Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 29

Lietuvos žvalgyba: Astravo atominėje elektrinėje – daugybė nuslėptų incidentų

Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos paskelbė kasmetinę Grėsmių nacionaliniam saugumui apžvalgą. Šioje ataskaitoje, be kita ko, rašoma ir apie daugybę pavojingų ir nuslėptų incidentų prie Lietuvos sienos pastatytoje ir veikiančioje Astravo atominėje elektrinėje.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“ projektą Baltarusijoje – Baltarusijos atominę elektrinę (BelAE) arba Astravo atominę elektrinę – siekia pristatyti kaip sėkmės istoriją ir jos pavyzdžiu diegti savo technologijas ir stiprinti įtaką kitose užsienio šalyse.

2021 m. birželio 10 d. „Rosatom“ generalinis direktorius Aleksejus Lichačiovas, skelbdamas komercinės pirmojo BelAE bloko eksploatacijos pradžią, džiaugėsi „istoriniu įvykiu“. Pasak jo, tai „didelio darbo, kurį atliko aukštos kvalifikacijos specialistų iš abiejų šalių komanda, rezultatas“.

Viešoji retorika, pagyros projektui ir naujiems technologiniams sprendimams neatspindi tikrosios situacijos BelAE. Dažni BelAE atsijungimai nuo tinklo rodo, kad BelAE dirbantys specialistai nuolat susiduria su įrangos defektais ir turi improvizuoti, ieškoti laikinų sprendimų BelAE sistemoms suvaldyti.

BelAE susiduriama su „Rosatom“ diegtų sistemų, kurios itin svarbios branduolinei saugai užtikrinti, defektais. Dar prieš pradedant BelAE pirmojo bloko komercinę eksploataciją, BelAE susidūrė su reaktorių aušinančios pirmojo cirkuliacinio kontūro sistemos sandarumo problemomis.

Atliekant reaktoriaus avarinio stabdymo, jam veikiant 100 proc. galia, bandymą, įvyko incidentas. Buvo nustatyta, kad reaktorių aušinanti pirmojo cirkuliacinio kontūro sistema nėra sandari. Radioaktyviomis medžiagomis užterštas pirmajame kontūre cirkuliuojantis vanduo pateko į antrąjį kontūrą.

Tokie vienos svarbiausių sistemų gedimai nėra tipiniai naujai pradėjusiuose veikti reaktoriuose. Itin svarbu tai, kad BelAE pirmojo bloko veikla, nors ir buvo nustatyti minėti defektai, buvo atnaujinta nesiėmus visų būtinų veiksmų incidentui nuodugniai ištirti.

Kaip veikia Astravo AE reaktorius?

  • VVER tipo reaktorių veiklos principas grindžiamas dviejų atskirų cirkuliacinių kontūrų sistema. Pirmajame kontūre cirkuliuojantis vanduo teka per reaktoriaus aktyviąją zoną ir jį aušindamas įkaista, tačiau dėl sudaromo didelio slėgio neužverda. Kadangi vanduo teka per reaktoriaus aktyviąją zoną, jis yra užteršiamas radioaktyviosiomis medžiagomis. Pirmojo kontūro vandens karštį absorbuoja antrajame cirkuliaciniame kontūre tekantis vanduo, kuris garuoja ir užtikrina elektros generaciją. VVER tipo reaktoriuose pirmasis ir antrasis kontūrai turi būti sandarūs – vanduo, tekantis pirmajame, jei nėra sistemos defektų, neturi patekti nei į apsauginę reaktoriaus gaubto erdvę, nei į antrąjį kontūrą. Pirmajame kontūre cirkuliuojančiam radioaktyviosiomis medžiagomis užterštam vandeniui patekus į antrąjį kontūrą, didėja aplinkos taršos radioaktyviosiomis medžiagomis rizika.
„Rosatom“ VVER tipo reaktorių modelis
„Rosatom“ VVER tipo reaktorių modelis

Korporacija „Rosatom“, siekdama, kad licencija pirmojo bloko komercinei eksploatacijai būtų išduota nepaisant trūkumų, darė spaudimą baltarusių reguliuotojui ir bandė užsitikrinti Baltarusijos valdžios palaikymą. Dėl Baltarusijos aukščiausios politinės vadovybės ir „Rosatom“ vykdomo spaudimo Baltarusijos priežiūros institucijos, nors ir nuogąstavo dėl BelAE įvykusių incidentų, nustatytų defektų ir tinkamai neįvykdytų reikalavimų, išdavė licenciją pirmojo bloko komercinei eksploatacijai, kuri buvo pradėta nepašalinus defektų ir neatlikus visų numatytų įrangos testų.

Taigi „istorinio įvykio“ diena buvo „Rosatom“ ambicijų, atsainaus požiūrio į branduolinės saugos reikalavimus ir politinio spaudimo Baltarusijos priežiūros institucijoms rezultatas.

A.Lichačiovo pagyros aukštos kvalifikacijos specialistams, atlikusiems darbus BelAE, taip pat kelia pagrįstų abejonių. Baltarusija nuo pat projekto įgyvendinimo pradžios susidūrė su kvalifikuotų subrangovų ir personalo stoka, o atmosfera statybų aikštelėje pasižymėjo žema darbo kultūra.

Eksploatuojant atominę elektrinę aukštos kvalifikacijos personalas yra itin svarbus veiksnys siekiant laiku ir tinkamai reaguoti į incidentus ir suvaldyti jų pasekmes. BelAE ekspertai dėl kompetencijos stokos turi kliautis „Rosatom“ ar kitų Rusijos institucijų parama. Tokia situacija mažina tikimybę, kad į netikėtus incidentus, galinčius lemti aplinkos taršos radioaktyviosiomis medžiagomis pavojų, bus sureaguota laiku ir tinkamai.

Neplanuotų įvykių BelAE netrūksta ir pradėjus komercinės eksploatacijos etapą. 2021 m. liepos 12 d. BelAE pirmasis blokas neplanuotai dėl techninių trikdžių avariniu būdu atsijungė nuo elektros perdavimo tinklo. Reaktoriaus veikla buvo atnaujinta tik 2021 m. spalio 4 d., tačiau vėliau dar ne kartą buvo stabdoma. 2021 m. spalį taip pat užfiksuotas reaktorių aušinančio pirmojo kontūro sistemos nesandarumas.

„Rosatom“ ir Baltarusijos institucijos nuolat slepia informaciją apie tikrąją situaciją BelAE, todėl apie įvykusius incidentus detalios informacijos neteikia. „Rosatom“ ir Baltarusijos institucijos nuo pat projekto įgyvendinimo pradžios slėpė BelAE statybų metu vykusius incidentus, skubotą darbų eigą, specialistų kompetencijos stoką ir atsainų požiūrį į branduolinės saugos reikalavimus, tačiau tai nekėlė aplinkos taršos radioaktyviosiomis medžiagomis rizikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas