoje komunikacijos vadovė Paulina Briginaitė.

Kampanijos organizatoriai taip pat kviečia dar neprisijungusias ugdymo įstaigas, kuriose mokosi vaikai iki 12 metų, registruotis ir prisidėti prie šios unikalios iniciatyvos paspaudžiant čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas